Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2015 - Anul XX, nr. 83 (5895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„CanSat”

Lansarea unui satelit, simulată de elevi ai Colegiului „Petru Rareş” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Trei elevi ai Colegiului Naţional ”Petru Rareş” Suceava, care s-au calificat la faza internaţională a competiţiei „CanSat” a Agenţiei Spaţiale Europene, din Portugalia, au simulat lansarea unui satelit, de la ultimul etaj al instituţiei de învăţământ.

Este vorba despre satelitul miniatural cu care au câştigat etapa naţională a concursului, etapă în cadrul căreia au lansat dispozitivul de la un kilometru altitudine, dintr-un avion utilitar.

În lipsa unei drone sau a unei rachete de unde să lanseze satelitul, dar cu voinţa de a ne arăta munca lor de câteva luni de zile, elevii s-au ajutat de o sfoară şi un scripete pentru a simula căderea liberă a satelitului de la aproximativ 15 metri.

Până la aterizare, dispozitivul a reuşit să recepţioneze nouă parametri – temperatură, presiune, umiditate, altitudine, punctul de rouă, temperatura aparentă etc., aceste date fiind ulterior analizate şi afişate pe câteva grafice atractive, gândite tot de elevi.

Prof. Victor Şutac, coordonatorul echipei, a explicat că „din păcate nu ne permitem să lansăm obiectul de la înălţimea de 1.000 de metri, aşa cum s-a întâmplat la Timişoara, la faza naţională, asta ar presupune o rachetă sau un avion utilitar. Dar cel puţin am realizat recepţionarea informaţiilor la distanţă, a celor nouă parametri, totul funcţionând normal”.

 

Nexus, echipa României

Echipa Nexus, care va reprezenta România la faza internaţională a concursului „CanSat”, la Lisabona, în luna iunie, este alcătuită din Tudor Andronic, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, elevi în clasa a IX-a la Colegiul „Petru Rareş”.

Au în comun inventivitatea, curiozitatea, pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie, dar şi preocuparea pentru progres şi studiu, iar asta au dovedit la concursul naţional, unde au cucerit laurii.

„Am început să lucrăm la proiect imediat ce am aflat că ne-am calificat la faza naţională, circa trei luni de zile. Iniţial am procurat senzorii şi apoi ne-am concentrat toţi pentru a realiza satelitul. Noţiunile introductive le aveam, iar apoi, fiind şi un hobby pentru noi, lucrurile au decurs foarte bine”, au povestit elevii.

Provocarea pentru adolescenţi a constat în construirea unui satelit de mărimea unei cutii de băuturi răcoritoare, care să fie lansat, cu o rachetă sau cu o dronă, de la înălţimea de un kilometru.

„Satelitul nostru are o greutate de 309 grame, are înălţimea de 11 centimetri şi are autonomie 22 de ore. Am încercat să-l facem cât mai rezistent, motiv pentru care am evitat folosirea firelor. Mai avem o antenă realizată de noi, de tip Moxon. Parametrii recepţionaţi de satelit sunt grupaţi în două categorii - misiune principală, presiune şi temperatură, şi misiune secundară, stabilită de echipă. Noi am ales receptarea umidităţii, temperatura din aer fără umiditate, temperatura aparentă, punctul de rouă, coordonatele GPS etc.”, au mărturisit elevii.

De partea cealaltă, Victor Şutac a explicat că proiectul elevilor suceveni este caracterizat de un raport preţ/calitate foarte bun, investiţiile fiind minime, iar rezultatele foarte bune.

Referitor la competiţia naţională, unde opt echipe şi-au dat concursul, Victor Şutac a povestit că prima probă a constat în cântărirea „CanSat”-ului, la Universitatea de Vest Timişoara.

Ulterior, sateliţii au fost lansaţi de la altitudinea de 1.000 de metri, dintr-un avion utilitar.

„Chiar de la început am recepţionat date, iar la 500 de metri am pierdut contactul cu satelitul, însă elevii au venit cu ideea de a pune un stick de memorie în interiorul satelitului pentru a înregistra date, chiar dacă pierdem legătura cu el, fapt de care ne-am folosit. La aterizare, elevii au căutat dispozitivul cu GPS-ul, circa 20 de minute. O zi mai târziu, ei au susţinut un interviu de o oră, despre proiect”, a spus profesorul.

Pentru concursul din Portugalia, echipajul va opera o serie de îmbunătăţiri ale satelitului.

De menţionat că, iniţial, din echipa Nexus a făcut parte şi Răzvan Ghiarasim, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, însă acesta a renunţat la acest concurs în detrimentul altor proiecte.

 

Apel la sprijin

Coordonatorul echipei face un apel către toţi cei care vor să susţină echipa României, Nexus, pentru participarea la concursul din Portugalia.

„Dacă de data asta a fost o investiţie personală, pentru Lisabona facem un apel la toţi cei care vor să sprijine această echipă pentru a ajunge acolo şi a reprezenta România cu onoare. Pentru participarea la faza internaţională vorbim de costuri mult mai ridicate, pe care cu greu ni le putem permite”, a declarat coordonatorul Nexus.

Cei care vor să-i ajute pe tinerii elevi pentru a participa la acest concurs pot lua legătura cu Victor Şutac. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea unui satelit, simulată de elevi ai Colegiului „Petru Rareş” Suceava.
 Vizualizări articol: 2353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Lansarea unui satelit, simulată de elevi ai Colegiului „Petru Rareş” Suceava4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei