USV

O masterandă a Facultății de Inginerie Alimentară vrea să valorifice uleiul obținut din copitele vitelor



Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară
Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară

O masterandă a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) vrea să valorifice uleiul obținut din copitele vitelor. Un experiment inedit, curajos și deloc simplu, care ar putea duce la rezultate surprinzătoare, fructificate în industria farmaceutică și nu numai.
Inițiativa poartă semnătura Valentinei Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară.
„În copitele vitelor se găsește o foarte mică glandă care secretă ulei. Este o glandă care lubrifiază copita, aceasta fiind și una dintre explicațiile de ce vitele nu se potcovesc. De exemplu, glanda nu o găsim la cai. Cu sprijinul decanei Facultății de Inginerie Alimentară, Sonia Amariei, am reușit să facem rost de mai multe astfel de glande, după care am făcut mai multe analize și măsurători asupra uleiului conținut de ele”, explică Valentina.
Printr-un proces de fierbere și, ulterior, filtrare, tânăra a extras uleiul pentru a determina anumiți parametri fizico-chimici. Valentina a mai povestit că, în prezent, uleiul de copite este folosit în industria pielăriei, la lubrifierea mănușilor de baseball sau la tratarea pielii tapițeriilor de mașini. Totodată, acest ulei asigură lubrifierea mecanismelor fine (pentru ceasuri).
Prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei a reliefat faptul că „extragerea acestui ulei nu este o muncă ușoară. Din aproximativ 2 kilograme din respectivele glande am reușit să extragem 60 de ml de ulei”.
Aceasta a mai menționat că acest ulei își menține vâscozitatea la variații mari de temperatură, iar din măsurătorile efectuate a reieșit că are o capacitate antioxidantă mare, putând fi o bună sursă de Omega 3 și Omega 6, și că ar putea fi valorificat în industria cosmetică și farmaceutică.
Lucrare premiată în cadrul unei conferințe internaționale
Pentru lucrarea “Studiu privind valorificarea superioara a uleiului de copite”, Valentina a fost distinsă cu premiul al II-lea la Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice Studențești, organizată de Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, în luna decembrie a anului trecut. La evenimentul „Engineering Scientiarum”, în cadrul căruia suceveanca a fost premiată, au fost prezentate 28 de lucrări.


Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară
Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară
Lucrare premiată în cadrul unei conferințe internaționale
Lucrare premiată în cadrul unei conferințe internaționale
Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară
Valentina Elena Mancaș, masterandă în al doilea an la Facultatea de Inginerie Alimentară