Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2015 - Anul XX, nr. 63 (5875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Afaceri necurate

Copil „furat” cu acte în regulă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Imediat după Revoluţie, fundaţiile umanitare au venit în România, sensibilizate de problema copiilor orfani din ţara noastră. Printre miile de oameni bine intenţionaţi însă s-au infiltrat şi foarte mulţi care au văzut o mină de aur în copiii abandonaţi, o sursă de venit din care s-au înfruptat din plin.

La Siret au venit în special britanicii, care au făcut tot posibilul pentru a le oferi copiilor instituţionalizaţi o viaţă mai bună. Au antrenat în acţiunile lor şi români, cărora le propuneau să devină voluntari şi să coordoneze acţiunile fundaţiilor din România.

Brânduşa Humeniuc, preşedintele Fundaţiei Jacob`s Well Appeal Siret, este la prima vedere o filantroapă care ajuta persoanele provenite din sistemul de protecţie. Numai că în jurul numelui ei se ascund acuzaţii grave, cum ar fi cele de organizare a unui sistem de cerşetorie sau chiar vânzarea de copii. În urma unei anchete realizate de reporterii Monitorului de Suceava, am descoperit că reţeaua racola minori şi din localităţile din jurul Siretului, iar cel puţin un minor a fost „furat” din sânul familiei şi dus permanent în Olanda, aparent la studii, profitându-se de naivitatea părinţilor. Acum aceştia se văd neputincioşi în a-şi recupera copilul.

 

Trimişi la colindat, pentru a strânge bani pentru Fundaţie

Fundaţia din Siret, împreună cu o altă fundaţie geamănă din Olanda, a organizat ani la rând excursii pentru beneficiarii lor în ţara lalelelor, în preajma Crăciunului şi nu numai. Însă se pare că aceste excursii ascundeau o reţea organizată, bine pusă la punct, care profita de beneficiarii Fundaţiei Jacob`s Well Appeal cu unul dintre sedii în Siret.

Am reuşit să stăm de vorbă cu unul dintre cei care însoţeau grupele de tineri la colindat, cei mai mulţi provenind din rândul foştilor copii din orfelinate, rămaşi pe drumuri. Sub protecţia anonimatului, acesta a fost de acord să vorbească despre ce se petrecea în Olanda, din punctul său de vedere.

În fiecare decembrie copiii se pregăteau cu colinde, să învețe colinzi. Vorbim de copii cu dizabilităţi? De copii cu dizabilități... ne-am apropiat încetul cu încetul de plecare. Am ajuns în Olanda, țin minte prima dată am mers cu avionul de la Cluj... Câţi aţi fost? Vreo nouă sau zece persoane... fără ea (n.r. - Brânduşa Humeniuc) prima dată, am mers eu ca însoțitor și încă un însoțitor, portarul fundației”, ne-a declarat unul dintre cei care mergeau la cerşit cu acei copii racolaţi de Brânduşa Humeniuc.

Copiii erau aleşi pe sprânceană din centrele din jurul oraşului Siret, dar şi de la Botoşani. Declarativ, scopul era ca pe lângă o „vacanţă”, copiii să poată strânge şi ceva ajutoare pentru Fundaţie. “Se făceau bani, nu pot spune că nu, și fiecare avea banii lui, nimeni nu-i lua banii, nu rămâneau fără ei. Dar trebuiau să dea bani şi pentru Fundaţie? Spuneai că acesta era scopul, să se strângă bani! Concertele se făceau cu un scop: banii se făceau pentru Fundație și pentru școala aflată în construcție și la ora actuală, plus pentru ajutorarea oamenilor”, a subliniat unul dintre colaboratorii preşedintei Fundaţiei Jacob`s Well Appeal Siret.

În mod cert acesta a înfrumuseţat adevărul în faţa reporterilor, chiar dacă i s-a promis anonimatul. Despre aceste reprize de colindat s-a mai vorbit, iar acestea au intrat şi în atenţia autorităţilor. Însă un alt aspect ne-a surprins din ce ne-a povestit iniţiatorul în colinde: „Ştiu că aveam în perioada respectivă și copiii de la o familie necăjită, vreo trei-patru copii de la o familie din Muşeniţa”. Cu alte cuvinte, copiii erau racolaţi din mai multe locuri decât se ştia iniţial.

 

Mama copiilor din Văşcăuţi: „Nimeni nu mi-a dat de bănuit că-i duce la cerșit”

Mai mulţi copii din familii sărace, cu părinţi naivi, erau luaţi la colindat în vacanţa din Olanda. Probabil că, prin câteva ajutoare primite de-a lungul timpului, aceştia au fost orbiţi de ce li se întâmpla odraslelor lor. O familie din Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, a acceptat ca trei dintre copiii lor, toţi minori, să plece cu avionul de Crăciun. „Mă aburea că hai să lăsăm copiii în Olanda în vizită de sărbători. Asta era chestia. Să-i lăsăm în vizită, că merge cu colinda că nu știu ce. Îi lăsam și ei făceau pașapoarte, bani de drum, tot. Dar nimeni nu mi-a dat de bănuit că-i duce la cerșit”, ne-a mărturisit Lidia Stanichevici, mama celor trei minori. 

Copiii, odată ajunşi acolo, erau puși la cerşit, însă erau certaţi şi învăţaţi să nu povestească nimic acasă. De abia după vreo trei vizite în Olanda copiii au spus prin ce au trecut. Chiar dacă primeau şi diferite surprize, copiii erau sub un program strict. Erau treziţi cu noaptea în cap pentru „concerte”, iar seara mergeau la „colindat” prin restaurante. Fiecare era cazat la câte o familie olandeză străină pentru micuţi, deci imposibil de supravegheat. „Am ajuns în Olanda, după aceea am dormit, după aceea ne-o mutat fiecare la altă familie. Ziua ce făceaţi? Ne jucam, mergeam la parc, la înot, la jocuri. Tatăl tău spune că v-au dus şi la cerşit? Da! Ne-au dus într-o seară la restaurant și ne-o pus la cerșit... o pus să cântăm și o pus pe cine vedem să întindem mâna. Cam câţi bani ai obţinut, mai ţii minte? Nu! E vorba de zeci, de sute de euro? Este... una mi-o dat 50, alta 100, dar după aceea o luat ea, Brândușa. Brânduşa personal îi lua? Brândușa și Mariela (n.a. - Marretje) amândouă împărțeau. Au zis că ne i-au banii, că nu ne lasă acasă cu banii, că ne cumpără nouă ceva acolo... o zis că ne cumpără, dar nu! (n.r. - nu au cumpărat nimic). Ne controlau sau intrau la noi și vedea ce făcem să vadă dacă avem bani sau când sunam acasă să vedem ce spunem”, ne-a mai mărturisit una dintre fetele familiei Stanichevici.

 

Minor trimis la „studii” în Olanda

În Olanda, la fundaţia geamănă Jacob`s Well, există celălalt personaj cheie al poveştii noastre. Este vorba despre o femeie pe nume Marretje Dekker, cunoscută de toată lumea drept „Mariela”. Aceasta, alături de Brânduşa Humeniuc, s-a întors în 2011 la familia din Muşeniţa şi le-a propus părinţilor să-l lase pe unul dintre copiii lor minori, atunci în vârstă de 9 ani, să meargă la studii în Olanda. Părinţii încă nu aflaseră de episoadele de cerşit la care erau supuşi copiii lor şi au semnat o procură notarială prin care o împuterniceau pe Marretje Dekker cu drepturi depline asupra micuţului lor.

... ne va putea reprezenta în mod valabil ca părinţi în orice probleme de consimţământ care pot privi pe fiul nostru minor ***. Astfel minorul *** va putea fi asistat sau reprezentat la Instituţiile de Învăţământ, Instituţiile Spitaliceşti, Autorităţi sau Fundaţii pentru protecţia Minorilor, Autorităţi de Stat, Publice sau Private, cât oriunde ar fi nevoie de acceptul sau încuviinţarea noastră, a părinţilor, pentru reprezentarea intereselor fiului nostru minor ***. De asemenea, consimţim ca fiul nostru minor ***, pe toată perioada cât se va afla la şcolarizare în Olanda, să poate ieşi din România şi intra în România, în mod valabil, cu orice mijloace de transport însoţit de către doamna D. Marretje, cetăţean olandez...”  Acestea sunt pasaje din procura notarială semnată de ambii părinţi, care nu se gândeau deloc unde îl trimit pe copilul lor.

Oficial, băiatul care luna viitoare trebuie să împlinească 14 ani a fost înscris pentru a frecventa cursurile unei şcoli din Olanda. Numai că, în 2011, când se afla în clasa a II-a, a dispărut pur şi simplu din evidenţa dascălilor suceveni. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Mariana Drumea, ne-a declarat că nu există nici un „document legal de transfer şi prin urmare, după îndeplinirea termenului legal, elevul a fost declarat în abandon şcolar”.

 

„Îi punea la cerșit bani... banii îi lua de la copii Humeniuc și Mariela și îi căuta să nu aibă ceva ascuns”

Din clipa în care băiatul a plecat, a mai fost acasă o singură dată, imediat după perfectarea actelor, însoţit de „noul tutore legal”. Însă la scurt timp după ce băiatul a plecat, surorile lui şi-au luat inima în dinţi şi au povestit ce se întâmpla de fapt în Olanda. Mama a cerut fundaţiei şi a fost dusă în Olanda să-l viziteze. Nu poate spune cu certitudine unde, în ce oraş a mers. Odată ajunsă nu a fost lăsată nici o clipă singură cu băiatul ei, fiind în permanenţă supravegheaţi. A aflat atunci şi de faptul că fiul ei trecuse şi printr-un accident rutier grav.

