Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2014 - Anul XIX, nr. 276 (5785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În noapte

Incendiu la prăznicarul unei biserici monument din Broşteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prăznicarul unei biserici monument din oraşul Broşteni a fost distrus de flăcări, luni seară, în urma unui incendiu care ameninţa să se propage şi la vechiul lăcaş de cult, ce datează din 1760, dar şi la o altă biserică, mai nouă, din apropiere.

Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la câteva minute după ora 21.00, la faţa locului fiind trimise trei autospeciale de pompieri de la Vatra Dornei, împreună cu efective ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei din Broşteni.

La faţa locului, ardea vechiul prăznicar din lemn al Bisercii „Sf. Nicolae”, lăcaş de cult cunoscut şi ca Biserica-muzeu „Ion Creangă”.

Flăcările au distrus clădirea prăznicarului pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, bunurile aflate în interior şi circa zece metri cubi de lemn de foc.

Incendiul a fost lichidat aproape de miezul nopţii, iar pompierii au stabilit că focul a izbucnit din cauza unor lumânări care ardeau la morminte şi care au dus la aprinderea vegetaţiei uscate din cimitirul parohiei, iar focul s-a propagat la clădirea prăznicarului, ameninţând şi construcţiile învecinate.

„Prin intervenția pompierilor militari şi civili au fost salvate clădirile celor două biserici şi a prăznicarul cel nou”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

În pronaosul bisericii din lemn de la Broşteni a fost înfiinţată în 1840 prima şcoală de pe Valea Bistriţei, unde învăţau între 6 şi 12 elevi, iar printre aceştia s-a numărat pentru o scurtă perioadă (1848-1849) şi marele scriitor român Ion Creangă, care pe atunci avea vârsta de 12 ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiu la prăznicarul unei biserici monument din Broşteni.
 Vizualizări articol: 1684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incendiu la prăznicarul unei biserici monument din Broşteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "sfintire" expirata.. trimis de
(26 nov 2014, 12:31:17
ma uit si imi vine sa plang..cand vad prosti cu masina in fata bisericii "la sfintit". sa fie pazita de accidente
sa fie pazita de foc..
sa fie pazita de loc pt aventuri:)) si totusi zilnic avem accidente pe strazi.. si biserici prin toata tara care iau foc.. Sa fie facuta prost sfintirea? sau aceasta a expirat precum RCA-ul obligatoriu:))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei