Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 nov 2014 - Anul XIX, nr. 278 (5787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Familie nenorocită

Drama mamei şi a copilului arşi de vii: şi-a învelit fiul într-o pătură, printre flăcări, însă nu a mai reuşit să iasă din casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un tată bolnav de inimă, în stare de şoc, care nu mai poate nici să articuleze cuvinte, rămas cu doi copii în îngrijire şi fără acoperiş deasupra capului. Asta au găsit reporterii Monitorului de Suceava, ieri dimineaţă, la Ciprian Porumbescu, în locul în care miercuri seară s-a consumat o cumplită tragedie, casa familiei Baciu fiind mistuită de flăcări, într-un incendiu în care au murit soţia şi fiul cel mai mic al bărbatului peste care lumea pur şi simplu s-a prăbuşit. Este o dramă imposibil de redat în cuvinte, care ar trebui să sensibilizeze cât mai mulţi oameni care pot oferi un sprijin.

 

Mama şi băieţelul, găsiţi morţi între pat şi uşă. „Copilul era acoperit cu o pătură de către mamă, să-l protejeze...”

Miercuri seară, în jurul orei 20.15, pompierii au fost sesizaţi de un incendiu izbucnit la o casă din comuna Ciprian Porumbescu, cu o posibilă victimă. Din păcate, a fost  mai mult de atât. După ce au reuşit să localizeze focul şi să pătrundă în casă, în dormitorul familiei pompierii au găsit doi morţi. Aspazia Baciu, în vârstă de 35 de ani, şi micuţul Dumitru, care împlinise 3 ani în vara acestui an.

Plutonierul major Gabriel Şorodoc, şef de gardă de intervenţie în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a descris grozăvia: “Am fost anunţaţi de izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit, cu o posibilă victimă, însă, din păcate, în interiorul locuinţei am găsit două victime, mama şi un copil. Cele două victime erau căzute jos, între pat şi uşa de ieşire. După cum au fost găsite victimele bănuim că mama a vrut să iasă din casă cu copilul, dar nu a mai putut. Copilul era acoperit cu o pătură de către mama, să-l protejeze, s-a văzut clar asta...”

 

Tatăl a vrut să intre în casa în flăcări, însă a fost oprit de vecini

Din declaraţiile mai multor vecini rezultă că femeia se afla în curtea gospodăriei în momentul izbucnirii incendiului, în casă fiind doar fiul în vârstă de 3 ani, Mitruţ, cum îl alintau părinţii. Femeia a intrat în casă, pentru a-l scoate pe copil, însă, probabil, fumul prea dens a răpus-o. 

„Ea a intrat să-l salveze, s-a împiedicat şi a căzut cu faţa în jos pe băiat. Dânsa era arsă mai mult pe spate, deci e clar că a căzut cu faţa în jos”, povestea unul dintre vecinii care au ajuns primii la locul tragediei.

Relu Baciu, capul familiei, a ajuns acasă la aproximativ zece minute după ce s-a dat alarma. Casa deja ardea violent.

„La vreo zece minute a apărut şi soţul ei şi a încercat săracul să se bage în casă după ei. L-am oprit pentru că în orice moment risca să cadă tavanul cu totul”, a mărturisit un alt vecin, Doru Brăteanu.

Din cauza violenţei incendiului nici unul dintre vecini nu a avut cum pătrunde în dormitorul în care erau cele două victime.

 

Drama de neimaginat a unui tată

Focul a distrus în totalitate micuţa casă a familiei Baciu. Din locuinţă au rămas doar pereţi negri de fum.

După ce au stins focul şi au analizat ce a rămas în urmă, pompierii au stabilit că focul a izbucnit din cauza coşului de fum care era vechi şi neizolat corespunzător. Practic, coşul de evacuare nu ieşea direct afară, prin acoperiş, ci doar până în podul casei vechi, din lemn. Acest lucru a reprezentat un risc enorm de incendiu.

Rămas pe drumuri, Relu Baciu este în stare de şoc. Plânge zgomotos, tremură, iar apropiaţii se tem pentru viaţa lui pentru că este bolnav de inimă de mai multă vreme. Repetă obsesiv cum a vrut să-i scoată pe cei doi din casă, „să nu ardă”, şi că a rămas fără nici o amintire de la ei, nici măcar o poză.

Singura fotografie cu micuţul Dumitru a fost găsită pe o reţea de socializare, unde fusese postată de o vecină a familiei.

 

Mobilizare pentru adunarea banilor de înmormântare

Relu Baciu mai are un băieţel în vârstă de 6 ani şi o fetiţă în vârstă de 9 ani. Ca soluţie provizorie cei trei vor sta în casa unui frate al bărbatului. Până în primăvară nici nu se pot gândi la o nouă casă, însă nici atunci nu se ştie ce se va putea face. Familia este foarte săracă, iar de la bugetul local al Primăriei comunei Ciprian Porumbescu nu se poate aştepta la un sprijin foarte consistent.

