Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 feb 2015 - Anul XX, nr. 39 (5851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţele „găurite”

8.000 de gigacalorii plecate de la Termica s-au „scurs” în pământ luna trecută

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape un sfert din energia termică produsă de Bioenergy, cumpărată de Termica şi trimisă apoi către locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare se pierde în pământ. Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Ovidiu Dumitrescu, a spus ieri, la şedinţa lunară cu conducerea asociaţiilor de proprietari, că numai în luna ianuarie 8.000 de gigacalorii s-au pierdut pe traseu, până a ajunge la consumatori, pierderile regăsindu-se în balanţa financiară a societăţii de termoficare.

„Noi am cumpărat în luna ianuarie energie termică de 28.532 gigacalorii de la Bioenergy, ceea ce ne-a costat peste 4 milioane de lei, şi am vândut o cantitate de  energie termică de numai 20.701 gigacalorii. Practic, 8.000 de gigacalorii s-au pierdut prin reţelele de transport şi distribuţie pe care le exploatăm, dar care nu sunt ale Termica, adică nu le putem noi înlocui”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.

 

Înlocuiri de conducte de termoficare, în această vară

Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a spus că problema ridicată de directorul Termica este una arhicunoscută, dar că rezolvarea acesteia nu poate fi făcută decât cu un efort financiar imens. Chiar şi aşa, există demersuri pentru remedierea parţială a unora dintre probleme.

„Anul acesta am prins 20 de miliarde lei vechi să facem reparaţii. Zilele viitoare scoatem la licitaţie lucrări de modernizare şi de înlocuire a reţelelor de utilităţi care deservesc cinci puncte termice. Dar asta e o picătură într-un ocean. Ca să reabilităm toate reţelele de termoficare, din care unele au o vechime de 60 de ani, ne trebuie 50 de milioane de euro”, a explicat Lungu.

Din păcate, fondurile pentru problemele de infrastructură mari, care cuprind reabilitarea reţelelor termice, pe care vrea să le acceseze şi municipiul Suceava, nu sunt încă negociate la Bruxelles. În cel mai bun caz, acestea ar putea fi cunoscute din luna mai, ceea ce ar permite depunerea de proiecte, dar nu şi punerea lor în practică din acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 8.000 de gigacalorii plecate de la Termica s-au „scurs” în pământ luna trecută.
 Vizualizări articol: 2001 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
8.000 de gigacalorii plecate de la Termica s-au „scurs” în pământ luna trecută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gigacalorii pierdute trimis de
(18 feb 2015, 11:18:17
De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si soselele, ca in final Bioenergy sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.
2.   Termica in colaps trimis de
(18 feb 2015, 11:23:34
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).

3.   Termica in colaps trimis de
(18 feb 2015, 11:28:19
Printr-un dosar aflat pe rol, se solicita obligarea Primariei sa plateasca reclamantei Termica o suma de 26,2 milioane de lei cu titlu de despagubiri si constand in pierderi inregistrate in perioada ianuarie 2009 - decembrie 2013. De mentionat este si faptul ca, in fiecare luna, prin adrese semnate de administratorul special Ovidiu Dumitrescu, societatea comerciala in insolventa Termica Suceava cere Primariei municipiului Suceava sa acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea si furnizarea energiei termice in sistem centralizat. Spre exemplu, in perioada 9 noiembrie 2013 - 31 august 2014, respectivele pierderi ar insuma 9,97 milioane de lei. Numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui sa le acopere, conform solicitarii Termica, ridicandu-se la circa 244.000 de lei. Conform adresei acestei din urma firme catre Primaria Suceava, pierderile invocate se compun din cele de pe retelele de transport si distributie, precum si din cele cauzate de neaprobarea pana la data in cauza a noului tarif majorat si avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC).
4.   S-o creada mutu trimis de
(18 feb 2015, 11:38:12
Acest articol este pentru prostit prostii. 8000 de gigacalorii trebuiesc platite de prosti ca sa umfle buzunarele desteptilor. Sper sa ajunga cat de curand DNA si la Termica si la Primaria Suceava.
5.   In Cluj caldura s-a rezolvat din vremea lui Funar trimis de
(18 feb 2015, 14:54:11
Clujul a fost primul oras din tara cu tevi schimbate si apa contorizata....

5.1  RE: In Cluj caldura s-a rezolvat din vremea lui Funar trimis de
(18 feb 2015, 14:56:57
La un sfert de secol de la căderea comunismului, peste 20000 de suceveni încă aşteaptă minute bune ca apa de pe ţeava de apă caldă să fie... şi caldă. De multe ori, însă, este doar călâie, cu rugină sau nu este deloc. Reţeaua de distruţie la Termica înseamnă mii de metri de conducte devastate de tabla izolatoare şi are aproape 50 de ani vechime. Doar zece la sută din conducte au fost schimbate în ultimele două decenii. Restul înseamnă pierderi. Cum marea industrie a Sucevei nu mai există, necesarul de consum a rămas în principal la un sfert din capacitate. Reţeaua tot veche a rămas iar apa caldă se scurge prin găurile din conducte, înainte să ajungă în calorifere. Locuitorii Suceve, indirect, prin subventionare, platesc pretul intreg pentru gigacalorie, inclusiv pierderile din reţeaua centralizată de încălzire. Subvenţiile primite sunt de fapt tot banii nostri, daţi ca taxe şi impozite an de an.
6.   OFERTA trimis de
(19 feb 2015, 09:51:10
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mirela2929@yahoo.it

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași cu brânză și smântână Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă... Citeşte