Suceveni care au încasat ilegal ajutoare financiare oferite de statul român au de returnat aproape 90.000 de lei, suma reprezentând drepturi încasate în baza unor declarații pe propria răspundere care nu au fost conforme cu realitatea. Este vorba de beneficiari de venit minim garantat, de alocații de susținere pentru familiile sărace și de beneficiari de alocații de stat care nu au declarat toate veniturile realizate. Situațiile particulare sunt în cazul alocației de stat (cea de care beneficiază toți copiii) încasate ilegal de părinți pentru copii decedați ori exmatriculați din școlile în care învățau.
Peste 400 de suceveni au de dat bani înapoi
Mirela Florea, directorul interimar al Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS) Suceava, a explicat că este vorba de sume încasate în 2013, pentru care, spre finele anului trecut, Curtea de Conturi a transmis, în urma verificărilor efectuate, posibile fraude.
„Suma posibil încasată ilegal, conform Curții de Conturi, era inițial mult mai mare, însă, în urma verificării fiecărui caz în parte, s-a ajuns la cele în care a fost vorba în mod clar de drepturi încasate ilegale”, a explicat Mirela Florea. Ea a arătat că este vorba de 75 de beneficiari de venit minim garantat, care au de returnat 34.898 de lei, de 321 de beneficiari de alocații de susținere a familiei, care au de dat înapoi 35.785 de lei, și de 13 cazuri de încasări ilegale de alocații de stat, în cuantum de 18.540 de lei. Așadar, în total, peste 400 de suceveni care au de dat bani înapoi.
Alocație încasată timp de trei ani pentru un copil decedat
„În cazul venitului minim garantat și al alocațiilor de susținere pentru familiile sărace s-a constatat că declarațiile pe proprie răspundere nu au conținut toate veniturile realizate. În cazul alocațiilor de stat, în nouă situații părinții au încasat sume pentru copii decedați, iar în două pentru copii exmatriculați”, a explicat Mirela Florea. Ea a arătat că cel mai mare debit este în cazul unei familii care a încasat timp de trei ani alocația pentru un copil decedat.
Cei peste patru sute de suceveni au primit decizii de returnare a sumelor. Directorul interimar al Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS) Suceava a estimat că se va recupera cel puțin 80-85% din debit. Asta și în condițiile în care mulți beneficiari sunt în continuare în plată și li se poate reține o treime din ajutorul pe care îl încasează.
Controale încrucișate
Sute de suceveni au încasat ilegal ajutoare financiare de 90.000 de lei
