Primăria Suceava a refuzat să accepte un supliment de 7.447 de pachete cu alimente pentru oamenii cu venituri modeste, acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD 2014), deoarece Ministerul Fondurilor Europene nu a precizat explicit modul de distribuire a acestora. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că din cei 6.324 de beneficiari înscriși pe listele transmise de administrația locală către Guvern, care au primit acasă cupoanele pentru pachetele cu alimente, 5.423 de persoane au intrat deja în posesia lor. Alți 248 de oameni din cei 485 înscriși pe listele suplimentare și-au primit și ei alimentele gratuite, în cursul acestei săptămâni. Potrivit lui Lungu, o adresă de la Ministerul Fondurilor Europene recomandă administrației locale ca cele 7.447 de pachete în plus să fie distribuite în județ sau în alte județe, fără a preciza, însă, cui și pe ce criterii să le dea. „Ne-au cerut de la Liteni 2.400 de pachete, dar în baza a ce să le dăm? Suntem puși să gestionăm noi, la primărie, probleme care sunt ale ministerului. N-am dat aviz ca să vină diferența de pachete. Dacă ne încărcăm cu ele și nu au o destinație clară, stau la noi, riscă să se altereze și ni le și mai impută cineva”, a declarat primarul Lungu. Acesta a mai spus că nu se pune problema că în municipiu nu are cui să dea alimentele, ci este vorba despre faptul că ministerul nu a precizat în scris modul în care se face repartiția.
Pachetele cu alimente pentru persoane cu venituri modeste au fost distribuite în municipiul Suceava la punctul de distribuție amenajat la Orizont Plaza. Un pachet de alimente conține6 kg făină albă, 6 kg mălai, 800 grame paste făinoase, 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr, 8 conserve de carne de porc, 6 conserve de carne de vită, 10 conserve pate de ficat, împărțite în câte două cutii, cu conținut similar. Un pachet de alimente are valoarea de 128 de lei.
În tot județul Suceava sunt peste 100.000 de beneficiari ai alimentelor finanțate de UE
Principalii beneficiari ai alimentelor finanțate din Fondul de Ajutor European sunt șomerii, pensionarii cu venituri de până la 400 de lei, persoanele cu handicap și veteranii de război, asistații social, iar de anul acesta au fost incluse și persoanele carebeneficiază de alocație de susținere familială.
La nivelul județului Suceava, programul operațional care sprijină distribuirea de alimente și asistență materială de bază pentru persoanele cele mai defavorizate are ca beneficiari, în acest an, 113.603 persoane. Cele mai multe dintre acestea sunt în mediul rural – 83.671 persoane, apoi în orașe – 15.862 de persoane și în municipii – 14.070 de persoane. Județului nostru îi sunt repartizate 281.486 de pachete, un plus de 24% față de numărul de beneficiari din liste.
Cele mai puține persoane cu venituri modeste se află în localitățile din zona de munte: la Breaza, 226 de persoane, Ciocănești – 252, Poiana Stampei – 264, Sadova – 273 și Iacobeni – 281.
La polul opus se află Dolhasca, unde pe lista comunicată de primărie se află 3.945 de persoane, aproape cât au Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc la un loc (2.181, respectiv 2.013). Număr mare de persoane cu venituri mici este și la Liteni – 2.885, Baia – 2.450, Preutești – 2.268, Valea Moldovei – 2.154.
În cadrul acestui program, județul Suceava face parte din lotul nr.11, împreună cu județul Botoșani, valoarea totală estimată a achiziției de alimente pentru cele două județe fiind de 8,03 mil. de euro cu TVA.