La șase ani de la organizarea ultimului concurs de ocupare a funcțiilor de conducere în învățământul preuniversitar, fostul ministru al Educației Remus Pricopie promitea, chiar la Suceava, că din toamna lui 2015 la cârma școlilor vor sta doar directori care au susținut concurs. La fel ar fi urmat să se întâmple și pentru posturile de la vârful Inspectoratului Școlar Suceava, precum și pentru inspectorii școlari.
După spusele acestuia, în prezent, concursurile ar fi trebuit să fie în plină desfășurare.
Însă, între timp, ministrul Educației a fost schimbat, iar referitor la acest subiect nu s-a mai făcut nici un demers, nici măcar în vederea realizării unei metodologii.
Insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, a menționat că timpul rămas până la începerea anului școlar 2015-2016 nu ar permite organizarea acestor concursuri, ținând cont de numeroasele proceduri care ar trebui urmate, astfel că, din toamnă, școlile vor avea în frunte tot directori interimari.
Până la organizarea unui nou concurs, directorii de școli sunt la mâna Inspectoratului Școlar Suceava, iar șefii Inspectoratului și cel al Casei Corpului Didactic sunt numiți de Ministerul Educației.
Fără concurs de peste șase ani
Pentru directorii de școli, ultimele concursuri au fost organizate în noiembrie 2008. La nivelul județului Suceava, nu există nici un director sau director adjunct numit în funcție în urma susținerii unui concurs, toți managerii școlari fiind numiți prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea unui nou concurs.
La nivelul județului, sunt circa 260 de directori și directori adjuncți. La aceștia se adaugă directorii de la palatele copiilor, cluburile școlare sau sportive și directorul Casei Corpului Didactic Suceava, tot interimar.
De cealaltă parte, la Inspectoratul Școlar Județean Suceava sunt aproape 30 de inspectori școlari de specialitate numiți prin delegație, la care se mai adaugă și cei doi inspectori școlari adjuncți și inspectorul general.
Toate aceste concursuri sunt gestionate de Ministerul Educației, iar cei care vor să intre în cursa pentru un post de conducere trebuie să facă parte din Corpul Național de Experți în Managementul Educațional. În urma finalizării a șase etape de selecție, 778 de cadre didactice din județ fac parte din Corpul Național al Experților în Management Educațional.
Sindicaliștii din învățământul sucevean vor concurs
An de an, printre revendicările sindicatelor din educație s-a numărat și organizarea de concursuri pentru cei aflați la cârma școlilor.
Sindicaliștii doresc depolitizarea învățământului „în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să nu revină factorilor politici”.
De exemplu, membrii Sindicatului „Spiru Haret” au cerut celor aflați la conducerea ministerului de resort „emiterea ordinului de ministru pentru aprobarea Metodologiei pentru ocuparea funcției de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar și organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control de la nivelul unităților de învățământ și al inspectoratelor școlare”.