Direcția Sanitar Veterinară Suceava a intensificat acțiunile de supraveghere și control în perioada premergătoare sărbătorilor. Au fost efectuate verificări atât în domeniul sănătății animalelor, cât și pe linie de siguranță alimentară, monitorizând starea de sănătate a animalelor supuse sacrificării, modul în care este produsă, depozitată, transportă și valorificată carnea de porc destinată consumului uman.
În domeniul sănătății animalelor au fost întreprinse controale în târgurile de animale privind proveniența și circulația acestora. Un raport prezentat de șeful Direcției Sanitar Veterinare Suceava, Laurențiu Leon Postolache, în ședința Colegiului Prefectural de la finele săptămânii trecute, arată că au fost controlate cinci târguri de animale unde au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale în valoare de 2.400 de lei. Motivul, comercializarea animalelor fără documente sanitar-veterinare.
Au fost intensificate verificările și în ceea ce privește supravegherea ante și post-mortem a animalelor în unitățile de abatorizare tocmai pentru depistarea eventualelor boli la animale care pot afecta sănătatea populației. Pe linie de siguranță alimentară au fost verificate 172 de unități din sectorul producerii, depozitarii, transportului și valorificării produselor alimentare de origine animală, îndeosebi carnea de porc. Astfel, au fost controlate șase abatoare, 13 unități de procesare a produselor din carne, patru măcelarii, 13 carmangerii, 19 pensiuni, opt laboratoare de cofetărie-patiserie, 39 de restaurante, șase depozite alimentare și 64 de supermarketuri și magazine alimentare. În urma controalelor au fost aplicate 16 amenzi în valoare totală de 13.600 de lei și s-au dat 14 avertismente scrise.
Principalele neconformități constatate sunt legate de nerespectarea regulilor de igienă în spațiile de depozitare și comercializare a produselor alimentare, lipsa substanțelor dezinfectante utilizate pentru igienizarea mâinilor, a suprafețelor de lucru și a ustensilelor de lucru, mijloace de transport produse alimentare fără autorizație sanitar-veterinară și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor. Pentru garantarea salubrității cărnii de porc au fost efectuate 4.100 de examene trichineloscopice pentru carnea provenită din sacrificare tradițională în gospodăriile populației, nefiind depistate cazuri de trichineloză.