Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2015 - Anul XX, nr. 16 (5828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Concluzii atacate

Directorul Comsutexin crede în continuare că o mână criminală a distrus complexul Rozita

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La mai bine de o lună de la incendiul care a distrus complexul comercial din Şcheia aparţinând SC Comsutexin SA, cunoscut sub fostul nume de Rozita, directorul societăţii, Ştefan Corduş, îşi menţine părerea pe care a făcut-o publică încă din momentul în care flăcările înghiţeau întreaga hală întinsă pe aproximativ 5.500 de metri pătraţi.

Corduş crede că o mână criminală a pus incendiul care a falimentat zeci de comercianţi şi a lăsat fără un loc de muncă alte aproape 150 de persoane.

Directorul Comsutexin este revoltat pe faptul că a citit concluziile incendiului în presă, înainte de Crăciun, însă societăţii pe care o reprezintă nu i-a trimis nimeni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava vreo hârtie.

„De când cei de la ISU mi-au predat obiectivul, după stingerea incendiului, depozitul este închis, sigilat, conservat. Nimănui nu i s-a mai permis să intre în depozit, în ideea  să nu şteargă probe, să le înlocuiască sau cine mai ştie ce, să îngreuneze munca unor specialişti care să se pronunţe cu privire la cauza incendiului... sau a incendierii”, mai spune Ştefan Corduş.

 

„A fost o faptă premeditată. Cineva a gândit şi a avut un scop anume...”

Directorul Comsutexin mai arată că pompierii s-au mulţumit doar să spună în presă de neregulile de la complexul comercial, însă nici un angajat al instituţiei nu a explicat clar cum au ajuns la concluzia pe care au făcut-o publică în mass-media: că incendiul ar fi fost provocat de efectul termic al curentului electric. Practic, o defecţiune la instalaţia electrică, explicau reprezentanţii ISU. „Dar unde ar fi fost acea defecţiune, la ce anume?”, ridică din umeri Ştefan Corduş. E decis să ceară o cercetare mai amănunţită - ”şi nu una făcută în timpul intervenţiei de stingere” - pentru stabilirea cu exactitate a cauzei.

Însă fără nici un document oficial de la ISU, doar pe baza unor pagini din ziare şi a unor ştiri la televizor, nu poate să facă nici un demers.

Aşa că stă cu mâinile în sân şi priveşte alături de foştii chiriaşi la ce a mai rămas dintr-unul din cele mai vechi centre comerciale din judeţ. Doar ruine.

„Eu mă gândesc că a fost o faptă premeditată. Cineva a gândit şi a avut un scop anume, fie că s-a vrut într-adevăr să se ardă mărfurile din depozit în totalitate, fie este o înscenare în nume propriu... e doar o bănuială”, completează directorul. 

 

Pe cine suspectează directorul Corduş

Suspiciunile directorului Comsutexin SA se bazează pe declaraţiile oamenilor care se aflau în hală în momentul în care au fost observate flăcările: „Au relatat destul de clar că focul a pornit de la baza unui stand care era închis... În momentul în care oamenii au acţionat cu stingătoarele s-au auzit niște bubuituri şi focul ar fi pornit din anumite puncte. Deci tot incendiul a fost masat cam pe la mijlocul depozitului. Proporţia pe care a avut-o, e ceva de neexplicat. Într-adevăr a luat foc la un stand. Dar fiind dimineaţă, oameni în depozit, acţionam şi îl stingeam. Dar nu în jumătate de oră să se aprindă mărfurile pe o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi”.  

Ştefan Corduş lasă de înţeles că bănuielile sale se îndreaptă către cei cu care Comsutexinul a împărţit complexul comercial din 1996, administratorii SC Rozita. De ani de zile, cele două societăţi sunt în procese, în urmă cu câteva luni instanţa „rupând” definitiv contractul de asociere în participaţiune încheiat între cele două firme.

Cei de la Rozita au deschis o nouă acţiune în instanţă şi au cerut drept de proprietate pentru suprafaţa deţinută conform contractului desfiinţat de judecători.

Directorului de la Comsutexin i se pare dubios şi faptul că proprietara standurilor din zona în care ar fi izbucnit incendiul a vândut deja societatea şi a cerut să fie despăgubită.

„Mi-a trimis, nu una, ci trei somaţii, prin care a solicitat să fie despăgubită”, explică Ştefan Corduş, precizând că suma cerută de respectiva comerciantă este de aproximativ 1.500.000 de lei (15 miliarde de lei vechi).

 

Pompierii i-au cerut „lucruri imposibile”

În privinţa neregulilor pe linia protecţiei la incendiu constatate de pompieri în urma controalelor la Rozita, Ştefan Corduş nu le neagă, însă spune că unele dintre ele erau imposibil de remediat.

„De exemplu, mi s-a solicitat să am trape pentru evacuarea gazelor fierbinţi. Depozitul fiind dat în folosinţă prin anii '70, a fost construit după normele din acea vreme. Tavanul fiind din plăci de beton armat, este practic imposibil să fi făcut acele trape... riscam să ne cadă tavanul în cap”, explică directorul Comsutexin.

În ceea ce priveşte standurile supraetajate fără autorizaţie, mai spune Ştefan Corduş, acestea au fost preluate cu acele deficienţe şi nereguli de la cei care au administrat afacerea înainte.

„Eu sunt numit în funcţie de aproximativ opt luni, multe dintre deficienţe şi probleme mi-am propus să le rezolvăm din acest an şi le-am spus-o şi chiriaşilor, însă, din păcate, nu am mai apucat...”, precizează directorul Corduş.

Cu toate necazurile cu care a început anul, Ştefan Corduş e optimist şi visează să ridice un nou centru comercial pe ruinele fostei Rozita.

 

Comercianţi din Rozita s-au mutat cu afacerile câteva sute de metri mai încolo

La câteva sute de metri de ceea ce a fost Rozita, un om de afaceri a demarat construirea unui nou centru comercial, în care să se mute cu afacerile foştii chiriaşi de la depozitul făcut scrum.

Constantin Maniga a închiriat un spaţiu de aproximativ 2.500 de metri pătraţi în incinta complexului comercial în care funcţionează şi hipermarketul Real şi se pregăteşte deja să deschidă porţile afacerii sale.

„Preconizăm că în două-trei săptămâni, în principiu pe 14 februarie, să dăm drumul pentru public. Avem în jur de 50 de spaţii, contractate peste 90%, în principal de foşti comercianţi din Rozita”, a anunţat afaceristul, punctând şi avantajele actualului depozit, faţă de cel făcut scrum pe 15 decembrie 2014: clădire modernă, căldură, aer condiţionat, iar chiriile aproximativ la fel cu cele de la Comsutexin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul Comsutexin crede în continuare că o mână criminală a distrus complexul Rozita.
 Vizualizări articol: 6451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Directorul Comsutexin crede în continuare că o mână criminală a distrus complexul Rozita3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(22 ian 2015, 12:50:32
Ce tot o dati in SF-uri d-le director, trebuie sa va asumati faptul ca de peste 20 de ani jecmaniti pe sarmanii comercianti cu chirii fabuloase, iar centrul comercial era o zona insalubra, plina de soareci si sobolani, fara pic de lumina naturala, sa nu mai vorbim de AC, caldura, sau protectie ptr. incendii!
Eu daca as fi in locul comerciantilor care au ramas pe drumuri si in faliment , v-as da in secunda 2 in judecata!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei