Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2015 - Anul XX, nr. 2 (5814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Visul american

Elev sucevean, olimpic internaţional la fizică, admis la Universitatea Princeton, SUA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Gabriel Găitan, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, va studia din toamnă la una dintre cele mai renumite universităţi din Statele Unite ale Americii, respectiv Universitatea din Princeton.

După ce în toamna anului trecut a promovat bacalaureatul american, examen cu un grad înalt de dificultate, Gabriel a trimis pentru admiterea la Universitate o serie de recomandări, documente, eseuri, a susţinut un interviu, iar răspunsul americanilor a fost unul favorabil.

De dificultăţile inerente ale vieţii de la mii de kilometri de casă nu îi este frică, ba mai mult, mărturiseşte că avantajele sistemului de învăţământ de acolo, condiţiile de studiu, precum şi oportunităţile de viitor sunt principalele motive care-i justifică alegerea.

Pentru studiile universitare, tânărul a fost hotărât să ia drumul străinătăţii şi să-şi urmeze visul american, acesta aplicând în vederea admiterii şi la Universitatea din Pennsylvania, Massachusetts Institute of Technology - MIT, California Institute of Technology – Caltech, Universitatea din Stanford, Universitatea din Harvard, Yale sau Duke.

După terminarea studiilor, tânărul vrea să facă cercetare şi să profeseze în mediul universitar.

 

Principala disciplină pe care vrea să o studieze este fizica

Pasionat de fizică, Gabriel povesteşte că doreşte să aprofundeze această disciplină încă din primul an de studiu.

„Sistemul universitar din America se deosebeşte de celelalte prin faptul că nu trebuie să-ţi alegi de la început specializarea pe care vrei să o urmezi. În primii doi ani studiezi câte puţin din toate, iar după doi ani stabileşti programul de studii pe care vrei să-l frecventezi mai departe. Totuşi de la început vreau să aprofundez fizica”, explică suceveanul. După patru ani de studii universitare la Princeton, Gabriel visează să-şi dea doctoratul în cadrul unei universităţi din Europa.

Pentru admiterea la Princeton, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Statele Unite, alături de MIT, Standford, Harvard sau Yale, Gabriel povesteşte că a susţinut un interviu cu un tânăr român, Cosmin Pohoaţă, absolvent al universităţii, actualmente doctorand al Universităţii din Columbia.

„A fost un interviu mai mult informal din care eu am avut ocazia de a afla mai multe date despre viaţa studenţească din campus, despre Princeton etc. Pentru început, sigur mă voi înscrie la câteva cluburi cu activităţi extraşcolare şi extracurriculare, poate chiar la dans”, povesteşte suceveanul.

La Princeton, taxa anuală de şcolarizare este de 62.000 de dolari, însă, în funcţie de veniturile familiei, instituţia propune studenţilor oferte mai avantajoase.

 

Bronz în Kazakhstan, la Astana

Gabriel Găitan a făcut parte din lotul care a reprezentat România, în luna iulie 2014, la Olimpiada Internaţională de Fizică din Astana, Kazakhstan.

În cadrul competiţiei care a reunit peste 190 de concurenţi din 48 de ţări, Gabriel Găitan a fost laureat cu medalia de bronz. La concursul din Kazakhstan, elevii au susţinut o probă practică şi o probă teoretică, fiecare de câte cinci ore. Elevii români au ocupat primul loc în Europa şi locul 10 din lume, potrivit Ministerului Educaţiei.

 

A fost student la CN „Petru Rareş” până în clasa a IX-a

Gabriel Găitan a fost elev al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava în clasele V-IX.

Cu toate că tânărul vrea să-şi scrie viitorul peste hotare, acesta a ţinut să aducă mulţumiri fostei sale profesoare de matematică de la colegiul sucevean, Angela Ţigăeru.

„Ea mi-a fost dirigintă în clasele V-VIII şi profesoară în clasele V-IX şi m-a pregătit pentru olimpiada de matematică în gimnaziu, m-a ajutat mult să mă disciplinez şi să învăţ cum să lucrez pentru a obţine rezultate”, spune Gabriel.

Totodată, acesta şi-a exprimat recunoştinţa şi pentru prof. Petronela Aga, cea care l-a ajutat în clasa a VII-a să se califice, pentru prima dată, la Olimpiada Naţională de Fizică, pentru prof. Carmen Amorăriţei, dar şi pentru prof. Daniela Dungeanu, cea care l-a pregătit pe Gabriel, în clasa a IX-a, pentru Olimpiada Naţională de Fizică, unde a obţinut prima sa medalie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elev sucevean, olimpic internaţional la fizică, admis la Universitatea Princeton, SUA.
 Vizualizări articol: 6351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Elev sucevean, olimpic internaţional la fizică, admis la Universitatea Princeton, SUA5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei