Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2014 - Anul XIX, nr. 284 (5793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Anchetă

Primăria Udeşti, fabrică de subvenţii europene timp de trei ani de zile. Primarul şi casierul, reţinuţi de DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dosarul fraudelor cu subvenţii europene instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, şi-a consumat, ieri, o nouă etapă. La prima oră a dimineţii au avut loc patru percheziţii, la Primăria comunei Udeşti şi la Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici” Udeşti şi la două locuinţe particulare. Au fost vizaţi primarul Săvel Botezatu şi Marinela Borza, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici” Udeşti, cea care este angajată pe post de casier la primărie.

 

Echipe de control ale APIA Bucureşti au răscolit Udeştiul încă de la începutul lunii noiembrie

Presupusele nereguli de la Udeşti au ieşit la iveală în cadrul anchetei în marele dosar de fraude cu bani europeni, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. După cum a relatat Monitorul de Suceava în ediţia din 7 noiembrie, echipe de control de la APIA Bucureşti au început o amplă verificare în teren, la Udeşti, de la începutul lunii noiembrie, privind modul în care s-au încasat subvenţii, prin Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici” Udeşti, înfiinţată în 2013, dar şi în anii anteriori, prin Consiliul Local al comunei Udeşti. 

Procurorii DNA Suceava au precizat că ancheta vizează suspiciuni privind  săvârșirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare al Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2014, şi infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei, comise în perioada octombrie – noiembrie 2014.

 

Oamenii din umbră ai primarului, în fruntea asociaţiei 

Până în 2013, subvenţiile au fost încasate prin Consiliul Local, pentru păşunea care, teoretic, era pentru toţi crescătorii de animale din localitate. Banii ar fi fost încasaţi cu documente fictive, iar parte din sume deturnate spre buzunarele celor care au pus la cale afacerea ilegală. Ulterior, în 2013,  Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici” Udeşti a încasat subvenţii de peste 400.000 de lei, fără ca aceasta să fi fost constituită legal. 

Asociaţia este condusă de Marinela Borza, casier în cadrul primăriei, şi de Mariana Ciutac, consilier principal în probleme de agricultură la Primăria Udeşti. Oamenii din umbră ai primarului, arată acum toate datele de anchetă 

 

Cooptarea unor crescători de animale în asociaţie, încercare disperată de acoperire a ilegalităţilor

În perioada octombrie – noiembrie 2014, rezultă din anchetă, mai mulţi crescători de animale s-au trezit peste noapte membri în asociaţie, în baza unor falsuri, mare parte dintre ei fiind audiaţi deja de anchetatori. Prin înscrierea unor crescători în asociaţie s-ar fi încercat obţinerea unei acoperiri legale pe ultima sută de metri.

Ion Stratu, consilier local la Udeşti din partea Partidului Ecologist Român (PER), fost viceprimar al comunei, este unul dintre cei care au sesizat autorităţilor presupusele nereguli. Acesta a explicat cum s-a încercat ducerea în eroare a anchetatorilor: „După ce s-a aflat de reţinerea directorului adjunct al APIA Suceava şi a directorului APIA central, a început panica şi la Udeşti, iar cei patru membri ai asociaţiei, toţi angajaţi ai Primăriei Udeşti, au înscris şi alte persoane în asociaţie, în număr de 18, crescători care deţin animale”.

 

Prejudiciul calculat până acum depășește un milion de lei

Procurorii DNA au precizat că prejudiciul stabilit în acest dosar este de 1.030.179,97 de lei, bani care au fost luaţi atât din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, cât şi din alte fonduri europene.

Consilierul local Ion Stratu spune că încasarea subvenţiilor de către asociaţia condusă de oamenii primarului a fost intens dezbătută în Consiliul Local, însă minoritatea nu a putut face nimic.

„Nu ştim cu exactitate unde au ajuns banii, putem doar bănui, dar ce vă pot spune este că eu, ca membru al Consiliului Local, am militat ca suprafaţa de 800 de hectare de teren de păşune să fie dată crescătorilor de animale, care să-şi constituie o asociaţie, însă domnul primar nu a vrut, a dat totul acestei asociaţii înfiinţate în 2013, cu încredinţare directă. Probabil şi destinaţia banilor a fost coordonată tot de primar, eu nu consider că este doar vina salariaţilor care au fost puşi în fruntea asociaţiei, aceştia au acceptat de frică să nu fie daţi afară”, a declarat Ion Stratu. 

 

Ridicat de anchetatori, primarul susţine că toate subvenţiile au fost încasate legal

Înainte de a fi dus la sediul DNA, pentru audierile maraton care au urmat, primarul Săvel Botezatu şi-a susţinut nevinovăţia.

“Noi am luat subvenţii pe teren, prin Consiliul Local, din 2008 şi până în 2013, cât timp legea a permis, după care, în 2013, s-a constituit această asociaţie, singura la nivel comunal cu personalitate juridică, care a avut dreptul să încaseze subvenţia. Nu înţeleg unde este nerespectarea legislaţiei, nu înţeleg de ce trebuie să dau acum cu subsemnatul, atâta timp cât totul s-a făcut legal”, a declarat Botezatu. El a mai ţinut să le transmită cetăţenilor comunei Udeşti că nu a greşit cu nimic în acest caz, iar subvenţiile au fost încasate în condiţiile legii, pentru comunitate.

În ceea ce o priveşte pe Marinela Borza, aceasta a spus că asociaţia a fost constituită în urma impunerii acestui fapt de către APIA.

 

Acuzaţiile DNA faţă de suspecta Marinela Borza

Procurorii DNA Suceava au precizat că faţă de Marinela Borza s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, tentativă la această infracţiune, „influenţarea declaraţiilor” şi „sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri”.

Aceasta este acuzată că a depus la APIA Suceava, pentru campania 2013, documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 416.782,62 lei din fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură. Tot în baza unor documente fictive, prin intermediul asociaţiei pe care o conducea, aceasta a încercat să obţină subvenţii şi în 2014. A treia acuzaţie importantă este că Marinela Borza i-a determinat, în luna noiembrie 2014, pe fermieri din comuna Udeşti să semneze o declaraţie prin care aceştia o împuterniceau să depună cereri în numele lor, ca membri ai asociaţiei. Prin această manevră s-a încercat alterarea caracterului ilegal al afacerii şi trasarea responsabilităţii asupra fermierilor, care îşi asumau  responsabilitatea cerinţelor ce condiţionează acordarea subvenţiei.

 

Capetele de acuzare faţă de suspectul Săvel Botezatu

În ceea ce-l priveşte pe primarul Botezatu, faţă de acesta s-a dispus începerea urmăririi penale pentru următoarele infracţiuni: „şantaj”, „influenţarea declaraţiilor”, „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, plus tentativă şi complicitate la această infracţiune.

Săvel Botezatu este acuzat de DNA, printre altele, că, prin ameninţare, a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control ce urmau să fie întocmite de APIA să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie. O altă acuzaţie gravă este că a ameninţat şi constrâns conducerea APIA Suceava şi pe angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor ilegale.

Anchetatorii mai susţin că “primarul, prin intermediul angajatei Ciutac Mariana (vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale <Oadici>), în numele Consiliului Local Udeşti, a prezentat la APIA Suceava, pentru campania 2012,  documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314,37 leidin fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură”.

Aseară, cei doi suspecţi au fost introduşi în arest, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore. Cel mai probabil astăzi aceştia vor fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Udeşti, fabrică de subvenţii europene timp de trei ani de zile. Primarul şi casierul, reţinuţi de DNA.
 Vizualizări articol: 7171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Primăria Udeşti, fabrică de subvenţii europene timp de trei ani de zile. Primarul şi casierul, reţinuţi de DNA4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aho- Aho trimis de
( 5 dec 2014, 13:17:59
Cand vine DNA-aul si la Zvoristea sa vada ce a facut Irimia zis punga cu banii pentru curatarea spinilor si a musuroaielor de furnici de pe izlazul comunal.Se pare ca ar fi vorba de 150. 000 lei.Dubaaaaaaa.
2.   Sa vina DNA-ul trimis de
( 5 dec 2014, 16:59:07
domnilor veniti si la preutesti sa vedeti cum se iau suventiile de animale, cum fac domni de la primarie asociatie fara ca ea sa existe. idiotul de primar vasiliu si-a schimbat partidul crezand ca va ajunge presedinte ponta si sa scape de puscarie. de handicapatu asta nu-si pierde mandatul de primar
3.   DOMNULE PREFECT trimis de
( 6 dec 2014, 10:38:17
LA UDESTI SE IMPUN DE URGENTA ALEGERI ANTICIPATE,ARE SI DOSAR LA A.N.I ESTE INCOMPATIBIL..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei