Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2015 - Anul XX, nr. 1 (5813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sondaj

Liceenii suceveni visează la cariere de programator, contabil sau manager

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sondaj realizat printre liceenii (16-18 ani) din Suceava relevă faptul că cei mai mulţi tineri din judeţ vizează meserii de programator (15%), contabil (14,1%) şi manager (11,9%). Studiul mai concluzionează că elevii „au cel mai ridicat grad de interes în zona de activităţi de birou şi sunt mai meticuloşi decât media tinerilor participanţi la studiu. Astfel, ei au ca profesii potenţiale pe cele de contabil sau manager”. Totodată, chestionarele aplicate au evidenţiat că, la fel ca toţi tinerii din România, şi cei din Suceava au interese crescute în zona de activităţi independente şi care presupun iniţiativă şi persuasiune.

Studiul a fost realizat în timpul caravanei „Samsung Trends of Tomorrow”, eşantionul fiind alcătuit din aproape 8.000 de elevi din zece oraşe ale ţării, testele aplicate urmărind interesele vocaţionale, competenţele şi elementele de personalitate ale subiecţilor.

Din studiu mai reiese că, la nivel naţional, peste o treime (35,4%) dintre tineri sunt atraşi de ideea de a lucra pentru sine. În plus, aceştia au înregistrat scoruri IQ peste medie şi au cele mai ridicate abilităţi în zona numerică, de lucru cu cifrele, fapt care îi recomandă pentru activităţi din domeniul IT şi digital (programare, inginerie IT etc.).

 

În vest – avocaţi, în est – programatori

O diferenţă relevantă a fost observată la analiza pe regiunile geografice ale României. Studiul arată că cei mai mulţi elevi din zona de vest (Transilvania, Crişana, Banat) preferă meseria de avocat (15,3%), pe când cei mai mulţi din est (Moldova) îşi doresc să devină programatori (15,6%). În plus, testele relevă faptul că tinerii moldoveni sunt cei mai conştiincioşi şi aşezaţi, iar astfel se potrivesc cel mai bine pe direcţia lucrului cu cifrele, fapt ce îi recomandă pentru profesia de programator IT. Cei din Transilvania, având o personalitate mai flexibilă şi mai deschisă spre nou, se potrivesc cel mai bine meseriilor care implică operarea cu imagini, design-ul şi o bună măiestrie a cuvintelor.

„Rezultatele studiului sunt pe cât de interesante, pe atât de încurajante. Pe de-o parte, ştim deja că ne confruntăm cu un deficit de specialişti în domeniul IT, nu doar în România, ci la nivel european şi chiar global, iar pe de alta ştim că tinerii absolvenţi de studii de specialitate întâmpină dificultăţi în găsirea unor locuri de muncă stabile şi potrivite pentru ei. Iată că studiul ne confirmă: tinerii români au abilităţile şi interesul necesare pentru meseriile din domeniul IT. Nu ne rămâne decât să facem tot posibilul pentru a-i îndruma spre aceste profesii fascinante, care presupun, pe lângă o bună pregătire, pasiune şi curiozitate continuă”, a declarat Sabina Ştirb, manager la Samsung Electronics România.

De cealaltă parte, studiul dezvăluie şi faptul că tinerii evită să iasă din zona lor de confort şi îşi construiesc interesele mai mult în zonele în care se simt competenţi şi cred că pot avea succes, şi mai puţin în zonele în care se potrivesc din punct de vedere al personalităţii.

Cei care au realizat sondajul spun că deşi au o gamă largă de meserii pe care şi le pot alege, cei mai mulţi dintre elevi îşi aleg aceleaşi zece profesii, semn că nivelul de informare despre posibilităţile de pe piaţa de muncă din România este destul de redus. Aşadar, riscul ce reiese din aceste alegeri ale lor este suprasaturarea de specialişti într-un timp scurt pe puţine domenii şi un număr redus de profesionişti pentru celelalte oferte de pe piaţa muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liceenii suceveni visează la cariere de programator, contabil sau manager.
 Vizualizări articol: 1842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liceenii suceveni visează la cariere de programator, contabil sau manager0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei