Depozitul ecologic de la Moara, componentă a sistemului integrat de management al deșeurilor în județul Suceava, ar trebui să fie dat în folosință până cel mai târziu la sfârșitul acestui an. Depozitul este executat în proporție de 100%, testele pentru tratarea chimică a levigatului au fost efectuate și respectă parametrii proiectați, mai trebuie făcute testele bacteriologice, de îndată ce vremea se va încălzi. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, ne-a declarat, ieri, că după efectuarea testelor bacteriologice depozitul va putea fi recepționat de CJ, titularul investiției. ”După recepție putem pregăti procedurile de selectare a operatorului, în condițiile în care vom putea estima și o dată a recepției stației de transfer de la Pojorâta”, a declarat Nechifor. Groapa ecologică de la Moara va deservi localitățile din zonele de deal și șes ale județului Suceava.
Președintele CJ a mai spus că, din punctul său de vedere, varianta optimă de operare în gestionarea deșeurilor ar fi de adoptare a unui tarif unic pe județ ”pentru a nu crea diferențe la tariful pe care îl plătește populația”. Această opțiune ar presupune un singur operator la nivelul întregului județ. Pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Moara, dar și al întregului sistem de management al deșeurilor trebuie organizată licitație internațională.
Deoarece România nu a transpus încă în legislația națională directiva europeană care reglementează modul în care se atribuie contractele de concesiune pentru acest tip de sistem de management integrat al deșeurilor, licitația se va derula după procedura stabilită în legislația românească.
Valoarea totală a proiectului SMID este de 51,761 de milioane de euro
Valoarea totală a proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuție de la bugetul de stat și bugetul local (Consiliul Județean și administrațiile locale).
Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deșeurilor solide la nivelul întregului județ, în scopul conformării cu obligațiile asumate în Tratatul de Aderare și obiectivele stabilite prin POS Mediu.
SMID înseamnă construcția a două noi depozite de deșeuri la Moara și Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea și reabilitarea a șapte depozite de deșeuri neconforme – la Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc; construcția a trei stații de transfer la Rădăuți (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) și Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) și modernizarea a două stații de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) și Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, include construcția unei stații de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unități de compostare individual în zonele suburbane și rurale și de tocătoare pentru compostarea in situ a deșeurilor din parcuri și grădini, precum și asistență tehnică și supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a publicului în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separarea materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă).
Rezultate așteptate din implementarea acestui proiect sunt creșterea ratei de colectare a deșeurilor mixte la 95% pentru populația rurală, față de 71% în 2010, reducerea cantității de deșeuri biodegradabile depozitate, colectarea selectivă a deșeurilor din ambalaje, cu creșterea ratei de recuperare și de reciclare.