Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2015 - Anul XX, nr. 48 (5860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezervă utilă

Economii de milioane de lei, făcute prin utilizarea ţevilor de termoficare depozitate la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conductele de termoficare achiziţionate în urmă cu câţiva ani şi depozitate în curte la Termica, în vederea înlocuirii celor uzate de prin oraş, vor fi utilizate într-o bună măsură anul acesta, ca urmare a alocării de fonduri special pentru astfel de lucrări.

„Mai bine de 30% din rezervele de ţeavă de termoficare vor fi folosite pentru reabilitarea unor tronsoane din oraş. Ţeava groasă, pentru conductele primare, va fi folosită în totalitate, precum şi o parte din ţevile pentru circuitele secundare”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, care, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Termica, la început de an, a alocat fonduri de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de termoficare din oraş.

Cea mai mare parte din bani va fi utilizată pe partea de construcţie şi montaj, pentru că, având deja conductele cumpărate în urmă cu câţiva ani, nu mai sunt necesare alte câteva milioane de lei pentru achiziţia de ţeavă preizolată şi alte elemente necesare acestui gen de lucrări.

„Pe proiectul <Termoficare 2006 – 2015> Primăria Suceava a fost prima care a depus proiect de finanţare şi a beneficiat de cei mai mulţi bani. Atunci a fost achiziţionată o cantitate mai mare de ţeavă, pentru că erau multe lucrări de efectuat. Din păcate, din 2009, când a venit criza economică, Guvernul a dat tot mai puţini bani, spre deloc, pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Drept urmare am rămas cu acea ţeavă în stoc, în custodie la Termica”, a explicat edilul sucevean.

Dacă nu s-ar fi cumpărat atunci conductele de termoficare, municipiul Suceava ar fi pierdut fonduri de aproximativ un milion de euro.

„În 2008, banii din proiectul de termoficare au venit târziu, în noiembrie, când nu mai puteau fi făcute lucrări. Atunci s-a cumpărat ţeavă în ideea de a fi utilizată anul următor. Numai că nu au mai venit bani pentru astfel de lucrări”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Din cauza lipsei banilor, lucrări de amploare la reţelele de termoficare nu au mai fost efectuate, ci doar reparaţii punctuale.

În măsura în care se vor aloca bani de la Guvern pentru lucrări de termoficare, ori dacă încasările primăriei sunt bune, se mai pot face rectificări în partea a doua a anului, astfel încât să se folosească mai mult din conductele existente, pentru achiziţia cărora nu se mai găseau acum bani, de nu se folosea acea oportunitate ivită la finele anului 2008.

 

„Cei care reclamă că se deteriorează aveau obligaţia să o depoziteze mai bine”

Referitor la acuzaţiile făcute de administratorul special de la Termica, Marin Marinoiu, care reprezintă interesele creditorului principal, Unicom Holding, cum că toate acele conducte au ieşit din garanţie şi că multe sunt deteriorate într-o mare măsură, primarul Sucevei spune că singurii vinovaţi trebuie căutaţi chiar acolo, la Termica.

„Rămân surprins de faptul că se spun lucruri neadevărate. Faptul că această ţeavă a ieşit din garanţie este fals, ea are garanţie 30 de ani. Aceste conducte au fost date în  custodie la Termica, pentru a fi folosite pentru lucrări de termoficare, iar dacă acum cei de la Termica reclamă că ea se deteriorează, cred că era corect să îşi pună salariaţii proprii să o depoziteze mai bine, să ia toate măsurile să o protejeze, nu să o ţină în acele condiţii necorespunzătoare, după cum am văzut în imaginile din presă. Faptul că ea nu este gestionată corespunzător este imputabil celor de la Termica, nu primăriei”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.

Lungu consideră că reclamaţiile făcute de cei de la Termica vin ca urmare a tensiunilor existente în prezent între Termica, Bioenergy şi primărie

„În loc să se abordeze problema constructiv, se caută motiv de scandal. Nu putem acţiona heirupist cu această ţeavă, ea trebuie utilizată în urma unor proiecte bine gândite, iar în funcţie de valoarea acestora, lucrările trebuie scoase la licitaţie. Dacă se vor putea încredinţa aceste lucrări celor de la Termica, o vom face. Dacă nu, se va merge la licitaţie”, a adăugat Lungu, care vrea ca pe lângă lucrările de termoficare ce vor fi efectuate din fonduri proprii, să atragă şi finanţări europene de 50 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de milioane de lei, făcute prin utilizarea ţevilor de termoficare depozitate la Termica.
 Vizualizări articol: 2884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Economii de milioane de lei, făcute prin utilizarea ţevilor de termoficare depozitate la Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De data aceasta dl. Lungu are dreptate! trimis de
(28 feb 2015, 15:06:06
Dar chiar Termica face ce vrea?
„Cei care reclamă că se deteriorează aveau obligaţia să o depoziteze mai bine. Rămân surprins de faptul că se spun lucruri neadevărate. Faptul că această ţeavă a ieşit din garanţie este fals, ea are garanţie 30 de ani”

Zilele trecute era exclusa din cauza datoriilor! Termica, pina acuma a facut ce a vrut cu intreg sistemul: neglijenta, au permis furturile la vedere, prin scarile blocurilor tevile sunt colmatate, gigacalorimetre sunt supradimensionate, etc

Singura grija a fost de a-si mentine salariile grase, marind si luptindu-se sa mareasca permanent pretul gigacaloriei.
Toate astea in detrimentul consumatorilor.
Ei au dovedit ca sunt incapabili de a administra acest sistem, de ce sa nu se incearca si cu altii!?

1.1  RE: De data aceasta dl. Lungu are dreptate! trimis de
(28 feb 2015, 20:18:58
LAATULE,ca de obicei esti varza...A cui societate este Termica?Cine este seful Primariei? Chiar de ce trebuie sa comentezi peste tot daca esti in afara problemei...
1.2  RE: De data aceasta dl. Lungu are dreptate! trimis de
( 1 mar 2015, 08:50:03
SORINS1, ca de obicei cauti nod in papura!
2.   TRANȘEE!!! URA, URA, URA trimis de
( 1 mar 2015, 10:42:05
Am înțeles deci urmează o perioadă îndelungată cu tranșee în oraș. Eu știam că țevile s-au schimbat odată. Nu-i nimic mai suportăm ...
3.   30 ani [garantie] trimis de
( 1 mar 2015, 17:38:19
Doar mamele alesilor aveau atat ! Dar sa nu uitam ca si ele sunt femei !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei