Un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind acuzat că le-a făcut plângeri penale unor consăteni, pe care i-a acuzat pe nedrept de comiterea unor infracțiuni.
Unuia dintre cei reclamați, susțin anchetatorii, i-a fabricat o acuzație de tentativă de omor, susținând că respectivul l-a lovit intenționat cu motoscuterul, încercând să îl omoare.
Plângerile făcute la Parchet s-au întors asupra reclamantului, Mihai Tucaliuc, din comuna Siminicea, acesta fiind inculpat acum într-un dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava, dosar în care este acuzat de două infracțiuni de denunțare calomnioasă și o infracțiune de încercare de a determina mărturia mincinoasă.
L-a acuzat de tentativă de omor și l-a învățat pe un martor ce să le declare autorităților
În primăvara anului 2012, Tucaliuc a depus plângeri la Secția de poliție din Mitocu Dragomirnei și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în care îl acuza pe un consătean, Florin G., că pe data de 25 martie, în acel an, l-ar fi accidentat cu un motoscuter în timp ce se deplasa cu bicicleta pe drumul public, susținând că bărbatul acuzat a provocat accidentul intenționat, încercând să-l omoare.
Fiind vorba de o posibilă tentativă de omor, așa cum susținea reclamantul, dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, însă, pe 7 iunie 2012, s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de Florin G., anchetatorii considerând că fapta reclamată nu există.
Dosarul a luat o cu totul altă întorsătură, Mihai Tucaliuc ajungând din victimă învinuit.
Procurorul de caz a declinat cercetările față de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, apreciind că infracțiunea a fost fabricată, iar în timpul cercetărilor s-ar fi descoperit că Tucaliuc ar fi încercat să determine mai mulți consăteni să depună mărturie mincinoasă, adică să susțină că au văzut când Florin G. a dat cu motoscuterul peste el, și că unul dintre ei trebuia să declare cum l-a ajutat pe Tucaliuc să-și transporte la domiciliu bicicleta lovită de motoscuter.
Unul dintre martorii cu pricina le-a adus anchetatorilor și mai multe înscrisuri pe care Tucaliuc i le-ar fi dat pentru a ști ce să spună în fața anchetatorilor (o declarație dată pe numele martorului, dar scrisă de inculpat, o copie xerox după plângerea penală formulată de inculpat).
Deși Mihai Tucaliuc, se arată în documentele înaintate instanței de judecată, a negat că i-ar fi dat vreun înscris martorului respectiv, anchetatorii au făcut o constatare tehnico-științifică, concluzionând că scrisul de pe unul dintre acele înscrisuri aparține inculpatului.
A refuzat testul cu detectorul de minciuni
În octombrie 2012, același Mihai Tucaliuc a depus plângere penală împotriva unei alte persoane, Iulian G., pe care o acuza de lovire sau alte violențe și violare de domiciliu. Și de această dată, procurorii au dat soluție de neîncepere a urmăririi penale și l-au pus sub acuzare pe reclamant, constatând că acesta a încercat să determine un consătean să depună mărturie mincinoasă. Acesta din urmă le-a spus anchetatorilor că Tucaliuc i-a dat un înscris să-l citească și să învețe ce trebuie să declare în fața polițiștilor și procurorilor, dar și suma de 50 de lei pentru a-l convinge.
Când a fost luat la întrebări, Mihai Tucaliuc a negat tot, iar când anchetatorii i-au cerut să meargă la detectorul de minciuni a refuzat.
La detector, însă, a ajuns martorul respectiv, ale cărui răspunsuri au fost apreciate drept sincere de specialistul poligraf.
În fața acuzațiilor ce îi sunt aduse de către procurori, Mihai Tucaliuc și-a susținut tot timpul nevinovăția, urmând însă să o dovedească și în fața judecătorilor, cei care vor stabili până la urmă verdictul final: vinovat sau nevinovat.