Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2015 - Anul XX, nr. 48 (5860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sub zodia blestemului

Românii din Bucovina de Nord primesc lovitură după lovitură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În numai un an de zile, liniştea românilor care locuiesc în Bucovina de Nord a dispărut. Astrele par să se fi conjugat pentru un blestem al cărui final nu-l poate preconiza nimeni. Euromaidanul de la Kiev de la începutul anului 2014 părea un punct de cotitură pentru Ucraina şi cetăţenii acestui stat către Uniunea Europeană. În scurt timp, entuziasmul avea să fie înlocuit cu nesiguranţa, iar mai nou a apărut şi teama pentru ziua de mâine.

De câteva zile, Ucraina se confruntă cu o devalorizare galopantă a monedei naţionale, grivna. Dacă la finele săptămânii trecute un euro valora circa 24 de grivne, ieri s-a ajuns la un curs de 31 de grivne pentru un euro, dar acesta oscila de la o oră la alta. Situaţia a fost şi mai rea, după ce la mijlocul săptămânii un euro a atins şi pragul de 44 de grivne. Inflaţia din ultimele zile se adaugă devalorizării din ultimul an, care a redus drastic puterea de cumpărare a românilor din zona Cernăuţi şi nu numai. De exemplu, în februarie 2014 un euro se vindea pentru aproximativ 12 grivne, ceea ce înseamnă aproape de trei ori mai puţin faţă de momentul actual. Şi nimeni nu ştie ce va urma.

 

Rafturile magazinelor au fost golite de produsele de bază

După ce puterea de cumpărare s-a redus practic la o treime faţă de anul trecut, iar inflaţia a explodat pur şi simplu în ultimele zile, ucrainenii, inclusiv cei de etnie română, au luat cu asalt magazinele. Au fost cumpărate în special produsele de bază, ulei, zahăr, făină şi orez de producţie autohtonă. Floarea Petriuc, o pensionară dintr-un sat aflat în apropiere de Cernăuţi, a ieşit ieri de la cumpărături cu ceea ce a mai găsit prin magazin. De când preţurile au luat-o razna şi se modifică aproape de la o oră la alta, femeia bântuie prin toate magazinele pentru a găsi produse pe care să şi le permită.

„Eu am o pensie de 1.000 de grivne (n.a. - la rata de schimb actuală înseamnă circa 35 de euro) şi nu-mi permit să cheltui prea mulţi bani. Dar de mâncat tot trebuie să mănânc şi caut să găsesc la preţuri cât mai mici. Sticla de ulei era la vreo 10 grivne acum o săptămână, iar între timp a ajuns la 17 grivne. La fel cu zahărul şi uleiul. Ne rugăm să nu fie şi mai rău şi să se oprească războiul, pentru că de acolo pleacă totul”, a spus Floarea Petriuc.

 

Preţul motorinei şi cel al benzinei au sărit în sus

Nici în privinţa carburantului veştile nu sunt deloc bune. Preţurile la motorină şi benzină au sărit pur şi simplu în aer, iar mulţi ucraineni preferă acum să-şi lase maşinile acasă.

Andrei, un român din Cernăuţi, spune că acum câteva săptămâni, pentru a-şi duce băiatul la grădiniţă, era nevoit să plece de acasă la ora 7.45 pentru a ajunge la ora 8.30.

„După ce motorina a ajuns la 28 de grivne/litru multă lume a renunţat la maşină. Acum plec la 8.10 de acasă şi ajung la grădiniţă în timp util, la 8.30”, a explicat Andrei.

Oamenii se plâng că totul s-a petrecut foarte rapid, iar cum 80% dintre ei depind de salariile şi pensiile plătite de la bugetul de stat, viitorul nu sună deloc bine.

 

Frica de război, mai puternică decât inflaţia galopantă

Un medic, care câştigă în jur de 2.500 de grivne, a povestit că există o temere serioasă din partea tuturor oamenilor din Bucovina de Nord pentru ceea ce va fi. Mobilizată deja pentru a putea fi trimisă pe linia frontului din Estul Ucrainei, în situaţia în care va fi nevoie, femeia se teme mai mult pentru cei doi fii gemeni pe care îi are.

„Nu am primit ordin de mobilizare pentru ei, dar mă aştept să se întâmple oricând. Băieţii au paşapoarte şi vor pleca la o rudă din Moldova, pentru că nu vreau să-i pierd în acest război. Când am putut să le fac paşapoarte româneşti am zis că nu trebuie, iar acum când am nevoie nu se mai poate”, a povestit medicul de etnie română.

Practic, românii din nordul Bucovinei îşi leagă cele mai multe speranţe de finalul războiului, apreciind că de acesta se leagă toate nenorocirile din ultimul an.

 

Românii din zona Cernăuţi preferă să nu ajungă la război

Mobilizarea decretată de Guvernul de la Kiev pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, dar şi pentru femeile care au între 25 şi 50 de ani a creat o puternică stare de nesiguranţă în Bucovina de Nord. Mulţi români care trăiesc în zona Cernăuţi au preferat să se refugieze temporar în România sau Moldova, iar alţii au declarat că preferă să stea la puşcărie timp de doi ani decât să ajungă pe frontul în care se consemnează disputele sângeroase cu separatiştii pro-ruşi.

Teama de mobilizare a sporit şi mai mult după ce o serie dintre persoanele care au fost trimise în Estul Ucrainei, inclusiv medici şi asistenţi medicali, şi-au găsit sfârşitul sub bombele şi tirurile de artilerie trase din tabăra adversă. În total, pe frontul de luptă şi-au pierdut viaţa aproximativ 5.800 de persoane, dintre care civilii reprezintă o pondere însemnată.

Pentru românii din Bucovina de Nord este, cu siguranţă, una dintre cele mai grele perioade prin care trec şi nimeni nu poate spune dacă acest coşmar se va sfârşi sau dacă vor veni vremuri şi mai grele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii din Bucovina de Nord primesc lovitură după lovitură.
 Vizualizări articol: 10201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Românii din Bucovina de Nord primesc lovitură după lovitură4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Viata stresanta, jalnica a romanilor din Cernauti! trimis de
(28 feb 2015, 14:03:10
Bine, bine, ucrainienii se pling de rusi, dar ce fac ei cu romanii din zona Cernautiului, tac chitic!
La Cernăuți trăiește una dintre cele mai importante comunități românești din Ucraina. Ca să își apere interesele, românii din Ucraina l-au votat pe
Petro Poroșenco. Sperind ca schimbările in favoarea lor, să ajunga și la Cernăuți si peste tot in regiune unde sunt romani.

2.   In Cernăuţi a fost închisă şcoala romaneasca! trimis de
(28 feb 2015, 14:05:03
În centrul raional din regiunea Cernăuţi a fost închisă şcoala în care majoritatea materiilor erau predate în limba română. În pofida protestelor populaţiei locale, ea a fost transformată într-o şcoală ucraineană. Lipsa limbii române în calitate de limbă oficială în regiunile dens populate de românii etnici este o manifestare a prigoririi lor. Iar în cadrul statului ucrainean actual aceste probleme sunt imposibil de rezolvat din cauza ultranationalismului ucrinian de la nivel central.
3.   Ltranationalismului ucrinian... ! trimis de
(28 feb 2015, 14:06:44
Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”
M-a impresionat. Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
3.1  RE: Ltranationalismului ucrinian... ! trimis de
(28 feb 2015, 14:08:52
Durere….cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut romani….
Romania, Moldova prin Consiliului Unirii, ar putea, daca ar vrea, sa se implice pentru a face cunoscut acest genocid bine organizat de peste 70 de ani....
Ce face Bucurestiul!? Joaca la doua capete !? Ba mai mult, lauda mereu ,tot ce face Ucraina!!!!!
Lasati stirea la un loc vizibil sa fie cunoscut de cei interesati si mai ales de romanii de pretutindeni.
3.2  RE: Ltranationalismului ucrinian... ! trimis de
(28 feb 2015, 14:13:07
....scuze ,,Ultranationalismul ucrainian!”
4.   Ultranationalismul ucrainian! trimis de
(28 feb 2015, 14:18:26
Romanii din Nordul Bucovinei vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa fie batjocoriti pentru ca isi vorbesc in limba romana Nu vor sa moara pe paminturi straine. Nu vor sa moara, iar in casele si pe paminturile lor, sa se aseze rusii si ucrainienii. Vor sa aiba scolile lor si nu vor sa le vina si sa se aseze mereu vecini noi, rusi si ucrainieni, care sa le ia serviciul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei