Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2014 - Anul XIX, nr. 295 (5804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Universitatea „Ştefan cel Mare”, performanţă în cercetare şi inovare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se numără printre premianţii Galei „Top 10 Suceveni”, o manifestare a solidarităţii şi a recunoştinţei, ce a avut loc la finele săptămânii trecute, la Conacul Domnesc, în prezenţa a peste 500 de invitaţi.

Ne-au convins zecile de cereri de brevete de invenţie depuse anual la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de universitarii suceveni (numai în 2013 au fost 76, adică 30% din totalul cererilor de brevete ale universităţilor româneşti), premiile şi medaliile de la saloane de inventică,  proiectele de dezvoltare (proiecte care, în 2013, au adus 4 milioane de euro Universităţii) şi articolele publicate de universitari în reviste ştiinţifice acreditate la cel mai înalt nivel pe plan internaţional.

Dacă în urmă cu cinci decenii Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava era orientată masiv spre educație, treptat aceasta se transformă într-o instituţie dinamică, unde activitatea de cercetare şi inovare e o coordonată esenţială, prioritară şi care aduce rezultate. De altfel, USV este singura instituţie publică premiată până acum la gala sucevenilor merituoşi, însă eforturile universitarilor şi convingerea lor că USV trebuie şi poate să se înscrie în liga universităţilor consacrate pentru cercetare ne-au convins să plasăm universitatea în liga câştigătorilor noştri.

 

Evoluţia cercetării de la USV

USV a pornit la drum, în urmă cu 50 de ani, cu 127 de studenţi şi câţiva profesori.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul care este responsabil de activitatea ştiinţifică de la USV,povesteşte că cercetarea a început odată cu naşterea universităţii, instituţia fiind formată în spiritul activităţii de cercetare.

„Problema era că nu exista amploarea activității de cercetare pe care o vedem astăzi. Pe atunci era o orientare masivă către educație, cercetarea fiind mai mult un hobby al profesorilor din perioada respectivă. Și lucrul acesta s-a prelungit și câțiva ani după Revoluție, când cercetarea se efectua în afara orelor de serviciu, seara, noaptea, din bani proprii”, explică Dimian.

Iar de la o activitate considerată cenuşăreasa instituţiei, aproape rudimentară, făcută cu bani de acasă, cercetarea de la USV devine prioritară şi aduce rezultate, rezultate premiate şi de organizatorii Galei „Top 10 Suceveni”.

 

USV deţine 30% din numărul de cereri de brevete ale universităţilor româneşti

În 2013, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava figura cu 76 de cereri de brevete de invenţie înregistrate la OSIM. Cele 76 de cereri de brevete reprezintă 30% din totalul cererilor de brevete ale universităţilor româneşti, un rezultat foarte bun pentru universitatea suceveană, ţinând cont că ponderea cadrelor didactice de la USV din totalul cadrelor universitare din România este de aproximativ 1%.

De cealaltă parte, OSIM a acordat în 2013 Universităţii din Suceava zece brevete de invenţie, adică 13% din totalul brevetelor acordate universităţilor româneşti.   

Totodată, USV a ocupat locul 1 în clasamentul naţional al universităţilor privind numărul de brevete acordate de OSIM, precum şi în ceea ce priveşte numărul de cereri de brevete înregistrate de OSIM, în perioada 2007-2011.

Totalul brevetelor acordate şi publicate în perioada 2007-2011 este de 90, cifră ce situează universitatea suceveană pe prima poziţie în clasamentul întocmit de OSIM.

Pe poziţia secundă, la mare distanţă de USV, se clasează Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu câte 18 brevete acordate şi publicate.

 

Cercetarea a adus Universităţii „Ştefan cel Mare” peste 4 milioane de euro în 2013

În anul 2013, veniturile din activităţi de cercetare şi dezvoltare de la USV au depăşit 4 milioane de euro, ceea ce reprezintă 29% din bugetul anual al universităţii. Cea mai mare parte a acestor venituri provine din cele 11 proiecte finanţate din fonduri structurale europene, la care se mai adaugă 20 proiecte internaţionale, 18 proiecte câştigate prin competiţie naţională şi 22 de contracte cu mediul socio-economic.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul care este responsabil de activitatea de cercetare de la USV, explică faptul că „Universitatea a încercat să-și dezvolte infrastructura prin intermediul proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare. În prezent, USV are un buget în care o treime provine din proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare, în condiţiile în care în urmă cu circa 10 ani vorbeam de aproximativ 5%, mai exact circa 200-300 de mii de euro. Este o transformare fundamentală care a avut loc în USV în ultimii zece ani, care reflectă atât rolul activității de cercetare și inovare dintr-o universitate, cât și dorința universităților de a se orienta către activități antreprenoriale”.

 

Universitarii suceveni publică în reviste ştiinţifice din străinătate

Mihai Dimian mai arată faptul că rezultatele cercetării din cadrul unei universităţi sunt recunoscute la nivel internaţional şi prin articole publicate de profesori în reviste de prestigiu, precum şi prin numărul citărilor acestor articole.

„Cercetători din alte țări citează rezultate ale cercetării profesorilor USV și le consideră ca un punct de pornire în cercetarea lor, ceea ce nu e puţin lucru”, explică Dimian.

Numărul articolelor USV publicate în reviste ştiinţifice acreditate la cel mai înalt nivel pe plan internaţional (reviste cotate ISI) a ajuns la 86 în anul 2013.

Astfel, dacă în anul 2011 42 dintre articole publicate în reviste cotate ISI au avut autori din USV, numărul acestora s-a dublat în 2013.

 

Rectorul USV: „Ne putem lăuda cu încă un premiant al Academiei Române, pentru activitatea sa de cercetare”

La Gala „Top 10 Suceveni”, premiul pentru activitatea de cercetare şi inovare din cadrul USV a fost înmânat rectorului instituţiei, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

Valentin Popa a menţionat că „de-a lungul timpului USV a avut şi membru corespondent al Academiei Române, în persoana rectorului Emanuel Diaconescu, însă trebuie să recunoaştem că activitatea noastră în domeniul cercetării a cunoscut o creştere exponenţială în ultimii ani”. Acesta a mai mărturisit că întreg colectivul de cadre didactice al USV a fost ambiţionat în acest sens şi de clasamentul universităţilor, comandat de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, ierarhie ce trimitea USV în ultima urnă valorică, cea a universităţilor centrate doar pe educaţie.

„Cred că de atunci rezultatele noastre ştiinţifice au crescut exponenţial. Nu întâmplător astăzi ne putem lăuda cu locul I între universităţile româneşti la inventică, ne putem lăuda cu singura revistă din ţară cotată internaţional din domeniul calculatoarelor şi electronicii, ne putem lăuda cu studenţi premiaţi la concursuri internaţionale. Iar de puţină vreme, ne putem lăuda cu încă un premiant al Academiei Române, pentru cercetare, în persoana prorectorului Mihai Dimian. Acesta se alătură altor cinci laureaţi ai Academiei Române din Universitatea noastră”, a mai specificat Popa.

 

Înregistrarea GALEI TOP 10 SUCEVENI - ediţia a III-a se va transmite în reluare pe BUCOVINA TV sâmbătă şi duminică, de la ora 12.45.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare”, performanţă în cercetare şi inovare.
 Vizualizări articol: 2477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare”, performanţă în cercetare şi inovare5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei