Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava va participa la cea de-a 63-a ediție a Salonului de inventică „Innova”, de la Bruxelles, capitala Belgiei, și la Concursul Internațional Bruxelles – Eureka, dedicat tot inventicii, organizat în perioada 13-15 noiembrie, în cadrul salonului.
Inventatorii și cercetătorii români participă la această ediție a salonului, România fiind prezentă la acest eveniment cu 25 de invenții care vor fi expuse în standul realizat sub egida Ministerului Educației Naționale (MEN).
Cât privește Universitatea din Suceava, aceasta va fi reprezentată de profesorii Sonia Amariei, Gheorghe Gutt, Florin-Sorin Todirica, Andrei Gutt și Amelia Buculei, de la Facultatea de Inginerie Alimentară.
Ei vor participa cu invenția „Spectromicroscop modular complex”, descrisă ca fiind „unitate spectromicroscopică, complexă, configurabilă liber, ce permite efectuarea de studii de microscopie biologică, de microscopie metalografică, spectrometrie de emisie atomică, spectrometrie Raman, spectrometrie UV-VIS-NIR, spectrometrie fotoacustică, spectrometrie de fluorescență”.
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt a precizat că „în Europa sunt două evenimente foarte importante – unul este Salonul de la Geneva, care are loc primăvara, și al doilea este Salonul de la Bruxelles, care, de regulă, este toamna. Este o manifestare foarte prestigioasă, iar Facultatea de Inginerie Alimentară participă pentru prima dată la acest eveniment”.
Salonul „Innova” din capitala Belgiei s-a consacrat de-a lungul vremii ca un prestigios spațiu de întâlnire între cercetători, oameni de știință, cadre didactice universitare și întreprinzătorii cei mai activi și mai interesați de „nou” din mediul de afaceri.
Standuri pentru fiecare invenție
Pentru actuala ediție a salonului de inventică, organizatorii vor menține formula de prezentare care include spații alocate standurilor țărilor participante, respectiv zone de prezentare a invențiilor și proiectelor belgiene. O deosebită atenție va fi acordată întâlnirilor dintre potențialii parteneri de afaceri în cadrul secțiunilor Innovation Avenue – Start-ups Avenue – Social Avenue (Aleea Inovării – Aleea Start-up-urilor și Aleea Socială). Este menținut, de asemenea, conceptul Social Avenue, introdus în anul 2013, secțiune dedicată lansării unor invenții care răspund nevoilor sociale ale cetățenilor prin soluții concrete la problemele de zi cu zi.
Pe parcursul desfășurării Salonului „Innova”, Ministerul Educației Naționale organizează evenimente de brokeraj tehnologic și de afaceri pentru inventatorii români. Suplimentar, vineri, 14 noiembrie, la ora 15.00, în standul național (Pavilion 10 – Complex Bruxelles Expo) a fost organizată Ziua României.
A 63-a ediție
Universitatea din Suceava participă la Salonul de inventică „Innova”, de la Bruxelles
