O dispoziție emisă la mijlocul săptămânii trecute de viceprimarul cu atribuții de primar, Tiberiu Epifanie Maerean, a stârnit un val de nemulțumiri printre salariații executivului rădăuțean. În aceste condiții, vinerea trecută, mai bine de jumătate din salariații administrației locale au întocmit o plângere administrativă prealabilă semnată de 64 de salariați, pe care au înaintat-o lui Maerean, căruia îi solicită revocarea actului administrativ în cauză.
Raport zilnic de activitate
Totul a pornit miercurea trecută, 7 ianuarie, când salariaților din primăria rădăuțeană le-a fost adusă la cunoștință dispoziția nr.1212 din 30 decembrie 2014, prin care se solicită fiecărui angajat din cadrul Primăriei municipiului Rădăuți să completeze, la sfârșitul programului, un raport zilnic de activitate pentru „eficientizarea timpului de muncă al personalului din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Rădăuți”. În dispoziție se mai arată că raportul zilnic de activitate va fi transmis, în scris, șefului ierarhic, iar acesta va comunica în prima zi a săptămânii serviciului administrație publică, resurse umane, relații publice, rapoartele zilnice de activitate din săptămâna anterioară. Dispoziția avea atașată o anexă cu un tabel în care fiecare angajat trebuie să precizeze activitatea pe care a desfășurat-o în fiecare oră din cele opt ale programului zilnic. La scurt timp după ce dispoziția a fost comunicată angajaților, aceștia au început să-și exprime nemulțumirile.
„Nu înțeleg rostul acestei dispoziții. Acest sistem de justificare a orelor de muncă se face în unități de producție, acolo unde se fac șuruburi, chiloți ori triciclete…Tot așa se norma și la defunctele CAP-uri (n.r. cooperative agricole de producție). Noi lucrăm într-o instituție publică care are ca scop deservirea intereselor populației și nu putem cuantifica numărul documentelor întocmite într-o oră, nici câte lămuriri aducem pe oră/contribuabil, nici câte calcule facem ori câte texte de legislație studiem pe oră…Raportările care ni se cer nu fac altceva decât să ne streseze și să ne îngreuneze și mai mult activitatea”, a declarat un salariat al primăriei rădăuțene.
Semnatarii documentului: Acest sistem se aplică în unitățile de producție, nicidecum în instituții publice
În aceste condiții, 64 de salariați de la majoritatea compartimentelor din executivul rădăuțean au înaintat viceprimarului cu atribuții de primar o plângere administrativă prealabilă în care îi solicită revocarea dispoziției. În plângere semnatarii arată că baza legală invocată în dispoziție, art.33 din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici și art.111-118 din Legea 53/2003-Codul Muncii, are trimitere la programul legal de opt ore, fără a face referire la posibilitatea conducătorului unității de a impune reguli proprii în afara cadrului legal și că întocmirea raportărilor zilnice îngreunează și mai mult activitatea, întrucât aceasta necesită timp suplimentar și consum de resurse în detrimentul activității curente. În același timp, se mai arată că angajații vor fi în permanență concentrați și stresați de ideea că trebuie să țină evidența activităților desfășurate și să justifice fiecare oră de program și că acest sistem de justificare a orelor de muncă se aplică în unitățile de producție, nicidecum în instituții publice.
Semnatarii documentului mai menționează că rolul instituției publice este acela de a deservi interesele și nevoile populației, iar activitatea unui angajat din instituție nu se cuantifică după numărul de documente întocmite într-o oră, ci după legalitatea acestora.
„Nu dorim ca prin depunerea acestei plângeri prealabile să se considere că există interesul de sustragere de la realizarea atribuțiilor de serviciu a fiecărui angajat în parte și nici nu se dorește perturbarea activității instituției. Calitățile personale, profesionalismul, atașamentul față de instituție și dorința de a oferi cele mai bune servicii publice sunt lucruri de necontestat, care nu necesită din partea conducerii impunerea unor măsuri suplimentare de justificare a activității publice”, mai arată cei 64 de semnatari.
În documentul adresat lui Maerean se mai precizează că în cazul în care există „interese personale, în virtutea cărora obligați toți angajații să îndeplinească această sarcină suplimentară, în afara celor deja stabilite prin fișa postului, sarcină ce nu are legătură cu natura funcțiilor publice, vă rugăm să ne comunicați”.
Maerean: „Există colegi care au activitate și care își văd de treabă, dar există și alți colegi care se cam plictisesc în timpul orelor de program”
Contactat telefonic ieri după-amiază, viceprimarul cu atribuții de primar, Tiberiu Epifanie Maerean, a declarat: „Plângerea nu se regăsește, ca bază legală, nicăieri. Ca primar, am dreptul să solicit aceste rapoarte zilnice de activitate. Există colegi care au activitate, și care își văd de treabă, dar există și alți colegi care se cam plictisesc în timpul orelor de program, și de aceea am decis să-și întocmească fiecare această oglindă a zilei. Cine nu va duce la îndeplinire prevederilor dispoziției, voi considera că a săvârșit o abatere disciplinară și voi lua măsurile în consecință”.
Nemulțumiri
64 de salariați din Primăria Rădăuți au depus o plângere împotriva unei dispoziții emise de Tiberiu Maerean, viceprimarul cu atribuții de primar
