O Românie echilibrată, mai multe locuri de muncă, mai puțini români plecați peste hotare, respectarea Constituției, responsabilitate, onestitate și viziune sunt câteva dintre atribuțiile și calitățile pe care ar trebui să le aibă președintele României, în opinia unor elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 Suceava.
Aceștia i-au scris scrisori președintelui României, consemnându-și speranțele, așteptările și dorințele pe care le au de la liderul țării. Școlarii, toți din clasa a VII-a, nu au ezitat să-i ofere acestuia și câteva sfaturi și propuneri sau să-i dea sugestii și recomandări pentru mandatul său.
Scrisorile au fost redactate în cadrul proiectului „,Scrisoare către viitorul Președinte al României” care a fost demarat puțin înainte de alegeri și care s-a încheiat recent.
„Sunt gândurile elevilor mei către președintele țării. Înainte de alegeri, elevii aveau tot felul de curiozități în legătură cu președintele, responsabilitățile acestuia și alegeri în general. Am studiat împreună cu ei Constituția, prerogativele președintelui, îndatoririle, astfel că au făcut scrisorile în cunoștință de cauză”, transmite Carmen Posmangiu, inițiatoarea proiectului și consilier școlar în cadrul unității menționate.
Carmen Posmagiu a mai adăugat că în proiect au fost implicați elevi de clasa a VII-a din patru clase, astfel că au fost redactate peste 100 de scrisori.
16 dintre ele au fost trimise, acum câteva zile, către Palatul Cotroceni.
„Proiectul a fost realizat la orele de civică. A plăcut copiilor, iar aceștia și-au exprimat gândurile curat, cu implicare și responsabilitate”, a mai explicat Carmen Posmangiu.
Mesajele elevilor către președinte
Eleva Ana Lămășanu scrie că își dorește ca noul președinte să fie diferit de cei dinainte, să fie un om pacifist, care, mai întâi de toate, trebuie să-și iubească țara.
„Avem mare potențial, dar ne trebuie un conducător care să ne reprezinte și să vadă în noi ce alții nu văd. Ar fi păcat să ne risipim valorile”, a consemnat eleva.
Colega sa Smaranda Mocanu îi scrie președintelui dat fiind faptul că îi pasă de viitorul ei și al tuturor cetățenilor acestei „minunate țări”.
Eleva își exprimă dorința ca noul președinte să fie corect, echidistant, cinstit și onest.
„Sunt conștientă că nu președintele rezolvă problemele economice, sociale, culturale ale țării, dar poate avea un cuvânt greu de spus. E adevărat că nu face el autostrăzi, nu repară drumuri, nu oprește numărul de accidente, nu face curățenie în orașe, nu ne face să fim mai buni sau mai harnici, dar POATE prin puterea exemplului, prin discuții și diplomație, printr-o bună colaborare cu Guvernul țării să schimbe, să înlocuiască, dacă e cazul, legi, care, bine gestionate, schimbă abordarea, viziunea și creează locuri de muncă, finanțează învățământul, sănătatea și toate sectoarele de activitate care duc la încredere, prosperitate și armonie în țară”, scrie eleva.
O altă elevă, Sabina Munteanu, îi cere președintelui să promoveze olimpicii care obțin rezultate bune în cadrul concursurilor școlare, să li se asigure condiții pe măsura capacităților lor, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să părăsească România și să-și pună inteligența în serviciul acestei țări.
Sabina Munteanu mai scrie și despre importanța bunei funcționări a sistemului sanitar – „Faceți economie la salariile și multele indemnizații ale parlamentarilor, la mașinile de lux și dați banii la sănătate. Un popor bolnav nu poate duce o țară spre progres”. Iar eleva conchide: „Scrieți-vă numele frumos în istorie, domnule Președinte!”