Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2014 - Anul XIX, nr. 295 (5804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii specialişti

O aerotermă uitată în priză, cea mai probabilă cauză a devastatorului incendiu de la Rozita

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă în ediţia de ieri vă prezentam faptul că specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava iau în calcul două posibile cauze ale incendiului devastator care a mistuit clădirea în care funcţiona Centrul comercial Rozita, mână criminală sau efectul termic al curentului electric, se pare că balanţa va înclina mai mult spre această din urmă ipoteză.

Surse din rândul celor care au investigat la faţa locului ce anume a putut duce la producerea incendiului ne-au mărturisit că cea mai probabilă cauză este cea a efectului termic al curentului electric.

 

Fără căldură în Rozita, comercianţii se încălzeau cu tot felul de aparate electrice

La Rozita nu era asigurată căldura la o instalaţie centralizată, iar în aceste condiţii comercianţii erau nevoiţi să recurgă la fel de fel de surse pentru a se încălzi, mai ales pe timpul sezonului rece.

Aşa că mai toţi aveau în standuri radiatoare, calorifere cu ulei, aeroterme etc. Pe timpul nopţii, hala era decuplată de la curent, iar dimineaţă, în jurul orei 7.45, era cuplată la loc la reţeaua electrică.

Chiar dacă flăcările au făcut prăpăd, înghiţind toate cele 141 de standuri, totuşi au fost câteva care au fost afectate mai puţin de incendiu, iar din ce au găsit specialiştii care au făcut cercetările la faţa locului, în interiorul acelor standuri s-a constatat că aparatele de încălzit rămâneau pe timpul nopţii în priză. Explicaţia poate fi aceea că, ştiind că se recupla hala la reţeaua de curent electric cu aproximativ 15-20 de minute înainte de a începe programul de muncă, unii comercianţi de la Rozita lăsau aparatele în priză, pentru ca standul să se încălzească cât de cât până când veneau ei la muncă.

Ipoteza efectului termic al curentului electric este susţinută şi de faptul că, tot în urma cercetării la faţa locului, s-au găsit siguranţe decalibrate în tabloul electric şi au fost identificate prelungitoare electrice prin care se alimentau concomitent mai multe asemenea aparate de încălzire, suprasolicitând instalaţia electrică.

Un alt argument care să întărească această ipoteză a efectului termic al curentului electric este şi faptul că incendiul a fost observat la scurt timp după cuplarea obiectivului la reţeaua electrică.

Practic, la câteva minute după ce s-a dat drumul la curent în hală, au izbucnit flăcările.

Incendiul a fost sesizat cu un minut-două înainte de ora 8.00, începând apoi o avalanşă de apeluri la 112.

Cum de s-au propagat aşa repede flăcările? Specialiştii care au cercetat fiecare metru pătrat al halei ne-au mărturisit că una dintre cauzele favorizante a fost aglomerarea foarte mare de marfă depozitată pe căile de acces, dar mai ales deasupra chioșcurilor, așa explicându-se propagarea prin partea superioară a centului comercial.

 

De ce stă să cadă ipoteza unei acţiuni intenţionate

La faţa locului, a doua zi după incendiul care a mistuit întreg centrul comercial, s-a constituit o comisă mixtă poliţie-pompieri, formată din specialişti de la ISU şi criminalişti de la IPJ, care au cercetat întreaga hală. Din informaţiile noastre, nu s-au găsit elemente care să conducă la ideea unei acţiuni intenţionate.

Singura bănuială, aşa cum declara şi directorul Comsutexin, Ştefan Corduş, era de la litigiul de ani şi ani de zile dintre societatea sa şi SC Rozita SA Iaşi, ambele disputându-şi în instanţă standurile din complexul comercial şi, implicit, banii din chiria plătită de cei 56 de comercianţi.

Pe de altă parte, aşa cum zic şi poliţiştii, incendiul a izbucnit la o oră la care în hală se aflau deja mai multe persoane şi cine ar fi riscat aşa mult, în cazul unei acţiuni intenţionate, să fie văzut de atâţia potenţiali martori.

Una peste alta, nici poliţia, nici cei de la ISU nu au ieşit până în prezent să spună oficial ce anume a provocat incendiului, însă, aşa cum v-am prezentat în acest material, efectul termic al curentului electric rămâne cea mai probabilă cauză care a pus cruce unuia dintre cele mai vechi centre comerciale din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O aerotermă uitată în priză, cea mai probabilă cauză a devastatorului incendiu de la Rozita.
 Vizualizări articol: 5379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O aerotermă uitată în priză, cea mai probabilă cauză a devastatorului incendiu de la Rozita5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei