Cadrele didactice cu rezultate foarte bune la catedră își pot suplimenta venitul lunar, acestea trebuind să depună dosarul în vederea obținerii gradației de merit.
Vor primi un spor de 25% din salariul de bază doar acei dascăli care dovedesc implicare în activitățile de la clasă, care au obținut performanțe deosebite și distincții în cadrul competițiilor școlare ca urmare a pregătirii elevilor.
Potrivit calendarului, profesorii care doresc să intre în rândul beneficiarilor pot depune dosarul în perioada 2-20 martie, urmând ca rezultatele să fie publicate în luna mai. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 septembrie 2015.
La concursul pentru acordarea gradației de merit pot participa personalul de predare și personalul de conducere cu o vechime în învățământ de cel puțin 4 ani, cu performanțe deosebite în inovarea didactică, în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinși la concursuri și olimpiade școlare, în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2014 și cu calificativul “Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată.
Gradații poate obține și personalul didactic auxiliar, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin patru ani și cu performanțe în activitatea desfășurată.
Nici un nou beneficiar în 2014, la Suceava
În 2014, nici un profesor merituos din județ nu a putut intra în rândul beneficiarilor de gradații. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, explică faptul că, anul trecut, s-au suprapus două serii de profesori beneficiari, cei care primesc gradația timp de cinci ani și cei care primesc timp de patru ani, iar numărul maxim posibil de beneficiari din județ a fost atins, astfel că nu s-a organizat un alt concurs de acordare a acestui spor. Gradația de merit reprezintă o modalitate de suplimentare a veniturilor, iar an de an numărul dascălilor care se înscriu la concurs este foarte mare.
În 2013, 548 de profesori suceveni cu rezultate bune și foarte bune și-au depus dosarele la Inspectoratul Școlar Județean Suceava sperând să prindă un loc pe lista celor care vor primi gradație de merit. În 2012, numărul acestora a fost de 504.
Criterii de acordare a sporului
Inspectoratul Școlar Suceava evaluează activitatea candidaților înscriși pentru acordarea gradației de merit, inclusă în raportul de autoevaluare, din perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2014.
Cea mai mare pondere în evaluarea făcută de IȘJ o are criteriul „activităților complexe cu valoare instructiv-educativă” – 80%. Este vorba despre rezultate deosebite obținute în pregătirea elevilor, performanțe dovedite în pregătirea elevilor distinși la olimpiade școlare sau concursuri de profil, materializate prin obținerea premiilor, organizarea de concursuri și festivaluri, organizarea de spectacole, expoziții, activitatea și rezultatele obținute în centrele de excelență etc.
Criteriul privind performanțele deosebite în „inovarea didactică/ managerială” are o pondere de 10%, criteriul privind participarea la proiecte – 5% și criteriul privind contribuția la dezvoltarea instituțională – 5%.