„Da, am fost, dar nu știu. Din Amsterdam mergi cu mașina vreo două ore și ceva... nu m-a lăsat singură deloc. Am dormit cu el, într-o cameră, eu cu băiatul în același pat și olandeza în aceeași cameră. N-am putut să fiu singură cu el. V-a povestit ceva că ar fi rău acolo? Da, are și accident acolo și mai multe... povestea cum îi ducea la cerșit ... și înainte. Îi ducea ca să colinde nu știu ce, erau... (n.a. - enumeră numele mai multor copii de victime) și alți copii de la fundație cu handicap. Mergeau 15-20 de copii. Se făcea un grup”, ne-a povestit mama copilului.

Apoi ne-a spus despre accidentul băiatului. O maşină l-ar fi lovit în timp ce era la joacă. „Zice că s-ar fi jucat cu bicicletele și l-ar fi sfărmat pe partea stângă... asta el ne-o povestit, că mi-a spus <Mama! Mi-o spus Mariela să nu spun de accident, că asta nu se spune>”, a mai arătat Lidia Stanichevici. Acum ea stă şi aşteaptă ca autorităţile să o ajute să-şi poată strânge copilul din nou în braţe, acasă. „Nu-l trimite, eu vreau măcar în vizită să vină, dar nu-l lasă... au zis că se rezolvă problema (n.a. - cei de la BCCO Suceava), să aștept, multă răbdare și să aștept, mai departe nu știu”, ne-a mai declarat mama băiatului.

Daniel Stanichevici, tatăl copiilor din Văşcăuţi - Muşeniţa, aşteaptă şi el rezolvarea situaţie, astfel încât să-şi poată strânge din nou copilul în braţe. Ne povesteşte că din mărturisirile copiilor săi, aceştia erau chiar trimişi cu pancarte la gât la cerşit. „Când ieșeau din biserică, sau din adunare, cum se spune, îi punea la cerșit, le punea pancartă, acuma ce scria acolo cine știe și îi punea la cerșit... fetele spunea că da, că au fost nu numai ai mei. Povestea că stătea la adunare, colinzi, poezii, ca de sărbători și după asta îi punea la cerșit bani... banii îi lua de la copii Humeniuc și Mariela și îi căuta să nu aibă ceva ascuns”, ne-a mărturisit bărbatul.

 

Autorităţile ştiau, dar nu au făcut nimic

Autorităţile locale din Muşeniţa au auzit zvonuri cu privire la plecarea copilului, dar nu au verificat nimic.

Copilul pare să fie cazat chiar la familia Marielei, mai exact la mama acesteia, însă, din nou, la o adresă sau într-un oraş pe care nimeni nu-l ştie. Chiar şi „colaboratorul” Brânduşei Humeniuc l-a văzut acolo, ultimele dăţi când a fost cu mai mulţi copii la colindat în Olanda. Între timp băiatul mai comunică pe Facebook cu surorile lui, prin mesaje, însă niciodată nu este lăsat să se exprime liber, iar multe dintre postările celor dragi nu ajung la el, fiind cenzurate.

În prezent procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată desfăşoară o amplă anchetă în acest caz. Au fost audiaţi zeci de beneficiari ai Fundaţiei, cu privire la „vacanţele” din Olanda.

Despre metehnele Brânduşei Humeniuc au aflat şi englezii care au înfiinţat fundaţia Jacob's Well Appeal la Siret, aşa că au încheiat colaborarea.

Am încercat să luăm legătura atât cu Brânduşa Humeniuc, cât şi cu Marretje Dekker, inclusiv pe reţelele de socializare, dar acest lucru a fost imposibil. În ceea ce o priveşte pe Brânduşa Humeniuc, mamă a şapte copii, există zvonuri că a părăsit România, cel mai probabil plecând în India. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copil „furat” cu acte în regulă.
 Vizualizări articol: 6623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Copil „furat” cu acte în regulă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol indoielnic ! trimis de
(18 mar 2015, 12:49:26
Am citit articolul de mai sus si nu am inteles in ce stadiu se afla copii acum, daca au frecventat scoala ,daca au fost bine ingrijiti, si daca s-au integrat in societate asa cum prevad normative. Daca toate astea s-au intamplat atunci nu vad nici un rau ca au fost la colindat , pentru ca in viata nu vine nimic pe gratis , asa ca trebuie ca un copil sa se deprinda cu obiceiul ca trebuie sa munceasca sa castige painea. Eu cred ca ceia ce faceau copii nu era cersit ci o munca pe posibilitatea lor pentru care erau remunerati. In ceia ce priveste administrarea banilor, desigur ca nu puteau copii sa le administreze ci un adult. Problema este in ce scop erau folositi acei bani care primeau copii. Daca erau folositi pentru ingrijirea si educatia copiilor atunci este in regula dar daca copii erau neglijati si bani erau folositi in interesul celor doua doamne atunci este o problema.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei