Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2015 - Anul XX, nr. 127 (5939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Problemă majoră

Culturile agricole din Suceava, grav afectate de secetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Culturile agricole din cea mai mare parte a judeţului Suceava sunt grav afectate de secetă, ploile răzleţe căzute săptămâna trecută şi ieri fiind insuficiente pentru ca agricultorii să iasă din impas. Fermierii au aşteptat ploaia în toată luna mai, care s-a dovedit foarte secetoasă, iar acum speră ca măcar luna iunie să aducă precipitaţii. Dacă în următoarea perioadă de timp, în cel mult o săptămână, nu va ploua, situaţia va deveni una dramatică, au explicat specialiştii.

 

Luna mai a fost dezastruoasă. Nici iunie nu a început foarte bine 

Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: “Problema principală a agriculturii din judeţ la ora actuală este seceta. Acum o săptămână în unele zone au căzut precipitaţii de 10-20 de litri pe metrul pătrat, ceea ce nu este suficient, în timp ce în alte zone nu a plouat deloc”.

În judeţul Suceava, în această campanie de primăvară au fost însămânţate peste 110.000 de hectare de teren agricol. Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava cele mai importante suprafeţe au fost însămânţate cu porumb (36.400 de hectare), plante furajere (24.000 de hectare), cartof (21.500 de hectare) şi ovăz (11.550 de hectare).

„Seceta a afectat toate culturile, ele sunt răsărite, dar întârziate, planta nu se află la nivelul normal în momentul de faţă”, a mai explicat Costan. 

Cu un sistem de irigaţii care a fost sistematic distrus, agricultorilor nu le rămâne decât să se roage la Dumnezeu să plouă şi, eventual, ca Guvernul României să acorde şi în acest an un ajutor de minimis pentru culturi afectate de secetă.

 

Nivelul de precipitaţii din mai, de patru ori mai mic decât cel normal

Reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat, ieri, în teren, cu Mihai Flutur, un fermier care lucrează 110 hectare de teren agricol în zona limitrofă a municipiului Suceava cu Mitocu Dragomirnei.

Acesta a detaliat situaţia problematică: „În luna mai trebuiau să fie precipitaţii de 70-80 de litri pe metrul pătrat, însă abia au fost 15-20 de litri pe metrul pătrat, de patru ori mai puţin decât în mod normal. Automat în cazul acesta toate culturile suferă, la fel şi la munte, unde suferă păşunea”.

 

Ploaia, diferenţa dintre câştig şi pierdere

Bărbatul, care face agricultură de peste 20 de ani, a cultivat în acest an 50 de hectare cu porumb, 50 de hectare cu grâu şi 10 hectare cu cartof. Grâul şi cartoful sunt foarte grav afectate, primul riscând să fie majoritar furajer.

„La mai toate culturile nu mai putem vorbi de câştig dacă nu plouă urgent şi suficient. Lipsa de apă duce la diminuarea producţiei într-un procent foarte mare”, a mai spus Mihai Flutur.

 

Demonstraţie cu privire la cât de întârziată este cultura cartofului

Acesta ne-a arătat în teren cum planta cartofului are până în 30 de centimetri, deşi trebuia să aibă peste jumătate de metru.

„Acum, în iunie, cartoful are mare nevoie de apă pentru formarea tuberculului. Tuberculul trebuia să fie la această vreme de mărimea unei nuci, dar în majoritate este cât bobul de porumb, până la un centimetru”, a declarat fermierul. El a făcut şi o demonstraţie. A scos un cuib, iar majoritatea cartofilor erau extrem de mici. Cel mai mare dintre tuberculi era deformat, un alt indiciu clar al secetei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culturile agricole din Suceava, grav afectate de secetă.
 Vizualizări articol: 4346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Culturile agricole din Suceava, grav afectate de secetă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Griguta, locul tau e in Oltenia! trimis de
( 5 iun 2015, 21:34:30
Agricultura din sec.18, mie greu sa bat atatea bete, bine ca ati facut piloti secanti in buricul targului. Da` o harta cu straturile acvifere nu aveti? Cat costa o puta de adancime, sunt bani europeni pentru ele? Ai casu` mai mare dacat vaca, pacat de tine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847) Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de "iubitele-i eleve", incat in anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de retete, care a trecut apoi din mana in mana, sub forma... Citeşte