Viceprimarul comunei, Constantin Sarman, a declarat că deocamdată prioritară este asigurarea cheltuielilor pentru înmormântare: “Vom asigura sicriele, am dat deja comandă, am donat personal un sicriu şi ceea ce mai trebuie pentru ridicarea lor de la morgă şi pregătirea înhumării. O să dăm ceva bănuţi ca ajutor de înmormântare de la bugetul local, dar doar în limita posibilităţilor, care sunt foarte limitate. Stăm foarte, foarte prost cu banii şi mai mult de 10 milioane de lei vechi nu avem cum acorda”.

Speranţe pentru strângerea unei sume mai importante vin de la biserică, preoţii din satele învecinate luându-şi angajamentul să facă o colectă pentru familia greu încercată, colectă care însă cel mai probabil se va face după înmormântare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drama mamei şi a copilului arşi de vii: şi-a învelit fiul într-o pătură, printre flăcări, însă nu a mai reuşit să iasă din casă.
 Vizualizări articol: 11619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Drama mamei şi a copilului arşi de vii: şi-a învelit fiul într-o pătură, printre flăcări, însă nu a mai reuşit să iasă din casă3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(28 nov 2014, 11:54:42
ati luat doua miliarde anainte de alegeri pt a trece la psd mai bine ajutatii amaratii astia sa va mai ierte dumnezeu din pacate nu spuneti ca nu aveti bani ganditiva bine dumnezeu e sus si vede . stiti pre bine ca asta e adevaru si nu vorbesc prosti dom primar .
2.   Com trimis de
(28 nov 2014, 12:18:10
trebuie luati copii de catre stat si crescuti civilizat, nu trebuie lasati cu un betiv.. in cea ce priveste primaria, sunt de acord, de unde sa le mai dea bani si la familia aasta ca ia cheltuit in campania electorala pe toti, cum statea si le dadea de baut la oameni sa voteze unanumit candidat.Dumnezeu sa-i ierte!
2.1  RE: Com trimis de
(29 nov 2014, 12:38:44
esti un tampit... dute si te culca. scrie ca omul e bolnav cu inima, ce sa caute la crasma? doar infact poate...
ce conteaza unde era... ce putea sa faca daca nu era acasa si bolnav?
2.2  RE: Com trimis de
(29 nov 2014, 14:25:52
bai ratatilor uitati ce casa are, si asta de harnic ce este si de inteligent, faci copii si astepti sa-ti dea statul ? eu nu sunt din localitate cu individul asta, dar asta nu inseamna ca lumea nu stie cei poate capu la romanu asta.. in cea ce te priveste pe tine nu am ce sa zic decat ca romanu asta e din breasla ta de idioti si iresponsabili
3.   Bai LUCIKANE trimis de
(28 nov 2014, 13:57:07
Permite-mI sa-ti spun ca esti un BOU...Se vede ca aceasta mama si-a iubit copilul mai mult decat propria viata, si-a dat viata pana la urma pentru el...Nenorocirea e ca nu a putut sa-l salveze...Cum poti sa spui sa ia statul toti copii proveniti din familii amarate???Esti BOU...Sa ti-i ia tie daca ai copii sau daca ai sa ai, sa vad cum reactionezi...Solutia e ca statul sa aibe grija de astfel de familii...sa le ofere loc de munca si salarii decente sa-si permita sa creasca copii si sa-si permita o casa...SA-SI PERMITA SA TRAIASCA O VIATA DECENTA...INTELECTUALULE
3.1  RE: Bai LUCIKANE trimis de
(28 nov 2014, 16:18:50
prietene daca as spune ca esti idiot te-as dota de capacitatea intelectuala....asa ca nici macar idiot esti incredibil de prost....eu ma-m referit la tata la copii, ca in timp ce biata femeie ardea barbasu statea la baut. nu cred biata femeie era multumita de cea ce facea idiotul asta de barbasu, in loc sa curate hornu el state la crasma.. acum ai ideaia cretinule!?
3.2  RE: Bai LUCIKANE trimis de
(28 nov 2014, 22:54:57
Imi cer scuze ca te-am facut BOU pentru ca te-am subestimat...Esti mai mult decat atat "prietene"...Nu are rost sa spun mai multe pentru ca nu am de cine sa ma iau...Intelectul tau e clar decis de suprematia unui singur neuron
4.   CONDOLEANTE FAMILIEI trimis de
(28 nov 2014, 13:59:25
Condoleante tatalui si copiilor ramasi si imi cer scuze pentru comentariul meu de mai sus dar nu m-am putut abtine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei