Măsură

Comisie pentru trierea câinilor în vederea eutanasierii, la adăpostul din Lunca Sucevei



Adăpostul de câini comunitari din Lunca Sucevei
Adăpostul de câini comunitari din Lunca Sucevei

O comisie formată din medici veterinari și funcționari ai Primăriei Suceava va efectua, în perioada următoare, o nouă evaluare a stării de sănătate și a comportamentului câinilor comunitari din adăpostul din Lunca Sucevei. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că evaluarea se face în vederea trierii animalelor, cele bolnave sau agresive urmând a fi eutanasiate. În opinia primarului Lungu, deși adăpostul este suprapopulat, „mai este loc pentru încă vreo 200-300 de câini”, dar categoric și triajul este necesar. Pe tot parcursul anului trecut, în urma triajelor medicale 70 de câini din adăpost au primit injecția letală.
Lungu a afirmat că administrația locală, împreună cu asociațiile de protecție a animalelor, are capacitatea întreținerii în adăpost a circa 1.500 de câini. Cele aproximativ 3.500 de animale – 1.500 în adăpost și încă circa 2.000 încă pe străzile orașului – categoric nu pot fi întreținute financiar până mor de bătrânețe, în condițiile în care durata de viață a unui câine este de 11-16 ani. Asta cu atât mai mult cu cât din gospodăriile din oraș și din localitățile limitrofe migrează periodic spre Suceava alți câini.
În 2014, Primăria a alocat pentru adăpost 67.000 de lei
Anul trecut, suma cheltuită de la bugetul local pentru adăpostul de câini a fost de 67.000 de lei: 37.000 de lei pentru bunuri și servicii și 30.000 pentru hrana câinilor. La asta s-au adăugat banii dați pentru strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile Sucevei și transportul lor la adăpost. La sfârșitul anului trecut, Lungu declara că alocarea a un milion de lei pe an de la bugetul local ar fi suficientă pentru gestionarea câinilor comunitari, inclusiv a celor din adăpost, dar la dimensiunea la care este acum. Extinderea adăpostului a fost pusă în discuție săptămâna trecută, de consilierul local PSD Doinița Cocriș, care susține că și cu cei 1.500 de câini aflați acum în așezământ, acesta este supraaglomerat. Potrivit Doiniței Cocriș, militantă pentru protecția animalelor, norma de spațiu este depășită de trei ori și câinii au ajuns să se sfâșie între ei.
Întrebat, ieri, despre posibilitatea extinderii adăpostului, primarul Ion Lungu a declarat că nu o consideră oportună.



Recomandări

Un om mușcat de un câine, la Iași, ar fi murit de rabie. Cazurile multiple de turbare din jurul Sucevei produc o îngrijorare majoră

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

Șeful Poliției Locale Suceava, implicat în ”războiul” asociațiilor pentru câini, cu mașina de serviciu

Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)
Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, la Berchișești, sâmbătă seara, împreună cu Gabriel Petrovici (SuceavaFail)