Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2015 - Anul XX, nr. 38 (5850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerinţe noi

120 de puncte de colectare subterane vor fi amenajate gratuit de firma care va prelua salubrizarea menajeră a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul contract de salubrizare menajeră al Sucevei ar putea fi încheiat pentru o perioadă de 12 ani, cu posibilitate de prelungire pe încă şase ani, dar, în schimb, firma care va presta această activitate va trebui să facă o investiţie consistentă în amenajarea  a 120 de puncte subterane de colectare a deşeurilor menajere, dar şi în dotarea caselor cu aproape 24.000 de pubele de gunoi.

Noile condiţii de licitare a salubrizării menajere în municipiul reşedinţă de judeţ au fost stabilite în urma discuţiilor şi propunerilor făcute de consilierii locali PNL, PSD şi cei independenţi, în şedinţa de analiză convocată de viceprimarul Lucian Harşovschi.

„O discuţie amănunţită pe această temă era necesară. Contractul cu Rosal expiră pe 18 aprilie, dar noi sperăm ca în luna martie să putem da drumul la procedura de licitaţie”, a spus Harşovschi, care, odată cu numirea în funcţia de viceprimar, a preluat în atribuţii şi salubrizarea Sucevei.

În urma discuţiilor, s-a decis amenajarea a 120 de puncte de colectare subterane, iar la cele aproximativ 5.500 de case din municipiu să fie distribuite câte două pubele de plastic de fiecare locuinţă, pentru colectarea selectivă a deşeurilor. După 6 ani de utilizare, acestea ar urma să fie înlocuite cu altele noi. Astfel, noua firmă de salubrizare ar urma să asigure între 22.000 – 24.000 de pubele de gunoi la case.

În baza propunerilor făcute de specialişti contractul ar trebui încheiat pentru o perioadă de 12 ani, pentru ca firma să îşi poată recupera investiţia făcută.

 

Buncăre de gunoi îngropate, dar cu colectare selectivă

Cele 120 de puncte subterane de colectare a deşeurilor vor fi structurate pe categorii, pentru a fi respectate noile prevederi legale privind colectarea selectivă.

„Legea spune clar că trebuie să fie amplasate câte patru containere de colectare selectivă – deşeuri menajere, hârtie/carton, sticlă şi metal. Un lift de la un buncăr îngropat, care se ridică pe bază de presiune, poate ţine maxim patru containere. Există varianta să punem câte două tipuri de deşeuri într-un singur container, ca să avem mai mult spaţiu pentru deşeuri menajere, care sunt produse în cantităţi mai mari. La acestea am decis să punem condiţia să fie ridicate de minim două ori pe zi. Dar acolo unde ne permite locaţia, vom pune încă un punct de colectare subteran, cu patru containere care să fie folosite doar pentru deşeuri menajere. Acolo nu va mai fi necesară ridicarea gunoiului de două ori pe zi, ci doar o dată”, a explicat viceprimarul Sucevei.

Pentru toate cele 120 de puncte de colectare a deşeurilor se vor elibera certificate de urbanism, pentru a se asigura că nu există reţele de utilităţi care să stingherească lucrările de amenajare a acestora.

Consilierii locali şi-au exprimat dorinţa ca toate cele 120 de puncte de colectare să fie amenajate în primii trei ani de activitate. O propunere venită din partea lui Eugen Girigan este ca, în caz de operatorul de salubritate nu îşi îndeplineşte obiectivul trasat pentru o anumită perioadă, de creare a punctelor de gunoi îngropate, să i se reţină bani din plăţile care trebuie făcute, drept sancţiune.

O altă propunere, venită din partea consilierului Cornel Grosar, prevede obligativitatea ca noul operator să promoveze în şcoli colectarea selectivă a deşeurilor, pentru educarea copiilor în acest spirit.

La şedinţă a fost prezent şi un reprezentant al ANRSC, cu care aleşii locali s-au consultat pe probleme de legalitate privind întocmirea caietului de sarcini şi a cerinţelor cuprinse în acesta.

Proiectul, în forma sa actuală, va fi postat pe site-ul Primăriei Suceava, iar oricine are sugestii de îmbunătăţire a acestui serviciu este aşteptat să transmită municipalităţii sucevene ideile sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 120 de puncte de colectare subterane vor fi amenajate gratuit de firma care va prelua salubrizarea menajeră a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
120 de puncte de colectare subterane vor fi amenajate gratuit de firma care va prelua salubrizarea menajeră a Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Curcan fript Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului. Era însă împătimit după tot ceea ce venea din... Citeşte