Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 feb 2015 - Anul XX, nr. 40 (5852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Poiana Stampei

O biserică de lemn din secolul XIX, monument istoric, distrusă de un incendiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un puternic incendiu izbucnit ieri dimineaţă a distrus o biserică de lemn monument istoric ridicată la finele secolului al XIX-lea în comuna Poiana Stampei. Incendiul izbucnit din zona altarului s-a extins cu repeziciune şi a cuprins în câteva zeci de minute întreg acoperişul locaşului de cult care avea în spate o istorie lungă şi frumoasă. Foarte puţine din bunurile bisericeşti au putut fi salvate de localnici. Printre altele au ars catapeteasma lucrată de pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi şi trei policandre făcute cadou parohiei de Regele Carol I.

 

37 de pompieri, cu şapte autospeciale cu apă, s-au luptat cu flăcările

Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 9.40. Faptul că Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din acea zonă a judeţului nu au nici o autospecială cu apă a făcut ca primele maşini care să poată interveni să fie de la Detaşamentul de pompieri Vatra Dornei.      

Colonelul Dan Hoffman, prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a precizat că la faţa locului au fost mobilizaţi 37 de pompieri militari şi şapte autospeciale cu apă. Pe lângă efective de la detaşamentele de pompieri Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Grupa Operativă a ISU Suceava, la faţa locului au venit în sprijin şi pompieri de la ISU Bistriţa-Năsăud.

 

Din biserica monument istoric nu a rămas mai nimic

Pompierii au localizat incendiul şi au limitat extinderea flăcărilor, însă cum biserica este din lemn, este greu de spus dacă se va mai putea salva ceva din structura acesteia. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 600 de mp. Practic, a fost distrus acoperişul şi întregul interior, mai rămânând doar pereţii laterali, însă şi aceştia cu structura de rezistenţă grav afectată.

 

Preotul paroh a ajuns la spital

Ieri seară pompierii încă lucrau la lichidarea focului, pe mai multe porţiuni lemnul continuând să fumege, condiţii în care operaţiunea nu putea fi considerată încheiată. Cauza incendiului era în curs de stabilire. Toate indiciile duceau spre varianta că focul a izbucnit din altar, probabil de la o lumânare.

Preotul paroh Domiţian Tătaru, care slujeşte la această biserică din 1982, a ajuns la Spitalul municipal Vatra Dornei, acuzând o stare de rău în momentul în care a văzut dezastrul din faţa sa.

Preotul Constantin Jbanca, de la Parohia II Poiana Stampei, a precizat că din interior s-au mai putut salva veşmintele preoţeşti, trei căzi de botez şi candele.

 

Biserica ridicată în cinstea căsătoriei prinţului Rudolf al Austriei

Biserica care a ars avea hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a fost ridicată între 1883 şi 1885. Biserica este cunoscută ca prima din lume care a fost ridicată în cinstea unei căsătorii. Este vorba de căsătoria prinţului Rudolf al Austriei, fiul împăratului Franz Joseph, cu Ştefania de Belgia. Din păcate, căsătoria celor doi nu avea să fie una prea fericită, prinţul murind câţiva ani mai târziu, după ce s-a sinucis.

Aprobarea ridicării bisericii a fost obţinută prin deplasarea de două ori la Viena a unei delegaţii de locuitori ai comunei. În biserică se păstrau, printre altele, odoarele cu care a fost înzestrată biserica încă de la sfinţire şi patru policandre din cristal din Viena. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O biserică de lemn din secolul XIX, monument istoric, distrusă de un incendiu.
 Vizualizări articol: 1610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O biserică de lemn din secolul XIX, monument istoric, distrusă de un incendiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine de casă ca la Valea Dragului Vechea controversă a proporției sării în bucate se încheie o dată cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sărate (decât dacă așa le vrem) și nici nesărate la gust. Există o măsură în toate. La aluaturi, ea este medie.... Citeşte