Liceul Tehnologic „Ion Nistor” a sărbătorit, la mijlocul acestei săptămâni, 50 de ani de învățământ liceal la Vicovu de Sus. Manifestarea, intitulată sugestiv „Arc peste timp”, a reunit, preț de câteva ore, directori de azi și de ieri, foști și actuali profesori, absolvenți din diferite generații, oficialități, care au marcat în mod festiv trecerea timpului peste această instituție de învățământ.
Un sobor de preoți si diaconi, condus de starețul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, a oficiat o rugăciune de mulțumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra elevilor și profesorilor în cei 50 de ani de la înființarea liceului. Directorul adjunct Steluța Pîslar a deschis oficial manifestarea desfășurată în grădina liceului, exprimând recunoștința și respectul profund al generației de cadre didactice de astăzi și aleasă prețuire pentru eforturile înaintașilor de a pune bazele unui învățământ de calitate la Vicovu de Sus. Evoluția în timp a Liceului Tehnologic „Ion Nistor” a fost punctată în discursul directorului Angelo Cătălin Bărbuță, care a mulțumit pentru participare celor prezenți. A luat apoi cuvântul prof. Iancu Breabăn, fost director al liceului, care a ținut să sublinieze latura sufletească, morală, a tuturor acțiunilor întreprinse de-a lungul anilor în cadrul acestui lăcaș de cultură.
Placă aniversară dezvelită cu acest prilej
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a mulțumit conducerii liceului pentru invitație, urând acestei școli cât mai multe succese. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost reprezentat de inspectorul general Gheorghe Lazăr, care a precizat că Liceul Tehnologic „Ion Nistor” este locul unde au crescut zeci de generații, unde profesorii au știut să-i cunoască pe elevi și să le dăruiască cu generozitate din cunoașterea lor.
Corul liceului, condus de prof. Ancuța Dumitrița Galan, a interpretat două cântece specifice zonei. Programul artistic a fost continuat de grupul vocal tradițional al liceului, coordonat de prof. Vasile Schipor.
După oficierea unui parastas pentru profesorii și elevii trecuți la cele veșnice, starețul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec, a ținut să sublinieze în cuvântul său importanța deosebită a profesiei de dascăl, în special într-o societate în continuă schimbare. După părerea sa, educatorul, învățătorul și profesorul sunt, alături de părinți, cele mai importante persoane care contribuie la formarea morală și profesională a tinerilor.
Pentru ca acest moment de sărbătoare să dăinuie în timp, s-a dezvelit o placă aniversară amplasată la intrarea principală în instituție. A urmat o masă rotundă la care au luat cuvântul și au depănat amintiri foști profesori, directori, absolvenți. Au fost înmânate medalii aniversare și s-a lansat o broșură aniversară intitulată „Arc peste timp”, editată cu această ocazie.



