Este fierbere din nou printre ortacii de la mina de uraniu de la Crucea după ce aceștia au refuzat ieri dimineață să intre la muncă în subteran. Dacă în martie anul trecut greva spontană s-a derulat la sectorul Botușanu, ieri salariații s-au adunat în curtea Sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Aceștia au cerut să discute cu cei din conducerea unității, dar cum șefii erau plecați la Brașov, la o comisie paritară, împreună cu liderii de sindicat și conducerea CNU, nemulțumiții au avansat o nouă propunere: să vină la negocieri prefectul de Suceava și reprezentanți ai Ministerului Economiei.
Principala revendicare este de ordin salarial, minerii dorind o creștere a lefurilor cu 500 de lei. Oamenii spun că nu pot trăi cu salarii care depășesc cu puțin 1.000 de lei, mai ales că lucrează în condiții foarte dificile.
De cealaltă parte, Ioan Moraru, directorul general al CNU, a precizat ieri după-amiază că nu a primit nici o revendicare, nici în scris, nici verbal.
„Vineri am fost la Crucea și nu s-a pus în discuție vreo intenție de grevă. Noi suntem la Brașov într-o comisie paritară unde se informează sindicatele despre bugetul pe 2015 și ce s-a întâmplat în 2014. L-am informat pe domnul ministru despre această acțiune, dar eu consider că nu au ce revendica pentru că prevederile contractuale au fost respectate 100%.
Acest conflict, chiar dacă este spontan, trebuia asumat de liderii lor sindicali, dar văd că nu se întâmplă așa ceva. Este o acțiune de forță care se situează în afară legii și nu pot fi de acord cu ea”, a declarat Ioan Moraru.
Directorul CNU a precizat că se va deplasa din nou la Crucea pentru a afla cine sunt inițiatorii acțiunii de protest, despre care crede că sunt „unii și aceiași care generează periodic conflicte spontane, oameni cu vârstă de pensionare și cărora le este indiferent dacă vor fi sancționați”.
Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a confirmat că a fost chemat de mineri la negocieri și și-a arătat disponibilitatea pentru a discuta cu aceștia.
„Mă voi deplasa la Crucea împreună cu conducerea Companiei Naționale a Uraniului pentru a vedea ce soluții putem găsi în vederea dezamorsării tensiunilor de acolo”, a arătat prefectul de Suceava.
Greve spontane și în 2012, respectiv 2014
Sucursala Crucea a CNU are în acest moment o organigramă care cuprinde 711 angajați, dar efectiv pe statele de plată sunt 690 de salariați.
Referitor la durata grevei spontane, minerii au spus că aceasta este pe o perioadă nedeterminată și că modalitatea în care va continua protestul se va decide de comun acord cu toți ortacii. Angajații CNU de la Crucea nu au exclus să se blocheze în subteran, așa cum s-a întâmplat și la precedentele acțiuni, din martie 2014 și vara lui 2012.
Timp de o zi și o noapte, în luna martie a anului trecut, o parte dintre mineri au refuzat să meargă la lucru în abataj, dar în urma promisiunilor primite au revenit la sentimente mai bune față de conducerea societății.
Un protest de amploare s-a derulat în vara lui 2012, când aproape 300 de ortaci s-au blocat în subteran, nemulțumiți de condițiile de salarizare, dar și pentru că 100 dintre ei urmau să fie trimiși în șomaj. La acea vreme, oamenii nu au ieșit din mină timp de 36 de ore, protestul încheindu-se abia după ce conducerea Companiei Naționale a Uraniului le-a promis că va căuta soluții pentru satisfacerea revendicărilor.
Crucea a rămas singura mină de uraniu funcțională din România. De aici se extrage minereul de uraniu, care este transportat și preparat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcționarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanță strategică.
Revendicări
Fierbere la mina de uraniu de la Crucea: o nouă grevă spontană a început ieri
