Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2015 - Anul XX, nr. 37 (5849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Campusul viitorului

Un tânăr sucevean a realizat un proiect 3D de amenajare şi modernizare a campusului „Tudor Vladimirescu”, din Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Suceveanul Andrei Donţu, masterand al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, a dat o nouă faţă campusului ieşean „Tudor Vladimirescu”, realizând un proiect 3D de amenajare a acestuia.

Proiectul a fost realizat împreună cu Flavius Vicu, student la Arhitectură, sub îndrumarea şefului Direcţiei de Probleme Studenţeşti, ing. Bogdan Budeanu.

Campusul viitorului, aşa cum a fost gândit de cei doi tineri, este un spaţiu modern, aerisit, ordonat, cu zone verzi îngrijite, cămine reabilitate, locuri de parcare mai multe şi trafic mai puţin. Un campus ideal, asemănător celor ale universităţilor din afara ţării.

Pentru lucrarea de licenţă, Andrei a realizat un studiu de trafic pentru campusul „Tudor Vladimirescu”, acesta fiind un punct de plecare în realizarea proiectului 3D. În cazul în care universitatea ar fi contractat o firmă privată pentru realizarea studiului, costurile ar fi fost în jurul sumei de 10.000 de euro.

„Una dintre concluziile studiului meu era aceea că, în decurs de doar o săptămână, 13.000 de maşini tranzitau campusul, iar cele mai multe dintre ele nu erau ale studenţilor. Prin urmare, locurile de parcare erau insuficiente, era gălăgie, iar campusul era sufocat de maşini. Astfel că, pentru proiectul 3D am regândit accesul auto, am propus administrarea şi marcarea parcărilor, administrarea traficului auto şi managementul semnelor de trafic”, a punctat suceveanul.

O primă idee a tânărului sucevean a fost aceea de a restricţiona accesul auto în centrul studenţesc, prin amplasarea de bariere în câteva puncte, studenţii având posibilitatea de a-şi procura abonamente, iar vizitatorii putând plăti o taxă pentru fiecare oră de staţionare.

După ce au decongestionat campusul de maşini, studenţii au evidenţiat în schiţele lor spaţiile verzi care putea bucura studenţii din campus, cele mai multe dintre ele fiind deteriorate în prezent.

 

Macheta 3D va fi expusă la Iulius Mall din Iaşi

Andrei povesteşte că Flavius Vicu, colegul său de proiect, a venit cu ideea de a realiza o machetă 3D (cu scara 1:500) şi un film care să ilustreze întreg conceptul gândit de ei.

Cu ajutorul filmului, privitorii pot face o călătorie virtuală în campusul „Vladimirescu”, un centru în care oricărui student i-ar face plăcere să-şi petreacă anii studenţiei. 

Proiectul de machetare şi de simulare 3Da campusului studenţesc a fost prezentat în faţa întregii conduceri a Universităţii Tehnice din Iaşi, care a apreciat pozitiv efortul şi rezultatul tinerilor. Conducerea instituţiei încearcă să găsească soluţii de finanţare pentru implementarea acestui proiect.

În prezent macheta este expusă în faţa rectoratului universităţii, urmând să fie mutată la Iulius Mall Iaşi.

 

Andrei: „Am stat şi zile, şi nopţi”

Andrei Donţu a menţionat că proiectul realizat ar putea atrage viitorii studenţi către centrul universitar din Iaşi şi i-ar putea încuraja să aibă iniţiative asemănătoare.

„Totodată, am vrut să motivăm studenţii să participe la programe de internship, dat fiind faptul că noi am realizat acest proiect în cadrul unui astfel de program. Este vorba despre un internship subvenţionat de universitate, pe probleme studenţeşti, care s-a desfăşurat în primul semestru al acestui an”, a mai spus Andrei. 

Măsurătorile, proiectarea şi execuţia au durat circa trei luni de zile.

„Am stat şi zile, şi nopţi, am măsurat cu rigla fiecare piesă din campus”, a mărturisit Andrei.

Campusul „Tudor Vladimirescu” dispune de 21 de cămine (aproape 3.000 de camere), şase terenuri de sport, două săli de sport, un dispensar şi o cantină. Peste 8.000 de studenţi sunt cazaţi în acest centru.

 

Masterand la Mecanică, student la Drept

Andrei Donţu a absolvit Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, apoi a urmat Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Iaşi. În prezent, tânărul de 25 de ani este masterand al aceleiaşi facultăţi, fiind şi student în anul II la Drept, la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr sucevean a realizat un proiect 3D de amenajare şi modernizare a campusului „Tudor Vladimirescu”, din Iaşi.
 Vizualizări articol: 2199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Un tânăr sucevean a realizat un proiect 3D de amenajare şi modernizare a campusului „Tudor Vladimirescu”, din Iaşi4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei