Povești cutremurătoare

Scene ca-n romanele Agathei Christie în dosarul celor 18 turiști intoxicați la pensiune



Casa Aristocrat, locul unde, în februarie 2010,18 turiști au fost intoxicați cu monoxid de carbon
Casa Aristocrat, locul unde, în februarie 2010,18 turiști au fost intoxicați cu monoxid de carbon

Așa cum vă anunțam în edițiile trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat săptămâna trecută rechizitoriul în dosarul celor 18 turiști intoxicați în februarie 2010 la Casa Aristocrat, turiști din care unul a decedat, lista inculpaților trimiși în judecată numărând nouă persoane și două societăți comerciale.
Ce nu s-a scris nicăieri în presă însă a fost ce s-a întâmplat în acea noapte de coșmar în pensiune, procurorii conturând un scenariu ca-n romanele Agathei Christie, punând cap la cap declarațiile victimelor.
106. Camera blestemată
Ce nu s-a știut în toți acești cinci ani cât a durat ancheta a fost faptul că în camera 106, acolo unde a fost găsit fără suflare turistul din Focșani (Daniel Ciupercă, 45 de ani), a mai fost cazat un turist, care a fost găsit leșinat. A fost semnalul de alarmă care ar fi putut să împiedice nenorocirea care s-a petrecut peste noapte.
3 februarie 2010. Ora 12.00.Mihaela Anca C., recepționeră, intră în tură.
Două ore mai târziu, un client o anunță că persoana cazată la 106 nu răspunde la telefon și o roagă să deschidă camera pentru a verifica dacă a pățit ceva colegul său. Este chemată femeia de serviciu, care avea cheile de rezervă la camere și, concomitent, recepționera sună la 112.
În cameră este găsit Ștefan C., agentul unei firme din Ilfov, care este transportat la „Urgențele” Spitalului Județean, unde a rămas internat până a doua zi.
Nimeni nu a bănuit atunci că ar fi vorba de o intoxicație cu monoxid de carbon, crezându-se că internarea este urmarea unei crize de epilepsie.
Colegul de serviciu al lui Ștefan C. s-a întors la pensiune și a predat cheia. Camera 106 era din nou liberă pentru cazare.
Ora 19.00 -20.00.La recepția pensiunii de la ieșirea din municipiul Suceava spre Șcheia s-a prezentat pentru cazare Daniel Ciupercă, un fost ofițer de poliție din Focșani.
A fost cazat la camera 106. A coborât la cină, după care s-a dus în camera lui, unde avea să fie găsit mort a doua zi.
În jurul orei 23.30, recepționera a închis ușa de la intrare și s-a întins pe patul din spatele recepției, pentru a se odihni.
„Sunați la ambulanță!”. Recepționera a leșinat. „Un ceai de tei! Doamna doar s-a speriat”
Noaptea de 3/4 februarie 2010. Ora 2.00.La recepție coboară Andreea L., director de vânzări la o societate comercială, cazată la camera 107, fiind însoțită de un coleg de serviciu, cazat la 203.
Andreea L. a cerut voie să stea în holul recepției pentru că nu se simte prea bine, motivând că probabil are acea senzație de rău întrucât a servit un pahar de vin roșu la masa de seară.
După aproximativ jumătate de oră, a urcat la cameră, spunându-i recepționerei că și-a revenit.
În jurul orei 4.00,însă, același coleg de serviciu al Andreei L. a coborât la recepție și a cerut să fie chemată o ambulanță.
Recepționera a leșinat și ea, însă și-a revenit la scurt timp și a motivat că s-a speriat pentru că a fost trezită brusc din somn. A sunat la 112 (apel înregistrat la 4:27), iar la Casa Aristocrat a fost trimisă o ambulanță.
Echipajul medical a consultat-o pe Andreea L. și, la coborâre, i-a comunicat recepționerei să-i facă un ceai de tei, pentru că „doamna s-a speriat”.
Mai erau doar câteva ore până se lumina afară. Recepționera s-a întins din nou în pat și a adormit.
A căzut de două ori pe scări, până când a ajuns la recepție
În timp ce la recepție era agitația cu directoarea căreia i se făcuse rău, într-o altă cameră, 201, un turist trecea prin momente cumplite.
Florin D. a ajuns la Casa Aristocrat pe 3 februarie 2010, în jurul orei 20.00, fiind cazat la camera 201.
S-a culcat în jurul orei 23.00. A adormit și s-a trezit în jurul orei 3.00, cu dureri foarte mari de cap, neputând să se miște. „I-au trebuit 30 de minute să se rostogolească din pat și să ajungă la fereastră. I-au mai trebuit 20 de minute să se ridice în picioare și să deschidă fereastra. A adormit lângă fereastra deschisă”, se arată în rechizitoriul înaintat instanței de judecată.
Turistul s-a trezit la ora 7.00. Era în continuare foarte amețit. S-a îmbrăcat cu greu și a coborât la recepție.
Pe scări a căzut de două ori. Ajungând la parter, nu a găsit recepționera. Erau doar Andreea L., directoarea pentru care venise ambulanța în toiul nopții și colegul de serviciu al acesteia. Ambii acuzau dureri groaznice de cap. Recepționera nu era de găsit. Unii clienți spuneau că ar fi fost găsită leșinată în spatele recepției. A fost momentul în care turiștii au început să ajungă la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”.
Trezit din somn de un echipaj de pe ambulanță
Cătălin Gabriel B. era manager regional în cadrul unei firme și se cazase la Casa Aristocrat pe 3 februarie 2010, în jurul orei 18.30. A fost cazat la camera 102, iar când a ajuns în cameră a dat drumul la instalația de încălzire și a coborât la restaurant. A urcat în cameră, în jurul orei 23.00, când a închis instalația de încălzire și a făcut un duș.
„I s-a făcut rău, a deschis fereastra de la baie și s-a așezat pe vasul WC. După 10 minute s-a ridicat, a lăsat fereastra și ușa de la baie deschisă. S-a culcat și s-a trezit pe la ora 6.00, cu dureri de cap”, arată anchetatorii.
S-a dus la recepție și a găsit-o pe recepționeră și pe încă o femeie care acuza dureri de cap (cel mai probabil Andreea L.). Întrucât nu aveau pastile la recepție, Cătălin Gabriel B. a urcat în cameră, a deschis larg ferestrele, pentru că era foarte cald, și s-a dus la farmacie, de unde a cumpărat pastile și le-a dat și recepționerei și celeilalte femei. Apoi, a urcat înapoi în cameră, unde a închis fereastra, a mai luat o pastilă și a vomat.
A redeschis fereastra, a aerisit, iar după o perioadă a închis-o. „ La scurt timp a adormit câteva minute. A fost trezit de administratorul pensiunii care a intrat în cameră și a deschis fereastra, spunându-i că i-a fost rău din cauza căldurii din cameră. A adormit din nou. După 30 de minute a fost sculat de către un echipaj medical trimis de administratorul pensiunii”, reiese din scenariul conturat de procurori.
Între timp, în camera 106, fusese găsit decedat turistul din Focșani, Daniel Ciupercă.
„Au bătut și la 106, dar nu a răspuns nimeni”. Turistul era deja decedat. Acasă, îl așteptau soția și doi copii minori
Declarația administratorului de la Casa Aristocrat, Gheorghe Filipciuc, a fost consemnată de anchetatori în rechizitoriu. Omul de afaceri le-a povestit anchetatorilor că era în drum spre pensiune, când a fost sunat de recepționeră să vină repede că s-a întâmplat ceva grav. Când a aflat că mai mulți clienți au acuzat dureri de cap, stări de vomă, amețeli și au reclamat că e prea cald în camere, Gheorghe Filipciuc l-a contactat telefonic pe Paul Pădurariu (cel care a montat centrala termică la pensiune) și i-a cerut să vină repede acolo. Administratorul a pus-o pe recepționeră să sune la fiecare cameră și să vadă dacă sunt și alți clienți cu probleme de sănătate, spunându-i să anunțe că, împreună cu reprezentantul Saniterm (Paul Pădurariu), urmau să verifice fiecare cameră și să regleze termostatele din ambient.
„A sosit inginerul Pădurariu Paul și, împreună cu administratorul Filipciuc Gheorghe, au coborât mai întâi la camera centralei termice, găsind cazanele oprite pe avarie. Administratorul Filipciuc nu i-a permis lui Pădurariu să le pornească, intuind ceva. A urcat sus pe hol și recepționera i-a comunicat că a sunat la fiecare cameră, dar la 106 nu mai răspunde nimeni”, continuă scenariul procurorilor.
La camera 104 era cazată o familie cu doi copii. Tatăl, Iustin M., i-a spus recepționerei că nu coboară din cameră, întrucât nu se simt bine copiii săi.
Gheorghe Filipciuc i-a cerut recepționerei să sune de urgență la 112.
„Au bătut și la camera 106, dar întrucât nu a răspuns nimeni au deschis cu cartela de rezervă și, când au intrat, l-au găsit pe reprezentantul de vânzări Ciupercă Daniel întins pe pat”. Focșăneanul care venise în delegație la Suceava era deja decedat. Acasă, la Focșani, îl așteptau soția și cei doi copii, pe atunci în clasele a VI-a și a XII-a.
Camerista: „Mi se făcuse rău și se uscaseră buzele”
Procurorii au audiat-o și pe camerista care era de serviciu în dimineața de 4 februarie 2010. În timp ce pregătea două camere, își amintea femeia, a început să i se facă rău și să i se usuce buzele.
A observat că în camere era mai cald decât în celelalte zile și s-a dus la recepție să-i spună acest lucru recepționerei, acesta din urmă apelându-l telefonic pe administratorul Gheorghe Filipciuc.
„Când s-a întors în cameră a leșinat”
Ion Cristian F. se cazase la Casa Aristocrat în după-amiaza zilei de 3 februarie 2010. Seara a servit masa, după care s-a culcat. S-a trezit dimineață în jurul orei 6.30, simțindu-se foarte rău.
„S-a îndreptat spre baie, unde și-a dat cu apă peste față și a deschis fereastra. Când s-a întors în cameră a leșinat. S-a trezit după o perioadă de timp, cu fața în jos și s-a îndreptat spre fereastra din cameră pe care a deschis-o, apoi a pornit instalația de încălzire, sesizând că i se face rău. Și-a dat seama că problema provine de la aer, a deschis larg fereastra, s-a îmbrăcat și a coborât la recepție”, scrie în actul de sesizare a instanței.
La recepție, s-a întâlnit cu celelalte victime și a aflat că nu e singurul care acuză dureri de cap, greață și amețeli.
Cum a ajuns gazul otrăvitor în camere
„În urma accidentului din noaptea de 3/4 februarie 2010 a rezultat decesul unei persoane și intoxicarea cu monoxid de carbon a altor 17 persoane”, explică procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Așa cum vă informam în primul material, cel de acum câteva zile, când anunțam finalizarea rechizitoriului și trimiterea în judecată a celor 11 inculpați, printre care Gheorghe Filipciuc, dar și reprezentanții firmei care au instalat centrala termică (Saniterm), aerul otrăvitor a ajuns în camere din cauza montării incorecte a tubulaturii de evacuare a gazelor arse de la cazanele termice.
„Din cauza particularității sistemului de încălzire care presupune reciclarea aerului fără aport de aer curat din exterior, fiecare cameră din pensiune a fost afectată, mai puțin camera 101, unde era defect sistemul de închidere a ferestrei de la baie, dar și camera 206, unde s-a stat tot timpul cu fereastra deschisă. Concentrația de monoxid de carbon din fiecare cameră a depins de modul cum s-a utilizat termostatul de ambient și de volumul camerei. Monoxidul de carbon a pătruns în întreaga clădire și prin golurile din jurul conductelor termice, goluri create la străpungerea pereților și a planșeelor. Spațiile de la parter au fost afectate din cauza monoxidului de carbon care a pătruns în camera centralei pe lângă tubulatura de evacuare care nu era etanșă cu peretele”, sunt o parte din concluziile care arată modul de producere a intoxicației colective.



Recomandări

Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate

Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate
Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate

Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate

Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate
Suceveanca Natalia Onofrei îmbogățește scena romanului realist românesc cu „Bejenii”, povestea plecărilor „cu satul” la muncă în străinătate

Flutur invită sucevenii și turiștii „să vină cu portbagajul gol” și să-l umple cu produse tradiționale la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”