Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a găzduit, ieri, examenul practic de absolvire a cursului de bucătar pentru 14 suceveni care au început acum șase luni de zile un curs de recalificare pentru a se specializa și a încerca să-și găsească un job în această meserie. Cei 14 cursanți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 48 de ani, și-au prezentat specialitățile în fața comisiei de evaluatori autorizați, dar și a reprezentanților a trei restaurante din Suceava, care au nevoie de bucătari.
Au prezentat rezultatele a 480 de ore de practică
Cei 14, toți șomeri neindemnizați, au urmat, în intervalul de șase luni de zile, 720 de ore de pregătire, din care 480 au fost ore de practică, într-un restaurant din Suceava.
Șomerii care visează să devină într-o zi maeștri bucătari au pregătit specialități care mai de care mai tentante și mai exotice: „medalioane de somon cu creveți și orez” (Alexandru Tapalagă), „coaste de miel în persiadă cu dulceață de ceapă” (Gabriel Ostrovan), „salba hangiului cu cartofi ardelenești” (Ioan Tapalagă), sau „coaste de miel cu sos de trufe și orez sălbatic cu nuci caju” (Liliana Lup). Sunt doar câteva din specialitățile pregătite de cei 14 oameni care speră ca bucătăria să fie noul lor drum în viață, asta deși unii au deja mulți ani în care au activat în domenii total diferite.
Fiecare din cei 14 și-a prezentat în fața comisiei felul de mâncare pe care l-a pregătit, printre care și deserturi, având de răspuns la întrebări legate de ingredientele folosite, modul de preparare și până la mediul propice servirii mesei pe care au pregătit-o.
Meseria de bucătar, căutată pe piața muncii din Suceava
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a explicat de ce cursul de bucătar este unul din cele aflate în capul listei atunci când vine vorba de specializări noi pentru șomeri.
„Meseria de bucătar este una din cele mai căutate de angajatorii din județul nostru. Restaurante, dar și multe pensiuni au nevoie de personal calificat cu competențe și abilități ancorate la nevoile acestui domeniu în ziua de astăzi”, a declarat Anca Capverde.
Cei 14 cursanți care au dat ieri examenul practic urmează a finaliza cursul, astăzi, cu o evaluare teoretică, a cunoștințelor, după care vor fi declarați admiși sau respinși.
Ofertă de cursuri de recalificare în 2015
Diplomele pe care le vor primi absolvenții sunt recunoscute în toate țările Uniunii Europene.
Anca Capverde a ținut să precizeze că pe parcursul anului trecut, din 987 de șomeri care au urmat un curs de calificare pus la dispoziție gratuit de AJOFM Suceava, 562 au reușit să se angajeze.
În ceea ce privește cursurile finanțate de la bugetul de stat pentru 2015, există 19 opțiuni de cursuri: administrator pensiune turistică, agent de securitate, bucătar, coafor, comunicare în limba engleză, contabil, frizer, inspector resurse umane, instalatorinstalații tehnico-sanitare, lucrător în comerț, lucrător în confecții piele și înlocuitori, lucrător în structuri pentru construcții, lucrător în tâmplărie, manichiurist-pedichiurist, mecanic auto, operator calculator electronic și rețele, ospătar, patiser și zidar-pietrar-tencuitor.
Cursuri bucătar
Șomerii care visează să devină maeștri bucătari, examinați în fața angajatorilor
