Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2015 - Anul XX, nr. 120 (5932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În urma celor 70 de percheziţii

Procurorii DIICOT au reţinut 29 de persoane, printre care şi primarul din Ulma, şi au cerut arestarea preventivă a 34 de inculpaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Nu mai puţin de 29 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, după cele 70 de percheziţii de luni, făcute într-un amplu dosar de contrabandă, printre cei duşi de la audieri direct în arestul poliţiei numărându-se şi primarul comunei Ulma, Petru Marocico (45 de ani), dar şi interlopul fălticenean Daniel Ştefan Blanaru (35 de ani), alias „Blană”.

Tot lotul celor 29 de indivizi reţinuţi a fost dus ieri după-amiază, după ora 16.00, la Tribunalul Suceava, procurorii cerând arestarea preventivă pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate şi instigare la contrabandă.

 

Fostul poliţist Cristian Iordache, încătuşat şi el în acest dosar

Pe lista inculpaţilor apare şi numele fălticeneanului Cristian Mihai Iordache (37 de ani), fostul poliţist arestat la Focşani, la sfârşitul lunii trecute, într-un dosar al DIICOT Vrancea, acesta fiind acuzat că făcea contrabandă cu ţigări, pe care le transporta din judeţul Suceava în alte judeţe cu un BMW X6. Autoturismul, susţin anchetatorii, este cumpărat în leasing şi este înregistrat pe un cabinet notarial din Fălticeni, cabinet aparţinând soţiei fostului poliţist.

Fost poliţist la Baia, Cornu Lucii şi Cajvana, Iordache este acuzat de structurile de combatere a crimei organizate din Vrancea că a livrat în perioada martie-aprilie a.c. peste 100 de baxuri de ţigări de contrabandă, în valoare de peste 500.000 de lei. De asemenea, fălticeneanul este acuzat în acelaşi dosar că, în urmă cu câteva săptămâni, a vrut să lovească cu BMW-ul pe care îl conducea maşinile de poliţie şi pe poliţiştii care încercau să-l prindă în flagrant.

 

Cine se mai află pe lista celor 29 de indivizi reţinuţi

Pe lângă primarul din Ulma, Petru Marocico, şi fălticenenii Daniel Ştefan Blanaru şi Cristian Iordache, lista persoanelor reţinute în urma celor 70 de percheziţii de acum două zile şi duşi la arestare cuprinde alte 26 de nume. Din judeţul Suceava (56 de percheziţii au fost la noi în judeţ) sunt: Mihai Vicovanu (43 de ani), Lucian Vasile Dumitriu (31 de ani), Călin Iulian Boca (34 de ani), Cosmin Gheorghe David (26 de ani), George Toma (27 de ani), Ioan Valeriu Tenciu (26 de ani), Nicolae-Gaby Mardare (43 de ani), toţi din municipiul Fălticeni, Gabriel Slabu (27 de ani), Neculai Slabu (22 de ani) şi Nicolae Băciţa (27 de ani), din comuna Râşca, Florin Solcan (39 de ani), Alexandru Marian Ionesi (29 de ani) şi Victor Minescu (43 de ani), toţi trei din municipiul Suceava, Ionel Vornicu (27 de ani), din comuna Ipoteşti, Vasilică Şuleap (29 de ani), Adrian Vasile Mateiciuc (31 de ani), ambii din Siret, Petru Laurenţiu Schipor (35 de ani), din Vicovu de Sus, Vasile Cîrdei (47 de ani), din Bilca,  Ioan Popescu (34 de ani), din comuna Straja, şi Vasile Popovici (33 de ani), din comuna Cornu Luncii.

Acestora li se adaugă pe lista persoanelor pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă şi inculpaţi din alte judeţe: Gheorghe Rusei (31 de ani), din Moineşti- Bacău, Dorel Gherman (29 de ani), din municipiul Focşani, Adrian Claudiu Feraru (45 de ani), din municipiul Bucureşti, Levente Huszti (34 de ani) şi Zsolt Marucza (35 de ani), din municipiul Sfântu Gheorghe, şi Istvan Szilard Pal (38 de ani), din Miercurea Ciuc.

 

Procurorii cer mandate de arestare în lipsă pe numele altor cinci persoane

Tot în acest dosar, pe lângă cele 29 de propuneri de arestare preventivă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor au cerut mandate de arestare, în lipsă, pe numele a cinci indivizi care nu au fost găsiţi în urma percheziţiilor. Este vorba de Marius Ilie Cişcovschi (24 de ani) şi Costel Cotoreanu (49 de ani), ambii din municipiul Fălticeni, Alin Ionel Bidocea (30 de ani), din comuna Brodina,  Florin Slabu (29 de ani), din comuna Râşca, şi Gabriel Popescu (30 de ani), din municipiul Ploieşti.

 

DIICOT: „Blană” avea legătură cu toate cele trei grupări infracţionale vizate, iar într-una dintre ele s-a asociat cu fostul poliţist Iordache

Aşa cum au transmis încă de luni după-amiază, anchetatorii au vizat trei grupuri infracţionale constituite la Fălticeni, dar şi în zona limitrofă, în perioada 2012-2014, „în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare”.

Interesant este că, din informaţiile obţinute, toate cele trei grupări infracţionale de care vorbesc anchetatorii au legătură cu inculpatul Daniel Ştefan Blanaru, pe care procurorii DIICOT îl plasează ca om de sprijin pentru două dintre grupuri, respectiv ca iniţiator pentru al treilea, din acest din urmă grup făcând parte şi fostul poliţist Iordache.

Blanaru este acuzat că, după ce a sprijinit grupările unor contrabandişti, în februarie 2013 şi-a constituit propria reţea, împreună cu Mihai Cristian Iordache şi Marius Ilie Cişcovschi, „în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandăprin achiziţionarea, depozitarea, transportul şi vânzarea unor cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară cunoscând că acestea au fost introduse în mod ilegal pe teritoriul României, pentru obţinerea de beneficii financiare, împărţite între membrii grupului”.

Cei doi, Iordache şi Blanaru, au organizat mai multe transporturi de ţigări către diferiţi clienţi din ţară, de cele mai multe ori marfa fiind transportată de şoferi tocmiţi special, care aveau întotdeauna o maşină care mergea în faţă şi asigura traseul, asigurându-se să nu fie filtre de poliţie.

„Transporturile cu ţigarete s-ar fi efectuat între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, pentru a putea fi observate cu uşurinţă maşinile organelor de poliţie. Persoanele care asigurau traseul de deplasare ar fi efectuat măsuri de contrafilaj, pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de poliţişti”, susţineau anchetatorii în comunicatul remis acum două zile.

 

Care sunt infracţiunile pentru care a fost încătuşat primarul din Ulma, zis „şefu’” sau „ăla mare”

În cazul primarului comunei Ulma, Petru Marocico, procurorii DIICOT cer arestarea preventivă a acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Pentru Marocico, fost poliţist de frontieră, poreclit „Zaridon”, a mai fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, o dată în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, tot într-un dosar de contrabandă al DIICOT Suceava (dosar nefinalizat), şi în perioada iunie-iulie 2011, când a fost eliberat sub control judiciar. Tot pentru contrabandă.

Nici după ce a ajuns primar al comunei „Zaridon” nu s-a liniştit. Cel puţin aşa reiese din acuzaţiile ce îi sunt aduse în acest nou dosar: „începând cu luna iulie 2013, în mod repetat, dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a săvârşit mai multe acte materiale ce întrunesc fiecare în parte conţinutul infracţiunii de contrabandă”.

Din actele procurorilor reiese că Petru Marocico era implicat până peste cap în afacerile cu ţigări de contrabandă, vânzând sute de baxuri către diferite persoane.

De exemplu, în cursul lunii iulie 2013, acuză procurorii, Marocico a vândut aproape 100 de baxuri, în mai multe zile, către un anume Florin Solcan din municipiul Suceava.

O parte dintre ţigările vândute de primar au fost interceptate de poliţişti, arată anchetatorii, cum a fost cazul în martie 2013, când la Vicovu de Sus a fost oprită în trafic o autoutilitară marca VW Transporter, în care s-au găsit 8.980 de pachete de ţigări de contrabandă.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii foloseau un argou specific în convorbirile telefonice, primarului Marocico spunându-i „ăla mare” ori „şefu’”.

„Belea” şi „agitaţie” erau termenii pentru o acţiune a poliţiei, iar când erau mai multe echipaje de poliţie într-o anumită zonă se folosea expresia „e plin de ghiocei”.

 

Prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro

Procurorii DIICOT arată că ţigările erau transferate în diverse spaţii folosite drept depozite, iar ulterior erau căutaţi cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Aceştia, arată anchetatorii, sprijineau grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigaretelor provenite din contrabandă.

„În urma calculării cantităţii de ţigarete traficate de către membrii grupurilor infracţionale organizate a rezultat că au fost tranzacţionate peste 1.510.608 pachete cu ţigarete de diferite mări, cauzându-se un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 3.500.000 de euro”, mai arată anchetatorii.

 

Primarul: “Ei m-au adus, să vă spună ei pentru ce m-au adus”. Blanaru: „Să veniţi să vă dau interviu, când plec”

Dintre cei 29 de inculpaţi, cei mai relaxaţi păreau chiar primarul Petru Marocico şi Daniel Ştefan Blanaru (scos de anchetatori din penitenciar, unde execută o pedeapsă de patru ani într-un alt dosar al DIICOT Suceava).

Zâmbind, amândoi inculpaţi nu s-au ferit să dea declaraţii ziariştilor prezenţi. „Aţi făcut contrabandă cu ţigări?”, îl întreabă pe Petru Marocico unul dintre jurnalişti. „Nu, nu”, răspunde acesta. „Păi, de ce v-au adus?”, vine firesc următoarea întrebare. „Ei m-au adus, să vă spună ei pentru ce m-au adus”, completează primarul.

Din duba următoare iese la fel de relaxat Dumitru Ştefan Blanaru, împărţind o pereche de cătuşe cu un alt inculpat. Spre deosebire de acesta din urmă care încerca să-şi ferească faţa de camerele de luat vederi şi aparatele foto ale jurnaliştilor, „Blană” a bătut palma cu o tânără care-l aştepta pe scările Palatului de Justiţie şi le-a spus ziariştilor: „Să veniţi să vă dau interviu, când plec”.

 

Toate celule au rămas goale. Cei 29 de inculpaţi au plecat rând pe rând din arestul poliţiei

Aseară, până la închiderea ediţiei, judecătorii Tribunalului Suceava nu luaseră nici o decizie în privinţa propunerii de arestare preventivă a celor 29 de inculpaţi aduşi în faţa lor.

Referatul întocmit de procurorii DIICOT avea în jur de 1.000 de pagini, din datele pe care am reuşit să le obţinem, iar dosarul de urmărire penală, peste 100 de volume.

Decizia magistraţilor, cine rămâne în arest şi cine se întoarce acasă, va fi luată abia în cursul zilei de astăzi, dat fiind volumul mare al dosarului întocmit de procurorii DIICOT.

Unora dintre inculpaţi le-au expirat ordonanţele de reţinere încă din timpul şedinţei de judecată, restul fiind eliberaţi rând pe rând după ce au trecut cele 24 de ore din momentul în care au fost încătuşaţi.

Ultimii au ieşit din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava azi dimineaţă, la ora 3.30. 

 

Avocat: „Probatoriul e subţire”

Marius Rădăcină, avocatul unuia dintre cei acuzaţi în acest dosar, ne-a declarat ieri că atât el, cât şi apărătorii celorlalţi inculpaţi, au invocat subţirimea probatoriului prezentat de DIICOT, dar şi alte motive pentru care inculpaţii să fie cercetaţi în stare de libertate.

Şedinţa de judecată a început la 16.30 şi a durat aproximativ două ore, în timpul şedinţei, aşa cum am mai spus, unora dintre inculpaţi expirându-le ordonanţele de reţinere.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis amânarea pronunţării pentru mâine la ora 16.00”, a mai spus avocatul Rădăcină.

Iar între timp, toate celulele în care au fost închişi cei 29 de inculpaţi au rămas goale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii DIICOT au reţinut 29 de persoane, printre care şi primarul din Ulma, şi au cerut arestarea preventivă a 34 de inculpaţi.
 Vizualizări articol: 8478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procurorii DIICOT au reţinut 29 de persoane, printre care şi primarul din Ulma, şi au cerut arestarea preventivă a 34 de inculpaţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ,,CA LA NOI LA NIMENEA" ! trimis de
(27 mai 2015, 13:36:32
Hmmmmmhhmm ... oare avocatul MARIUS RADACINA,nu l-a aparat si pe fratele lui FLORIN RADACINA,fost politist de frontiera,in aceeasi spetza ... contrabanda de tigari ... frate condamnat la 5 ani de puscarie... deci,VINOVAT ??!! Se vede treaba,ca acest avocat,vrea sa ajunga de notorietatea lui PAVEL ABRAHAM... alt avocat al INTERLOPILOR ! Oare MAGISTRATII aia,care nu au pic de responsabilitate,nu se tem de D-ZEU ??!! Cum poti lasa in LIBERTATE,un pericol public,mai ales unul ca MAROCICO,care in cativa ani a recidivat mereu ??!! PROBEEEE ?? Mai au nevoie de alte probe ? Ca si-n cazul tigarilor din BUSTENI din DORNESTI ! Ne rade EUROPAAAA !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă țărănească Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o... Citeşte