Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2014 - Anul XIX, nr. 287 (5796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Previziuni

Posturi deblocate şi venituri mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli, în următorii doi ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezent la Suceava, cu prilejul şedinţei Consiliului Naţional al Federaţiei  Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, liderul federaţiei, Marius Nistor, a anunţat că  o serie de probleme cu care se confruntă personalul nedidactic din şcoli îşi vor găsi rezolvare în următorii doi ani.

Potrivit acestuia, în acest an şcolar şi în următorul vor fi deblocate la nivel naţional 2.500 de posturi, iar până la finele lui 2016 salariile muncitorilor necalificaţi din şcoli, ale îngrijitorilor, ale fochiştilor, ale femeilor de serviciu şi ale paznicilor vor creşte cu peste 35%.

„O problemă foarte importantă discutată în şcolile pe care le-am vizitat în judeţul Suceava este cea legată de personalul nedidactic. Chiar dacă s-a reuşit anul acesta deblocarea a 1.250 de posturi, iar anul viitor vor fi deblocate încă 1.250, la nivel naţional ar mai trebui deblocate între 6.000 şi 8.000 de posturi. Trebuie să se conştientizeze faptul că o insuficienţă a personalului nedidactic generează un risc pentru elevi, dar şi pentru cadrele didactice, în egală măsură. Avem suficiente dovezi cu privire la ceea ce se poate întâmpla în situaţia în care nu avem resursa umană necesară - accidente care afectează elevi, care afectează cadre didactice, iar lucrurile acestea trebuiesc înţelese şi trebuiesc rezolvate”, a explicat Marian Nistor.

Nistor a mai adus în discuţie faptul că, în cazul acestei categorii de personal, sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal, astfel că leafa lunară pe care oamenii o încasează poate porni de la suma derizorie de 600 de lei.

„Spre deosebire de colegii lor din alte sectoare bugetare, personalul nedidactic totuşi intră în contact cu elevii, are un alt statut. De exemplu, îngrijitoarea este mâna dreaptă a educatoarei, are grijă de copii, le serveşte masa, îi ajută să-şi efectueze programul de somn. Trebuie să fim foarte atenţi la modul în care aceşti oameni sunt recompensaţi financiar. Cu 600 de lei pe lună nu se poate trăi în nici un caz”, a mai adăugat Marius Nistor.

Toate aceste previziuni se regăsesc în acordul semnat, în luna noiembrie 2014, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Sindicatul "Alma Mater", Consiliul Naţional al Rectorilor, prim-ministrul Victor Ponta şi opt miniştri.

 

Activitate îngreunată din cauza personalului insuficient

În judeţ, circa 1.800 de persoane lucrează ca personal nedidactic.În prezent, unităţile şcolare sucevene se confruntă cu o criză acută în ceea ce priveşte această categorie de personal, iar angajări nu se pot face pentru că legislaţia în vigoare nu permite.

Ca urmare, activitatea din numeroase unităţi şcolare se desfăşoară cu dificultate, oamenii şcolii fiind nevoiţi să îşi depăşească atribuţiile şi să preia o parte din sarcinile celor care au părăsit sistemul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Posturi deblocate şi venituri mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli, în următorii doi ani.
 Vizualizări articol: 3042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Posturi deblocate şi venituri mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli, în următorii doi ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei