Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2015 - Anul XX, nr. 54 (5866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Festivitate aniversară a unui sfert de veac de la transformarea institutului sucevean în Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe 7 martie 1990, printr-o Hotărâre a Guvernului României, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare”. Comunitatea academică a sărbătorit în această săptămână un sfert de veac de la acest moment esenţial pentru învăţământul superior sucevean.

Pe lângă lansări de carte, concerte, proiecţii de filme, manifestări prin care s-a marcat această aniversare, universitarii suceveni au organizat, vineri, 6 martie, o ceremonie festivă găzduită de Auditorium „Joseph Schmidt”.

Primul cuvânt l-a avut conf. univ. dr. Liviu Popescu, preşedintele Senatului USV, cel mai înalt for de decizie şi deliberare al USV, acesta menţionând că structura pe care o conduce va contribui, în continuare, la îndeplinirea misiunii de educaţie şi cercetare pe care şi-a asumat-o întreaga comunitate academică”.

La rândul său, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a evidenţiat evoluţia instituţiei pe parcursul celor 25 de ani, remarcând saltul spectaculos de la un institut cu aproape 1.000 de studenţi şi trei facultăţi, la o universitate cu aproximativ 8.500 de studenţi şi nouă facultăţi.

Acesta a mai subliniat că, în 2014, USV a numărat 1.500 de absolvenţi de licenţă, 950 de absolvenţi de master şi în cadrul instituţiei au fost susţinute 39 de teze de doctorat. 

Totodată, Valentin Popa a mai trecut în revistă activitatea conducerii USV din ultimul an, stabilind totodată câteva repere şi obiective pentru viitorul an universitar.

„Anul trecut am marcat un eveniment extraordinar pentru comunitatea noastră academică, respectiv înfiinţarea şi activarea Casei de Cultură a Studenţilor. Este a 15-a Casă de Cultură a Studenţilor din România şi singura care se află sub coordonarea unei universităţi şi sub patronajul şi finanţarea Ministerului Educaţiei”, a punctat rectorul instituţiei.

Acesta a mai menţionat că, tot în 2014, USV a înfiinţat un lectorat în limba română, în Ucraina, la Universitatea „Yurii Fedkovici” Cernăuţi. De asemenea, comunitatea academică suceveană s-a implicat la realizarea de acte normative care să reglementeze funcţionarea învăţământului superior din România, rectorul specificând că, de puţin timp, există o nouă metodologie de finanţarea a universităţilor de stat din România, care o înlocuieşte pe cea din 2011, care se baza preponderent pe indicatori cantitativi.

„Acest nou mod de finanţare va elimina discrepanţele şi neajunsurile vechii metodologii de finanţare care, prin acei indicatori cantitativi, a favorizat universităţile mari, cu mulţi studenţi şi cadre didactice. Sperăm că noua metodologie să certifice poziţia noastră de universitate centrată pe cercetare şi educaţie”, a mai adăugat Popa.

Cât priveşte viitorul apropiat, rectorul USV a specificat că aşteaptă stabilirea cifrei de şcolarizare pentru licenţă, masterat şi doctorat, pentru noul an universitar, şi distribuţia locurilor pe universităţi.

Totodată, la ceas aniversar, prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, directorul Şcolii doctorale a Universităţii din Suceava, a înmânat 11 diplome care atestă titlul de „doctor”, iar doi doctoranzi ai instituţiei au primit titulatura de „Doctoranzii anului” - Oana Elena Grozavu (domeniul filozofie, coordonator prof. Sorin Maxim) şi Marius Beniuga (domeniul Inginerie mecanică, prof. coordonator prof. Ioan Mihai).

Premiaţi au fost şi masteranzii Ionela Nechifor şi Abel Lucian Torac Mitric.

 

 

Rectorul USV: „În ultimii trei ani am reuşit să asigurăm o stabilitate financiară în universitate”

În discursul său, rectorul Valentin Popa a spus că ziua de vineri, 6 martie, este propice pentru un dublu moment de bilanţ, ţinând cont că este şi prima zi din al patrulea an din mandatul actualei conduceri a USV.

Acesta a evidenţiat că în ultimii trei ani conducerea Universităţii a reuşit să asigure o stabilitate financiară în instituţie, „după şocul politicii guvernamentale care l-a avut ca exponent pe domnul ministru Funeriu, de care ne amintim cu tristeţe şi care a provocat un şoc pe care încercăm şi continuăm să-l reparăm”.

Popa a menţionat că a reuşit să asigure toate plăţile salariale la zi, pentru toate activităţile, plăţi dimensionate în funcţie de resursele financiare de care instituţia a dispus. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivitate aniversară a unui sfert de veac de la transformarea institutului sucevean în Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Festivitate aniversară a unui sfert de veac de la transformarea institutului sucevean în Universitatea „Ştefan cel Mare”3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei