Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2015 - Anul XX, nr. 73 (5885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Muncă în zadar

Cantităţi imense de cartof, vândute în disperare, la un preţ care nu acoperă nici jumătate din cheltuieli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cultivatorii de cartof din judeţul Suceava au ajuns să nu-şi poată vinde producţia din 2014 nici la preţurile derizorii ale pieţei, mulţi dintre ei având şi la această dată mari cantităţi pe stoc. Situaţia este realmente dezastruoasă în condiţiile în care cele aproximativ 6 luni de la recoltare au necesitat cheltuieli suplimentare pentru depozitare, iar parte din producţie este compromisă. Paradoxal este că, din cauză că vor rămâne cu cartofi pe stoc, cultivatorii vor fi nevoiţi să însămânţeze această cultură şi în 2015.

 

S-a bazat că va da cartofii pentru producţia de chipsuri, însă a dat rateu 

Dumitru Ungureanu este un cultivator important de teren din judeţul Suceava. Lucrează 160 de hectare de teren pe raza comunelor Zamostea şi Zvoriştea şi în câteva localităţi din apropiere, aflate pe raza judeţului Botoşani. După ce în 2013 a obţinut un preţ bun pe cartofi, între 1 şi 1,2 lei la kilogram, în 2014, Ungureanu a însămânţat 31 de hectare de teren cu această cultură. S-a bazat în special pe un contract încheiat cu o mare firmă, care s-a angajat să-i cumpere 600 de tone de cartofi pentru chipsuri, dintr-o producţie totală estimată de 800 de tone. Din păcate, invocând supraproducţia şi probleme legate de calitate, firma nu a mai cumpărat de la cultivatorul sucevean decât 200 de tone. Aşa a rămas Dumitru Ungureanu cu sute de tone de cartof pe stoc.

 

Cel mai prost sezon din ultimii 20 ani

Acum, la final de martie, mai are pe stoc peste 200 de tone de cartofi, pe care îi vinde cu un preţ între 20 şi 40 de bani kilogramul. Cei mai ieftini sunt cei furajeri, cartofii pentru consum sunt 30 de bani, iar cei mai scumpi sunt cartofii de sămânţă. Ca să găsească clienţi a dat inclusiv anunţuri la mică publicitate.

„Preţ mic ca cel de acum nu a fost niciodată în ultimii 20 de ani. Toţi cultivatorii suntem în aceeaşi situaţie, am livrat cartofi la preţuri derizorii şi chiar şi aşa avem încă stocuri foarte mari. Există riscul să rămânem cu ei, iar o parte să-i aruncăm pe câmp, ca îngrăşământ”, a declarat Dumitru Ungureanu, care lucrează în domeniul agriculturii din 1970, de când a terminat Facultatea de Mecanică Agricolă.

 

Preţul acoperă jumătate din costul de producţie

L-am găsit pe acesta la sediul fostului Agromec din Zvoriştea, unde are depozitaţi cartofii. Pe lângă faptul că vinde cartofii pe un preţ de nimic, producătorul mai trebuie şi să plătească oameni pentru a-i sorta, după lunile de iarnă parte din ei fiind stricaţi.

„La acest preţ e pagubă curată, dar nu am ce face. Din calculele pe care le-am făcut ar fi trebuit să vând cu 50-60 de bani kilogramul de cartof că să fiu pe zero, să-mi scot costurile de producţie. La 30 de bani kilogramul de cartof de consum abia scot jumătate din ce am cheltuit”, a exemplificat dezastrul cultivatorul.

 

Cauze ale dezastrului: „Avem patru milioane de români care muncesc în străinătate şi care nu cumpără cartofi de aici....”

Când vine vorba de cauza dezastrului, Dumitru Ungureanu vorbeşte de supraproducţie, de lipsa de sprijin din partea statului român, de faptul că polonezii au invadat piaţa europeană după embargoul impus Rusiei, dar, nu în ultimul rând, şi de scăderea consumului de cartofi în România.

„A scăzut mult şi consumul, să nu uităm că avem patru milioane de români care muncesc în străinătate şi care nu cumpără cartofi de aici... A scăzut populaţia şi automat şi consumul intern, apoi mai era şi armata care consuma mari cantităţi de cartofi”, a explicat cultivatorul. Acesta a amintit şi de faptul că preţul kilogramului de cartof nu este chiar atât de mic şi pe raftul magazinului, semn că intermediarii continuă să fie singurii care câştigă de pe urma agriculturii.

El a precizat că în acest an va reduce suprafaţade cartof cultivată la o treime. Dacă însă va rămâne cu cartofi mulţi pe stoc, ar putea să fie nevoit să cultive mai mult, pentru a-i valorifica într-un fel.

 

Va cultiva de nevoie cartofi şi în 2015, în speranţa că după un an prost vine unul bun

Un alt mare cultivator de teren, Ilie Homeniuc, a cărui societate lucrează peste 1.000 de hectare de teren în zona Siret, a însămânţat anul trecut 87 de hectare de cartofi. Şi el are încă mari cantităţi pe stoc, deşi vinde cartofii cu 25-35 de bani kilogramul.

„O să vedem ce o să facem, însă cred că o să fiu nevoit să risc şi în acest an. Dacă tot avem cartofi ce Dumnezeu să fac cu ei, să-i arunc? O să îi plantez şi vom vedea ce va fi la toamnă. Poate o să fie un an mai bun, nu se ştie niciodată...”, a declarat fermierul.

2015 va fi aşadar un nou an al loteriei în agricultură, în lipsa unor subvenţii sau ajutoare de minimis oferite de statul român agricultorii având doar speranţa că după un an prost va veni unul bun. Un an bun nu înseamnă neapărat cel în care producţiile sunt peste medie, 2014 fiind un bun exemplu în acest sens. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cantităţi imense de cartof, vândute în disperare, la un preţ care nu acoperă nici jumătate din cheltuieli.
 Vizualizări articol: 4921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cantităţi imense de cartof, vândute în disperare, la un preţ care nu acoperă nici jumătate din cheltuieli4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostia si incompetenta... trimis de
(30 mar 2015, 11:26:38
Prostia si incompetenta costa. Chiar omu respectiv si-a dat fara sa stie el, singur o solutie. Pai du-te tata in Polonia si sa vezi ce au facut aia de au invadat piata europeana? Voi de ce nu o invadati? La fel au facut polonezii cu multe alte produse agricole, sau fructe, cum ar fi merele. Asa ii trebuie daca a cultivat ca prostul fara o hartie la mana. Fa nene un contract ceva, cere un avans. Pai cultivi ca boul sute de hectare si dupa aia te trezesti ca ai prea multe? Invatati-va sa fiti organizati si sa pricepeti odata ca in 2015 nu se mai poate lucra fara acte. Stiu ca e convenabil sa vina cineva sa iti cumpere cartofii la negru, fara acte, direct din sura casei. Insa faceti si voi asociatii, platiti o suma mica pe luna ca membru, iar de banii adunati se pot face anumite treburi, se pot angaja firme de consultanta pentru fonduri europene, se pot achizitiona utilaje, se pot angaja specialisti care sa negocieze cu marile firme, se pot construi depozite performante, mai pe intelesurile lor, un CAP dar in varianta modernizata.
2.   Exemplu trimis de
(30 mar 2015, 12:21:57
Luați exemplu de la ungurul ăla din Covasna, care umple magazinele Carrefour cu cartofi. Ăla de ce poate și voi nu?
2.1  RE: Exemplu trimis de
(30 mar 2015, 13:24:44
pentru că țăranului Român îi place să se plângă și să nu facă nimic în privința asta, ce, nu ți-e clar?
3.   Barabula , trimis de
(30 mar 2015, 20:11:46
Cartofii din marcheturi sunt crescuti fortat pentru ai da un standard de marchet fortati cu azot si cine stie ce mai , nu ai cum sa compari calitatea cartofului de camp cu cea a marchetului . In marcht iei plastic . E pacat ca dupa atata munca nu ai unde vinde ceva de calitate . Dar cine cauta calitate , doar piata e plina de CANCER . Daca nici la pret de nimica nu se cumpara gata-ti poula .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei