Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2015 - Anul XX, nr. 20 (5832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Schimbări nedorite

Bazariştii consideră că marile centre comerciale vor să scape de ei, pentru a nu le mai face concurenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Modificările impuse în Bazar de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea respectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, îi nemulţumesc profund pe sute de comercianţi, care consideră că se doreşte eliminarea lor de pe piaţă.

Mutarea a 150 de chioşcuri, situate în prezent în zonele cu cel mai mare trafic de cumpărători, echivalează cu moartea afacerii celor afectaţi de această măsură.

Este vorba de chioşcurile situate de o parte şi de alta a aleii dintre platformele modernizate ale Bazarului, de cele de pe aleea prin care se intră în Bazar de la poarta din sensul giratoriu şi de cele de lângă clădirile construite (zona restaurantului Casa Brânzac).

Toate cele 150 de chioşcuri ar trebui să fie mutate în parcarea din spatele Bazarului, o zonă moartă din punct de vedere al vadului comercial, dar, pentru 55 de comercianţi, se va găsi loc pe ultima platformă modernizată, de unde alţi comercianţi au plecat, disperaţi că nu au cui să-şi vândă marfa.

Printre rândurile de chioşcuri din ultima hală modernizată se văd numeroase spaţii libere, iar majoritatea chioşcurilor rămase au lipite pe ele anunţuri cu mesajul „De vânzare”. Acolo ar trebui mutate chioşcurile celor care stau acum în calea maşinilor de pompieri, în cazul unui eventual incendiu.

În unele zone, precum aleea dintre platformele modernizate, cei 4,5 metri existenţi de la o bordură la alta permit intrarea maşinilor de pompieri, dar numai dacă cei care vând acolo nu-şi mai întind tarabele în drum.

„Nu mai ocupăm drumul, vindem doar din chioşc. Dacă ne mută de aici suntem terminaţi. Am mai fost mutaţi în spate, acolo nu venea nimeni. Dacă ne scoate de aici nu se mai merită să rămânem. Şi aşa abia ne descurcăm cu ce vindem aici”, spune Nicolae Vacariu, unul dintre cei ale căror chioşcuri ar trebui să fie mutate pentru a se respecta cerinţele pompierilor.

Deocamdată toţi cei 150 de comercianţi au fost somaţi să îşi mute chioşcurile, cel târziu până la 1 mai.

„Noi le-am pus la dispoziţie un tabel cu toate amplasamentele libere, atât în ultima platformă modernizată, cât şi pe două platforme pietruite din zona de parcare, în spatele Bazarului, dar deocamdată, nici unul nu se arată dispus să se mute. Noi le oferim toată asistenţa necesară, orice informaţii au nevoie, dar oamenii nu se grăbesc să renunţe la locurile bune”, a declarat administratorul Bazarului, Costel Netbai.

Dacă nici unul nu pleacă de bunăvoie din zonele solicitate de pompieri a fi libere, pentru a trece oricând pe acolo cu maşinile de intervenţie, singura soluţie va rămâne desfacerea contractelor de închiriere pe care le au cu Primăria Suceava.

 

Teoria conspiraţiei – Bazar versus marile companii internaţionale

Între timp, numeroase voci din Bazar spun că tot ce se întâmplă face parte dintr-un plan al marilor centre comerciale de a scăpa de concurenţa micilor comercianţi, care de zeci de ani atrag numeroşi cumpărători în fosta zona industrială a Sucevei.

Incendiul din 2009, care a mistuit aproape 3000 de mp de spaţii comerciale şi a provocat pagube de zeci de miliarde de lei vechi, recentul incendiu de la Rozita, dar şi invazia marilor magazine în fosta zonă industrială îi fac pe mulţi să creadă că se doreşte scoaterea lor de pe piaţă.

De altfel, pe lângă sutele de magazine din cele două malluri construite în apropierea Bazarului, alte trei investiţii ale unor lanţuri de magazine se anunţă a apărea în preajma vechiului centru comercial din lunca Sucevei.

Un nou magazin, al unei companii internaţionale, va fi construit începând de anul acesta chiar vizavi de Bazar, pe locul parcării şi al bazinelor de la Ambro.

Altul se anunţă a fi construit tot la câţiva zeci de metri distanţă de Bazar, înspre Burdujeni, iar noul centru comercial al Dedeman va fi ridicat la o distanţă de numai câteva sute de metri. Iar invazia marilor magazine nu pare să se oprească aici.

Tocmai de aceea, tot mai mulţi comercianţi din Bazar consideră că au devenit un ghimpe în coasta marilor companii. După ce zeci de ani au atras cumpărători în zonă, din întreaga ţară, acum au devenit „deranjanţi”. De la controale de la Finanţe până la controale ale ISU, cu un plan de măsuri greu de respectat, în opinia lor, totul este făcut pentru a-i „îngropa”.

 

Renunţarea la chioşcurile din Bazar, fenomen generalizat

Cu sau fără conspiraţii, Bazarul se duce la vale. Apariţia marilor magazine le-a luat pâinea de la gură multora de acolo, care acum se zbat să supravieţuiască.

Din cele aproape 2.100 de chioşcuri care erau deschise în Bazar în perioada de după Revoluţie, acum au mai rămas 1.873, iar numărul contractelor de închiriere este în continuă scădere.

Ceea ce i-a făcut pe mulţi să mai rămână încă sunt chiriile modice, de 1,1 lei pe mp pe zi, care nu au mai fost modificate de mai bine de 10 ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazariştii consideră că marile centre comerciale vor să scape de ei, pentru a nu le mai face concurenţă.
 Vizualizări articol: 3933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Bazariştii consideră că marile centre comerciale vor să scape de ei, pentru a nu le mai face concurenţă3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Made pe vapor trimis de
(27 ian 2015, 15:29:56
E si normal pt ca aici in bazar se face cea mai mare contrabanda cu marfuri pirat si evaziune fiscala , si ????? atunci ? este si normal ca trebuie sa se inlature un astfel de comert ilicit. Cuperi o pereche de papuci , si scumpi , lipiti cu muci si care la primul contact cu apa risti sa ramai descult. Dau un exemplu si stiu ce vorbesc. Cand o aduce si ei marfa de marfa originale si nu fake , atunci sa mai vanda in bazar , vor sa continue cu marfa fabricata pe vapor sau de la dragonul rosu , harasel , sa si-o expuna in balcon si tot de acolo sa si o vanda.
2.   Comert medieval trimis de
(27 ian 2015, 16:16:12
Aici este un comert salbatic, care nu are nimic cu civilizatia. Acest bazar trebuie sa dispara din acel loc daca se vrea ca Suceava sa prospere si sa-si schimbe radical fata. Bazarul este piatra de mormant a Sucevei, iar atat timp cat acest bazar va fi prezent, Suceava va arata din ce in ce mai prost si va fi din ce in ce mai saraca..... Daca analizam pozitia bazarul, vom vedea ca acesta este intr-o pozitie centrala, acest lucru fiind inadmisibil, locul acestuia fiind la periferia orasului, nicidecum langa un doua mari centre comerciala care incearca din rasputeri sa traiasca promovand civilizatia ......
2.1  RE: Comert medieval trimis de
(27 ian 2015, 21:23:54
Mai întâi a fost bazarul, după aia au răsărit și centrele comerciale...
Și... nu cumva era mai bine ca pe locul centrelor comerciale să activeze ceea ce era înainte acolo?
Nu cumva tocmai aceste centre comerciale sunt niște veritabile pietricele de mormânt ale Sucevei?
Ca să nu mai vorbim de traficul infernal din zonă...
Nu sunt fan bazar, nici fan centru comercial, doar comentam și eu așa...neutru.
3.   SA DISPARA trimis de
(27 ian 2015, 20:49:42
Bazarul e un centru de evaziune fiscala totala.
Am cunoscut destui care s-au inbogatit acolo (vile ,masini scumpe )in timp ce altii care au muncit cinstit au saracit....
4.   Declaratii Lungu in campanie electorala 2012 trimis de
(27 ian 2015, 21:22:06
Ia sa vedem ce facea primarul Lungu in campania electorala 2012.Ion Lungu a fost întâmpinat cu braţele deschise de comercianţii din Bazar, care au ţinut să dea mâna cu el, să-i vorbească şi chiar să-l pupe.O problemă ridicată de mulţi comercianţi a fost cea a controalelor mult prea dese din partea organelor de control, care se soldează aproape mereu cu amenzi şi confiscarea mărfurilor.
În această privinţă, Ion Lungu a spus că va lua poziţie, atunci când controalele devin abuzive:"Voi fi solidar cu oamenii din Bazar atunci când vor fi controale în exces, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută".Deci vedem ca domnul primar are in atributii solidaritatea si luarea de pozitie contra controalelor botezate de el abuzive ale organelor de stat abilitate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să... Citeşte