Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2015 - Anul XX, nr. 91 (5903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Decizie de Consiliu Local

Diasil şi Florconstruct preiau salubrizarea menajeră a Sucevei, printr-un contract de forţă majoră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lupta pentru gestionarea deşeurilor produse de locuitorii municipiului Suceava i-a desemnat câştigători, deocamdată, pe sucevenii de la Florconstruct şi Diasil.

În şedinţa de Consiliu Local de ieri după-amiază, a treia convocată „de îndată” de primarul Sucevei, Ion Lungu, aleşii locali au decis în cele din urmă să încheie un contract temporar de salubrizare menajeră cu asocierea de firme Florconstruct – Diasil, ca o măsură strict necesară şi de extremă urgenţă, pentru asigurarea serviciului de colectare şi gestionare a deşeurilor menajere.

 

Rosal a refuzat să împartă salubrizarea oraşului cu celelalte două firme

Dacă la şedinţa de luni a Consiliului Local s-a pus în discuţie încheierea a două contracte de salubrizare menajeră, unul cu Rosal şi altul cu asocierea firmelor sucevene, prin împărţirea municipiului în două zone, după cum s-a negociat cu părţile implicate, marţi, situaţia pusă în discuţie a fost cu totul alta.

„Deşi este o vorbă că noaptea e un sfetnic bun, se pare că nu e aşa. Cei de la Rosal au trimis o adresă prin care spun că nu sunt de acord cu ceea ce s-a stabilit ieri (n.r. luni) de comun acord şi ne ţin teoria chibritului. Fac un ultim apel la Rosal să vină să câştige meciul în teren, nu cu tertipuri juridice”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a prezentat o parte din solicitările Rosal, care cere prelungirea contractului.

„Prefer să-mi dau demisia din funcţia de primar decât să prelungesc contractul cu Rosal. Nu se poate. Legea nu mai permite acest lucru”, a spus răspicat Ion Lungu, care a precizat că singura măsură care mai poate fi luată este cea de încheiere a unui contract temporar, de forţă majoră.

În condiţiile în care Rosal nu a acceptat să încheie un nou contract cu municipalitatea suceveană în condiţiile stabilite de autoritatea administrativă, singura variantă a rămas încredinţarea contractului asocierii  Florconstruct – Diasil, care a  şi dat un acord scris, autentificat notarial.

 

Gunoi ridicat gratis

De la expirarea contractului cu Rosal, pe 18 aprilie, până acum, ridicarea gunoiului produs de suceveni s-a făcut de toate cele trei firme de salubrizare, Florconstruct şi Diasil amplasând containerele proprii, în tot oraşul, lângă cele ale Rosal. Toate costurile din această perioadă au fost suportate integral de aceste firme, cu care nu există nici un contract semnat, încât nu pot fi decontate de municipalitate.

Reprezentanţii asocierii firmelor sucevene au precizat că vor continua să suporte cheltuielile de colectare şi gestionare a deşeurilor din întreg oraşul până la semnarea contractului, pentru a nu lăsa oraşul să fie sufocat de gunoaie.

Rămâne de văzut ce va face Rosal în perioada imediat următoare, pentru că bătălia pe salubrizarea Sucevei este departe de a fi încheiată, existând încă diverse căi de atac.

Licitaţia pentru încredinţarea serviciului de salubrizare menajeră a Sucevei, care se ţine prin sistemul naţional de licitaţii electronice, a fost programată tocmai pe 2 iunie, dar până la finalizarea acesteia va mai trece încă multă vreme. De exemplu, la licitaţia de salubrizare stradală, câştigată de Diasil, în detrimentul Rosal, licitaţia a durat aproape doi ani.

Odată cu pierderea salubrizării menajere, firma bucureşteană Rosal este dată deoparte   după 11 ani în care a prestat atât servicii de curăţenie stradală şi deszăpezire, cât şi de gestionare a deşeurilor menajere în municipiul reşedinţă de judeţ.

 

Rosal cere despăgubiri de patru milioane de euro

Decizia de ieri a Consiliului Local Suceava, luată în unanimitate, cu votul tuturor celor 17 consilieri locali prezenţi, nu a fost una uşoară, în condiţiile în care Rosal, prin cabinetul său de avocatură, a ameninţat municipalitatea suceveană cu solicitarea unor despăgubiri de patru milioane de euro, în caz de nu încheie cu ei un act adiţional de prelungire a contractului de delegare a serviciului de salubrizare menajeră.

„În cazul în care contractul de delegare nu va fi prelungit cu subscrisa, solicităm instanţei de judecată obligarea dvs. în solidar la plata către subscrisa de daune de interese calculate prin înmulţirea valorii lunare facturate – 359.441 lei, cu numărul de luni pentru care nu a fost prelungit contractul, valoarea totală a sumelor solicitate fiind de 17.253.168 lei, pentru patru ani”, se arată în adresa oficială transmisă de Rosal, care a deschis şi un dosar în acest sens pe rolul Tribunalului Suceava.

Atât viceprimarul Lucian Harşovschi, cât şi consilierul local Dan Roibu au remarcat faptul că se încearcă intimidarea Consiliului Local, prin presiunile făcute de Rosal instaurându-se frica în rândul consilierilor, care, conform adresei citate, vor fi puşi direct la plata despăgubirilor solicitate.

„Nu trebuie să se declanşeze o epidemie în Suceava din cauza gunoaielor neridicate şi să moară 10.000 de oameni ca să constatăm că e o situaţie de forţă majoră”, a spus secretarul Consiliului Local, Ioan Ciutac, care i-a asigurat pe consilieri că este legal să desemneze un operator temporar de salubrizare, până la lămurirea situaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diasil şi Florconstruct preiau salubrizarea menajeră a Sucevei, printr-un contract de forţă majoră.
 Vizualizări articol: 2880 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Diasil şi Florconstruct preiau salubrizarea menajeră a Sucevei, printr-un contract de forţă majoră1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Zona crepusculara trimis de
(22 apr 2015, 11:34:47
S-a terminat un episod din aceasta nebunie cu salubrizarea menajera a orasului.Dupa lupte grele primarul lungu si-a impus punctul sau de vedere.Nu s-a prelungit contractul cu Rosal,ci aleşii locali au decis în cele din urmă să încheie un contract temporar de salubrizare menajeră cu asocierea de firme Florconstruct – Diasil.Sa vedem acum care au fost pozitiile primarului si ale consilierilor.„Prefer să-mi dau demisia din funcţia de primar decât să prelungesc contractul cu Rosal. Nu se poate. Legea nu mai permite acest lucru”, a spus răspicat Ion Lungu.Desi primarul a afirmat ca municipalitatea se afla in situatie de forta majora consilierul local Viorel Seredenciuc a spus ca problema este una de legalitate si ca astazi ar fi trebuit sa fie un operator care sa se ocupe de salubrizarea orasului.Domnul consilier Mocanu a fost de aceeasi parere:"Nu exista forta majora la ora actuala.Trebuia sa se prelungeasca de executiv contractul.Nu are treaba deliberativul cu acest contract"a spus Mocanu.
2.   Zona crepusculara trimis de
(22 apr 2015, 11:49:39
Care sunt urmarile faptului ca s-a hotarat de consilieri semnarea unui contract temporar de salubrizare menajera cu asocierea Florconstruct-Diasil e greu de estimat.Mentionez ca ,Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor a dat câştig de cauză firmei Rosal şi a dispus suspendarea procedurilor privind selecţia de oferte , dar decizia a fost publicată doar pe site-ul instituţiei, fără să fie adusă în mod direct la cunoştinţa Primăriei Suceava.De asemenea Rosal a deschis şi un dosar în acest sens pe rolul Tribunalului Suceava prin care solicita primariei despagubiri de 4 milioane euro.Situatia seamana la indigo cu cea de la Termica.Si acolo e vorba de licitatii contestate ,de procese prin care Primaria este data in judecata pentru a plati sume imense de bani.Senzatia mea este ca ceva nu functioneaza la Primaria Suceava.Situatia nu este gestionata cum trebuie.Ma intreb daca Primaria va pierde toate procesele cu Termica si Rosal,de unde va plati toti banii aia?Parerea mea este ca la data expirarii contractului Rosal trebuia sa avem desemnat un alt operator.Cu toate problemele aparute cu contestatiile,Primarul si Consiliul local trebuia sa rezolve in timp util aceasta licitatie.Sa vii cu sedinte "de indata"si cu contracte temporare mi se pare de toata jena.
3.   Zona crepusculara trimis de
(22 apr 2015, 12:05:17
Vom urmari cu foarte mare atentie evolutia proceselor in care Primaria Suceava a fost data in judecata pentru a plati sume imense de bani.
Tribunalul Suceava a admis acţiunea formulată de SC Termica SA şi a obligat Primăria Suceava la plata sumei de 2,5 milioane de lei. Suma reprezintă un rest din cele 10 milioane de lei cu care trebuia majorat capitalul social al societăţii de termoficare în baza unei hotărâri de Consiliul Local din februarie 2013.
Primaria mai are cu Termica un proces prin care i se cere sa plateasca 93.3 milioane subventii restante.Mai are un proces pentru .26,2 milioane lei pierderi inregistrate..Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei.Acum a a aprut si Rosal care a dat in judecata Primaria pentru daune de 17 milioane lei.Se cam aduna procesele.Si e vorba de foarte ,foarte multi bani.
4.   Suceava in presa centrala trimis de
(22 apr 2015, 12:12:49
Binenteles ca frumosul nostru targ a ajuns si in presa centrala.Unde un titlu spune totul"Situatie greu de imaginat la Suceava:de ce a ramas orasul fara firma care sa colecteze gunoiul".
Voi da cateva comentarii ale cititorilor:
"Cum vine asta „ ședința de îndată a Consiliului...”
"Consilieri ai CL se reped la functii pentru a incasa 20 la suta din salariul primarului, dar in rest sunt niste neica nimeni, niste palavragii. Sa exemplificam, pentru 2 sedinte de CL incaseaza din bani publici in jur de 1200 lei, adica echivalentul unei pensii medii pentru un cetatean care are stagiul de cotizare de 40 ani.Eu agreez faptul de a se lucra cu acesti consilieri locali, numai si numai fara plata , doar din devotament. Ce zic consilierii locali?"
"Care-i problema primarele...? te-ai certat cu Prin/goarna si ai incercat sa te...... pe Rosal.Acum incerci sa scoti castanele din foc cu mana CL?"
5.   Comentariu trimis de
(22 apr 2015, 13:49:27
In concluzie ne conduc trei gunoaie: Lungu, Diasil si penalul Florconstruct, iar al patrulea Harsovschi e un biet animal de companie, ... subscriu : aceeasi situatie ca su la Termica se intampla acum cu Rosalul, de unde va scoate primaria banii, ... ce face populatoa doarme, haideti la referendum sa scoatem penalii de la conducere
6.   Prima ... trimis de
(22 apr 2015, 14:20:34
ieri dl primarete a incasat prima mult asteptata de la cele doua firme ... a promis si a livrat contractul ....
7.   Gunoi si frig trimis de
(22 apr 2015, 15:02:26
Primaria Suceava si Consiliul local nici macar de gunoiul orasului n-au fost in stare sa se ocupe, ca sa nu mai vorbim de felul cum au distrus Termica, cu concursul celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Democrația - așa cum este înțeles acest termen -, este o formă depășită de conducere a societății omenești. Un amic, medic de profesie, își motivează absența de la vot printr-o cugetare proprie: “De ce să mai votez eu în cunoștință de cauză, când vine în urma mea o măturătoare de stradă și prin votul ei haotic îl anulează pe al meu?” Ceea ce este adevărat. Și cum marea majoritate a cetățenilor votează în funcție de impulsul de moment sau la nimereală, putem vedea politicieni corupți și semianalfabeți instalați la conducere si care chiar cred ca pot rezolva problemele.
8.   Program trimis de
(22 apr 2015, 21:48:28
Oricare ar fi societatea care se ocupă de ”salubrizare”, ORELE sunt aceleași: DE VÂRF. Între 7 și 9 dimineața, când plângi în trafic să ajungi la grădiniță, la școală și la serviciu, trebuie să aștepți după măturători sau după mașina de gunoi care exact atunci golește buncărele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei