Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2015 - Anul XX, nr. 20 (5832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Mica Unire, marcată de elevii Colegiului de Informatică „Spiru Haret”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii Colegiului Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava au sărbătorit vineri Mica Unire, care a avut loc pe 24 ianuarie 1859. Elevii au transformat o zi obişnuită de şcoală într-o sărbătoare a cinstirii memoriei înaintaşilor neamului, a recunoaşterii meritelor şi faptelor acestora.

Încă de la prima oră, din difuzoarele liceului s-a auzit Hora Unirii, în timp ce elevi îmbrăcaţi în costume naţionale şi cu tricolorul în mână au poposit în fiecare sală de curs şi au transmis un mesaj prin care se evidenţia importanţa zilei de 24 ianuarie 1859.

Emulaţia creată în rândul elevilor, dar şi al cadrelor didactice a fost transmisă şi în cadrul acţiunii „Despre Unirea cea Mică”, manifestare care a avut loc sâmbătă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Populare, unde elevii colegiului au recitat poezii adecvate momentului, au prezentat sceneta ,,Moş Ion Roată şi Unirea”, au interpretat cântece şi au prezentat un material PowerPoint despre Unire, despre semnificaţiile acesteia şi despre personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.

Momentul a fost accentuat de prelegerea susţinută de prof. Liliana Iftode, care a prezentat momentele premergătoare Unirii, înfăptuirea Unirii şi acţiunile diplomaţilor  români pentru recunoaşterea dublei alegeri, precum şi personalitatea celui ales ca domnitor.

În continuare, elevii din clasele a IX-a G, a X-a D, E, F, a XII-a C și D, coordonați de prof. Liliana Iftode și prof. Florentina Atomei, și-au manifestat interesul față de specificul istoric național prin prezentarea unor creații literare care au dovedit un redutabil spirit de mândrie națională (moment susținut de elevele Emanuela Ciobanu, Lidia Chiricoi, Gabriela Ilașcă și Bianca Maftei), dar și prin reliefarea trăsăturilor domnitorului Unirii (lucrare PowerPoint realizată de elevele Loredana Belțic și Tatiana Burlea), după care a urmat eleva Maria Boca, ce a dat citire discursului ținut de Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei.

Totodată, elevi ai clasei a IX-a G (Emanuela Ciobanu, Gabriela Ilașcă, Ștefan Moruz, Florin Buțincu, Elisei Neagu și Adrian Roșca) au pus în scenă piesa „Moș Ion Roată și Unirea”, de Ion Creangă, transmițând un mesaj pătrunzător asupra importanței unității tuturor românilor. Demne de amintit au fost costumele populare purtate de elevi, care și-au intrat repede în rol, încercând să readucă publicului izul autentic al vremii.

Deosebit de apreciat a fost minirecitalul folk (chitară și voce) al elevilor Ion Crucerescu și Mihail Macari, care au interpretat câteva melodii sugestive, legate de Unirea Principatelor, printre care și „Cuvântul lui Roată către Divan”.

Spre final, directorul Colegiului Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache, a transmis tuturor celor prezenți gândurile sale cu privire la evenimentul sărbătorit, subliniind importanța propagării ideilor de unitate și verticalitate pe care istoria este provocată să le sădească în mentalul românesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mica Unire, marcată de elevii Colegiului de Informatică „Spiru Haret”.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mica Unire, marcată de elevii Colegiului de Informatică „Spiru Haret”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să... Citeşte