Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2015 - Anul XX, nr. 49 (5861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poveşti îngrozitoare

În clasa a VII-a, sclavă într-o reţea de cerşetori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre victimele romilor arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute, sub acuzaţia că exploatau fete la cerşit, tratându-le ca pe nişte obiecte şi supunându-le unor tratamente inumane, era în clasa a VII-a când a fost racolată de traficanţi.

Povestea Mirelei (prenume fictiv) este prezentată pe larg în documentele înaintate judecătorilor care au decis arestarea preventivă a suspecţilor: Gheorghe Lazăr - 76 de ani, fiii acestuia, Gheorghe Lazăr - 32 de ani, zis „Norocel”, şi Tudor Lazăr - 42 de ani, concubina acestuia din urmă, Livica Motan - 37 de ani, şi Florea Lazăr - 22 de ani.

 

Avea 15 ani când l-a cunoscut pe tânărul care avea să-i transforme adolescenţa într-un coşmar

Mirela avea 15 ani în 2006. Mergea şi la şcoală, dar muncea şi cu ziua, din cauza sărăciei în care trăia alături de părinţi, într-o comună din Bazinul Dornelor. O vreme a stat la o casă de copii, după ce tatăl i-a intrat la puşcărie, iar mama le-a dat pe ea şi pe o soră în grija statului.

Pe Gheorghe Lazăr, zis „Norocel”, l-a cunoscut în primăvara lui 2006, când tânărul s-a împrietenit cu ea şi i-a cerut să renunţe la şcoală şi să se mute cu el, la Câmpulung Moldovenesc. După o vreme, timp în care „Norocel” venea în vizită periodic la părinţii Mirelei, aceştia au acceptat să-şi lase fata să se mute la Câmpulung Moldovenesc.

Nouă casă era de fapt o garsonieră, cu un pat şi un dulap. Atunci i-a cunoscut şi pe alţi membri din clanul Lazăr, respectiv pe Tudor Lazăr (fratele lui „Norocel”), pe concubina acestuia, Livica Motan, şi pe cei doi copii minori ai acestora.

 

„I-a scos ochii, i-a rupt mâinile, picioarele şi o trimitea la cerşit pentru a câştiga bani”.

Despre tatăl lui „Norocel” ştia de la acesta că ar fi plecat în Italia, însă, la aproximativ o săptămână a aflat că de fapt bătrânul era în închisoare, pentru două crime. „Norocel”, povestea victima la audierile de la DIICOT, i-a mărturisit că şi el a fost complice şi a stat şi el după gratii.

Mirela şi-a amintit că „Norocel” i-a povestit că mama lui a avut o viaţă de coşmar, fiind chinuită de tatăl său, care „i-a scos ochii, i-a rupt mâinile, picioarele şi o trimitea la cerşit pentru a câştiga bani”.

 

Program zilnic. De la 9 la 15.00. În fustă, cu batic pe cap şi neîngrijită

Nu a trecut mult şi - se arată în documentele înaintate instanţei de judecată -”Norocel” i-a cerut Mirelei să meargă împreună la cerşit, întrucât nu aveau bani cu ce să se întreţină. Când minora a refuzat, a început să o bată, mai întâi cu palmele, apoi cu pumnii şi picioarele.

Plină de vânătăi, Mirela - scria ea în declaraţia dată la DIICOT – a acceptat să iasă la cerşit, fiind dusă prima oară în apropierea unei biserici din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc. „Norocel” o supraveghea de la aproximativ 100 de metri.

A făcut în acea zi doar 10-20 de lei, îşi aminteşte tânăra, bani pe care i-a luat „Norocel”, acesta spunându-i că data viitoare când va ieşi la cerşit o va îmbrăca într-o fustă, cu un batic pe cap, şi va fi murdară, ca să determine cât mai mulţi trecători să-i dea bani.

 Avea program zilnic. Ca la serviciu. De la 9.00 la 15.00. Le cerea oamenilor bani, pentru mâncare. Aşa fusese învăţată şi a început să câştige între 50 şi 500 de lei pe zi.

Pe stradă, la cerşit, s-a întâlnit şi cu Livica Motan, care cerşea împreună cu cei doi copii ai ei, care aveau în jur de 12-13 ani.

 

Făceau şi câte 600-700 de lei pe zi. „Norocel” se prefăcea că e paralizat

„Norocel”, mai spun anchetatorii, a dus-o apoi să cerşească şi prin alte localităţi din ţară, cu trenul sau cu microbuzul. Au ajuns pe la Borşa, Cluj, Bistriţa etc., de regulă în apropierea supermarketurilor.

Cerşea şi el alături de ea, „Norocel” prefăcându-se că are o mână paralizată. Erau zile când făceau împreună şi câte 600 de lei. 

„Atunci când plecau să cerşească în alte localităţi din ţară, stăteau cam două-trei săptămâni, timp în care dormeau prin pieţe sau la diferite persoane cu chirie sau în corturi improvizate din celofan, pe care le amplasau în spatele blocurilor de locuinţe sau diferite parcuri în zone mai retrase. În localităţile de prin ţară cerşeau în fiecare zi de dimineaţă până seara”, explică anchetatorii.

Nu stăteau mult într-o localitate şi de fiecare dată se întorceau la Câmpulung Moldovenesc, unde fetiţa cu fustă şi batic, neîngrijită, era observată din nou cu mâna întinsă, după o perioadă în care dispăruse din oraş.

Aproape lună de lună, mergeau la penitenciarul din Botoşani, unde era închis Gheorghe Lazăr, bătrânul, şi îi duceau acestuia pachet cu alimente şi ţigări de aproximativ 600 - 700 de lei.

 

O bătea cu pumnii, cu picioarele sau cu diferite obiecte

La un moment dat, Mirela a rămas însărcinată, însă „Norocel”, susţin cei de la DIICOT, a continuat să o oblige să cerşească. Din cauza sarcinii, obosea foarte repede şi nu mai strângea la fel de mulţi bani, motiv pentru care era bătută deseori. „Norocel” o bătea cu pumnii, cu picioarele sau cu diferite obiecte, fără a ţine cont de faptul că era însărcinată.

A fugit într-o zi de acasă şi a luat trenul spre localitatea în care se aflau părinţii ei. Pe drum, însă, a fost sunată de „Norocel” care i-a promis că nu o va mai bate niciodată, pentru că el este tatăl copilului ei şi îşi doreşte foarte mult o familie. Iar Mirela s-a întors la Câmpulung Moldovenesc.

„Norocel”, le-a povestit ea anchetatorilor, a dus-o acasă la fratele lui, Tudor Lazăr, iar aici „a prins-o de păr şi a tras-o în altă cameră unde a bătut-o foarte tare, spunându-i că ar trebui să-i rupă un picior pentru că a fugit de acasă, aşa cum a făcut fratele său cu concubina, Livica, când aceasta a fugit de acasă”.

De altfel, şi Livica avea cam aceeaşi soartă, fiind luată de acasă de la vârsta de 13 ani şi bătută şi maltratată în repetate rânduri de către Tudor Lazăr.

 

Şi-a pus concubina să o ţină, în timp ce el voia să o violeze

Mirela nu a scăpat de bătăi şi nici de cerşit. Cu părinţii ei nu a mai ţinut legătura. O singură dată, prin luna a şasea de sarcină, mama ei a venit la Câmpulung Moldovenesc, însă întâlnirea de atunci s-a terminat tot cu violenţe, îşi aminteşte tânăra, fiind bătută de „Norocel” chiar şi de faţă cu mama ei.

La scurt timp, „Norocel” a plecat din localitate, a mai susţinut Mirela, iar ea a rămas să locuiască cu Livica Motan şi cu soţul acesteia, Tudor Lazăr. În casa acestora, mărturisea tânăra la audieri, a trăit o altă experienţă de coşmar, Tudor Lazăr vrând să o violeze, minora fiind ţinută cu forţa chiar de concubina agresorului, Livica. „Livica a trântit-o pe o canapea, i-a tras două palme şi o ţinea de mâini, în acest timp Lazăr Tudor trăgându-i pantalonii de pe ea. Ea s-a zbătut foarte tare, opunându-se ca Lazăr Tudor să întreţină relaţii sexuale cu ea, iar într-un final acesta a renunţat şi a ameninţat-o că dacă îi va spune ceva fratelui său (n.r.-”Norocel”) îi va omorî pe amândoi”, reiese din scenariul conturat de anchetatori.

Culmea, după o vreme, când „Norocel” s-a întâlnit cu fratele său, acesta din urmă i-a spus că Mirela s-ar fi dat la el pentru a întreţine relaţii sexuale. Degeaba i-a explicat adolescenta că a fost la un pas să fie violată, că tot ea a fost cea care a luat bătaie. A fost bătută crunt atunci de „Norocel”, care, arată anchetatorii, „a legat-o cu o sfoară cu mâinile la spate, precum şi de picioare, i-a pus un căluş în gură şi a bătut-o foarte tare cu o bucată de lemn, mai ales în zona capului, ea pierzându-şi cunoştinţa”.

 

Scoasă cu bebeluşul la cerşit. O ameninţa că îi omoară copilul

Mirela a fugit din nou de la „Norocel”. Prin aprilie 2007, chiar, a depus şi o plângere penală împotriva tatălui copilului ei, pe care şi-a retras-o ulterior, pentru că de fiecare dată,  agresorul o convingea să se întoarcă la el. Singurul lucru care s-a schimbat în viaţa ei era că a adus pe lume un băieţel, în rest nimic. Bătăile au continuat, iar zilnic era trimisă la cerşit. Cu nou-născutul în braţe, mergea la cerşit la Rădăuţi ori la Botoşani, fiind însoţită şi de alte femei, concubinele unor alţi membri ai clanului Lazăr.

Au fost episoade în care „Norocel” nu s-a dat în lături nici în a agresa nou-născutul ori a ameninţa-o pe Mirela că îi omoară copilul.

Într-un final, adolescenta a plecat şi nu s-a mai întors. Între timp, „Norocel” îşi găsise altă „iubită”, şi aceasta din urmă pe lista celor şapte victime în dosarul DIICOT Suceava.

Astăzi, Mirela este căsătorită şi are în total patru copii, încercând să uite teroarea trăită în toţi acei ani ai adolescenţei.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În clasa a VII-a, sclavă într-o reţea de cerşetori.
 Vizualizări articol: 5914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
În clasa a VII-a, sclavă într-o reţea de cerşetori5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei