Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iun 2015 - Anul XX, nr. 125 (5937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezastru

Un incendiu a făcut prăpăd în două gospodării din Marginea. Proprietarii nu au reuşit să-şi salveze nici măcar banii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un incendiu de proporţii, izbucnit în plină noapte, a distrus mare parte din două gospodării din comuna Marginea, inclusiv casele de locuit, pompierii intervenind la faţa locului cu nu mai puţin de nouă autospeciale cu apă. Inclusiv o sumă de bani, economiile a doi bătrâni, s-a făcut scrum în urma incendiului. 

Alarma s-a dat în noaptea de luni spre marţi, cu aproximativ cinci minute înainte de miezul nopţii. Doi factori au fost decisivi în propagarea cu mare repeziciune a flăcărilor: construcţiile din lemn şi faptul că la Marginea casele sunt foarte apropiate una de alta, cauză din care au mai fost şi în trecut pagube foarte mari în urma unor incendii care au distrus trei sau patru case.

 

Pompierii au fost anunţaţi iniţial de un incendiu la o anexă

Incendiul a pornit din şura uneia dintre gospodării.

Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a explicat cum a decurs operaţiunea: “Incendiul a fost extrem de puternic şi a afectat două gospodării, case de locuit şi anexe, pe o suprafaţă aproximativă de 600 de mp. Iniţial, la 112 s-a anunţat că arde o anexă, însă, în condiţiile în care se cunoştea specificul zonei, casele fiind foarte apropiate una de alta, s-a intervenit încă din primă fază cu trei autospeciale cu apă. Temerea noastră s-a adeverit, primele echipaje care au ajuns la faţa locului găsind deja flăcările extinse la ambele gospodării”.

La faţa locului au intervenit militari de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi şi de la Gărzile de Intervenţie Siret şi Solca, sprijiniţi de lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Marginea, Volovăţ şi Suceviţa, în total cu nouă autospeciale de stins incendii.

 

Treziţi din somn, în miez de noapte, au văzut cum focul le distruge totul

Floarea Buliga, proprietara gospodăriei de la care a plecat incendiul, a descris clipele de coşmar. Femeia dormea în casă alături de soţ şi a fost trezită de vecini. 

“Dormeam în casă şi deodată a bătut cineva tare în poartă... m-am speriat foarte tare, iar când am ieşit afară colţul şurii deja ardea... focul s-a împânzit deodată la toată şura şi apoi la casă. Am strigat, am răcnit, am intrat în grajd să dau drumul la vaci, dar nu au vrut să iasă, toate au ars...”

 

Flăcările au mistuit şi economiile celor doi, aflate sub streaşina casei 

Câţiva vecini au sărit în ajutorul oamenilor loviţi de nenorocire, scoţând haine şi alte bunuri din casă.

Floarea şi Gavril Buliga aveau inclusiv o sumă de bani, ascunsă sub streaşina casei, pe care nu au mai avut timp să o scoată. Vârstnicii au evitat să spună despre câţi bani era vorba, însă, conform unor apropiaţi, aceştia aveau puse deoparte câteva mii de lei.

Focul s-a extins şi la construcţiile unui vecin, Constantin Olărean, unde au lăsat în urmă alte pagube mari. 

Pompierii s-au luptat cu flăcările până dimineaţă.

 

Pagube de 50.000 de euro

În cazul primei proprietăţi, a familiei Buliga, au ars astereala casei de locuit, din draniţă, pe 100 de mp, acoperişul bucătăriei de vară, adăpostul de animale, pe o suprafaţă de 375 de mp. Flăcările au mai mistuit 15 mc lemn de foc, obiecte de mobilier, utilaje agricole, circa 500 de kilograme de ovăz aflat în podul casei şi alte bunuri. În incendiu au pierit şi trei vaci, doi porci şi 10 păsări de curte. 

La a doua gospodărie au ars acoperişul casei de locuit, tip P+1, pe o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, acoperişul unei construcţii corp comun, ce îngloba bucătăria de vară şi o anexă, pe 90 de metri pătraţi, precum şi obiecte de mobilier, bunuri casnice şi altele. Pereţii locuinţei, construiţi din cărămidă, s-au degradat.

Aşadar, pagube imense pentru ambele familii. La o primă evaluare pagubele au fost estimate la 50.000 de euro.

 

Dezastrul a fost provocat de o instalaţie de iluminat defectă 

Din ancheta demarată de pompieri rezultă că incendiul a izbucnit din şura familiei Buliga, prin efect termic, generat de o instalaţie de iluminat cu improvizaţii.

Cele două locuințe nu erau asigurate pentru pagube produse prin incendiu sau calamități.

Poliţia a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un incendiu a făcut prăpăd în două gospodării din Marginea. Proprietarii nu au reuşit să-şi salveze nici măcar banii.
 Vizualizări articol: 2713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un incendiu a făcut prăpăd în două gospodării din Marginea. Proprietarii nu au reuşit să-şi salveze nici măcar banii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean - este... Citeşte