Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2015 - Anul XX, nr. 130 (5942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Reacţie

Răzmeriţa comercianţilor din Bazarul Sucevei împotriva inspectorilor antifraudă se va lăsa cu plângeri penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Răzmeriţa mai multor comercianţi din Bazarul Sucevei împotriva inspectorilor Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală veniţi duminica trecută, pentru a doua zi consecutiv, în control în acest centru comercial se va lăsa cu plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Plângerile vor fi făcute după ce în cursul zilei de duminică mai mulţi inspectori antifraudă au fost evacuaţi din Bazar sub protecţia jandarmilor, după ce au fost ameninţaţi de comercianţi. Revolta bazariştilor de duminică a început în zona în care se vând covoare, unde comercianţii nemulţumiţi de faptul că inspectorii antifraudă vor să-i controleze s-au adunat în jurul acestora şi le-au cerut să părăsească Bazarul. Din unele informaţii, se pare că înspre inspectorii antifraudă au fost aruncate şi mai multe obiecte. În acel moment, inspectorii Direcţiei Antifraudă s-au panicat şi s-au refugiat într-un colţ al Bazarului, de unde au sunat la „112” pentru a solicita sprijin de la Jandarmerie şi Poliţie. Comercianţii din Bazar au reclamat faptul că amenzile pe care le primesc sunt exagerat de mari, unul dintre proprietarii de chioşcuri declarând că a primit o amendă de 3.500 de lei pentru că nu a dat un bon fiscal de 3 lei, în timp ce alţii au arătat că amenzile au ajuns şi până la 12.000 de lei.

 

„Antifrauda” a solicitat sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei pentru identificarea celor care s-au răsculat împotriva inspectorilor

Contactat în cursul zilei de ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Alexandru Cristea, ne-a declarat că după incidentul de duminică din Bazarul Sucevei, instituţia pe care o reprezintă a solicitat sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei pentru a-i identifica pe cei care s-au răsculat împotriva inspectorilor, blocând activitatea de control a acestora. El a arătat că în activitatea de identificare a celor despre care se spune că i-au ameninţat pe inspectorii antifraudă se va solicita şi sprijinul administratorului Bazarului, respectiv Costel Netbai.

Alexandru Cristea a subliniat că după identificarea acestor comercianţi, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava cu privire la incidentele de duminică din Bazarul Sucevei.

„Fiecare este responsabil pentru actele pe care le face. Demersurile de identificare a acestor persoane implicate în incidentele acestea sunt în desfăşurare, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria, urmând să fie sesizată unitatea de Parchet competentă pentru rezolvarea situaţiei de fapt. În primul rând trebuie să vedem cine a fost implicat, dacă au fost şi distrugeri, iar acum aşteptăm raportul detaliat de la colegii noştri”, a spus Cristea. Întrebat dacă are informaţii cu privire la eventuale ameninţări aduse inspectorilor antifraudă care au mers în control duminică în Bazarul Sucevei, Alexandru Cristea a spus că din câte ştie „s-au aruncat şi obiecte către ei”. De asemenea, în condiţiile în care unii dintre comercianţi au susţinut că tot scandalul nu a fost altceva decât un protest care nu se putea transforma în violenţe, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală a spus că se va verifica şi dacă acest protest a fost autorizat sau nu.

 

Controalele inspectorilor antifraudă din weekendul trecut au fost singurele făcute anul acesta în Bazarul Sucevei

Alexandru Cristea ne-a mai declarat că anul acesta inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava au verificat activitatea Bazarului Suceava doar în zilele de 6-7 iunie, asta fiind singura acţiune de control din 2015 în această zonă comercială. El a arătat că în cele două zile au fost controlaţi 56 de operatori economici, fiind constatate mai multe contravenţii, pentru sancţionarea cărora au fost dispuse amenzi şi confiscări de numerar în valoare totală de 135.172 de lei. Alexandru Cristea a explicat că cele mai frecvente abateri constatate au fost efectuarea de operaţiuni fără întocmirea documentelor justificative şi contabile, emiterea bonului fiscal conţinând date eronate şi comercializarea de bunuri fără acte de provenienţă. El a mai precizat că inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii comerciale doar a unui operator economic, deoarece acesta funcţiona fără a fi dotat cu aparat de marcat electronic fiscal.
„Este important de menţionat faptul că în perioada 1-15 martie 2015, câte 10 inspectori antifraudă au asigurat zilnic informarea şi asistenţa reprezentanţilor operatorilor economici şi au distribuit materiale informative în legătură cu modificările legislaţiei, care prevede obligația utilizării casei de marcat şi emiterii bonului fiscal”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

 

Bazarul Sucevei este o zonă cu risc ridicat de evaziune fiscală

Întrebat dacă din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă Bazarul Sucevei reprezintă o zonă cu risc ridicat de evaziune fiscală, Alexandru Cristea ne-a declarat că „faptul că am fost acolo în control reprezintă o confirmare a acestui lucru”. „Încercăm să ne facem treaba. Şi ca dovadă s-a decis suspendarea activităţii doar a unui singur operator economic pentru că nu avea casă de marcat. De asemenea, în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, acestea în nici un caz nu ne pot fi nouă imputate, pentru că trebuie să respectăm prevederile legale. Noi suntem obligaţi să aplicăm legea”, a spus Alexandru Cristea. El a explicat că în baza noilor prevederi legale, inspectorii antifraudă nu mai pot aplica sancţiuni fixate într-o anumită marjă de valori „de la, până la”, în condiţiile în care în momentul de faţă pentru fiecare tip de contravenţie este stabilită o amendă fixă.

 

„Dacă ei pleacă şi sigilează standul cred că e mai mare beleaua decât ocaua”

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală a mai arătat că şi în situaţia în care comercianţii îşi închid standurile, după sigilarea acestora recuperarea mărfurilor aflate în incinta lor se poate face doar după ce proprietarii iau legătura cu „Antifrauda”. Întrebat cum comentează fuga comercianţilor din faţa inspectorilor antifraudă, Alexandru Cristea a spus că pentru aceştia ar fi mai bine totuşi să nu facă acest lucru. „Ce se întâmplă de fapt este că sunt sigilate respectivele spaţii. Ei pot să închidă, dar dacă vor să-şi recupereze marfa trebuie să ne apeleze pe noi, după ce inspectorii lasă invitaţie la respectivul stand. Dacă standul este închis se sigilează, şi dacă respectivul deţinător al mărfii doreşte să o recupereze ori se deplasează la sediul regionalei din Suceava pentru a oferi documentele justificative, ori dacă nu se prezintă şi alege din nefericire să rupă sigiliul, atunci este infracţiune şi suportă rigorile legii. Până la urmă faptul că ei sunt prezenţi acolo le facilitează şi le uşurează şi lor activitatea comercială. Dacă ei pleacă şi sigilează standul cred că e mai mare beleaua decât ocaua”, a spus Alexandru Cristea.

Nu în ultimul rând, legat de acţiunile de control viitoare, el a precizat că toate aceste verificări ale inspectorilor antifraudă se realizează în urma analizelor de risc fiscal şi sunt fundamentate pe informaţii provenite atât de la serviciul Telverde şi circuitul petiţiilor, cât şi din alte surse specifice, baze de date ale Direcţiei Antifraudă şi de la alte instituţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Răzmeriţa comercianţilor din Bazarul Sucevei împotriva inspectorilor antifraudă se va lăsa cu plângeri penale.
 Vizualizări articol: 9180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 15 voturi
Răzmeriţa comercianţilor din Bazarul Sucevei împotriva inspectorilor antifraudă se va lăsa cu plângeri penale4.2515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spagarii!!! trimis de
( 9 iun 2015, 14:55:54
De unde au bazaristi vile pe la Bosanci si Ipotesti?Nu platesc nici un impozit si mai au gura mare.Trebuiau arestati toti care au facut scandal.Unde e STATUL DE DREPT in Romania.
2.   Iti meriti numele trimis de
( 9 iun 2015, 17:29:03
bai,COMUNISTinfect daca e asa bine in bazar de ce nu iti iei si tu un chiosc in bazar sa mergi la bucuresti dupa marfa,sa te rogi de toti chinezoii sa`ti dea o factura,sa vii sa`ti vinzi marfa cu un adaos de 10%si din adaosul ala sa tai bon si sa platesti 16%impozit,din fabulosul adaos sa strangi bani de chirie,bani pt sanatate ca deh..ai o forma de organizare esti obligat prin lege sa iti platesti singur sanatatea,pensia,somajul.tot din acest profit trebuie sa platesti la primarie vizarea anuala a autorizatiei,sa strangi bani pt salubrizarea din bazar.cu restul tre sa vezi cum faci sa iti platesti asociatia,telefonul sa cumperi rechizite la copii,etc,etc.si daca nu te`am convins iti mai zic una:vino ca tare e frumos vara la peste 30 de grade si iarna la minus 20 de grade.TRAIASCA DOM PRIMAR CA TARE BUNE CONDITII A MAI CREAT OAMENILOR DE ACOLO!!!si pe langa ANAFvin in control economicul,burdujeniul,protect consumatorului,isu,si tot cei care nu au unde pune amenzi vin in bazar,vorba cuiva oamenii din bazar lumea a treia a sucevei
3.   Pt toti care comenteaza in necunostinta de cauza trimis de
( 9 iun 2015, 17:33:20
Vilele alea s`au facut dupa revolutie ,iar cei care si le`au facut nu mai sunt in bazar ,toti si`au deschis afaceri in alta parte ca doar nu sunt prosti sa se distruga in bazar.Acu in bazar sunt cei ce isi duc traiul de pe o zi pe alta, cei de peste 45 de ani pe care nu ii mai angajeaza nimeni din cauza varstei!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcinta dobrogeană a Chiraței Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta... Citeşte