În întârziere

Manualele școlare pentru clasele I și a II-a se lasă așteptate



Gheorghe Lazăr: „Etapele următoare se vor desfășura conform precizărilor Ministerului Educației Naționale”
Gheorghe Lazăr: „Etapele următoare se vor desfășura conform precizărilor Ministerului Educației Naționale”

La două luni de la debutul anului școlar, circa 7.000 de elevi suceveni, din clasele I și a II-a, încă așteaptă manualele după care trebuie să învețe în acest an școlar.
În lipsa acestor cărți, micuții studiază folosindu-se de fișe și planuri de lecție realizate de învățători și de caietele speciale, cumpărate din banii părinților.
Inspectoratul Școlar Suceava a transmis că la data de 24 octombrie 2014 unitățile școlare din județul Suceava au finalizat procesul de selecție și comandă a manualelor pentru clasele I și a II-a, iar în prezent instituția așteaptă noi precizări din partea Ministerului Educației.
„Etapele următoare se vor desfășura conform precizărilor Ministerului Educației Naționale”, a transmis prof. Gheorghe Lazăr, inspector școlar general. Cu alte cuvinte, școlile au trimis comanda de cărți către Inspectoratul Școlar, potrivit calendarului, însă de aici ministerul nu mai precizează următorii pași pentru ca manualele să ajungă la clase.
Cei 7.000 de elevi suceveni din clasele I și a II-a au fost întâmpinați în acest an școlar fără nici un manual pe bancă, după ce au apărut contestații în urma licitației pentru atribuirea comenzii de manuale, organizate de Ministerul Educației. Nici manualele în format digital promise de Ministerul Educației nu au putut fi accesate de la 15 septembrie.
Câte comenzi de manuale au fost făcute în județ
La nivelul IȘJ Suceava s-a realizat centralizarea titlurilor și numărului manualelor (pachet manual print – manual digital) comandate în județ, situația statistică fiind: pentru clasa a II-a, pentru disciplina Comunicare în limba română s-au comandat 6.144 de manuale de la următoarele edituri: CD Press, Asocierea Grup Editorial Art + Infomedia Pro, Asocierea EDP + Ascendia Design, Asocierea Corint Junior + Tipografia Everest 2001 și Intuitext.
Pentru Matematică și explorarea mediului s-au făcut 6.144 de comenzi de manuale de la editurile: Didactica Publishing House, Asocierea Grup Editorial Art + Infomedia Pro, Asocierea Corint Junior + Tipografia Everest 2001, Intuitext, CD Press și Asocierea Aramis Print + Arobs Transilvania Software.
Tot atâtea comenzi au fost făcute și pentru Limbă modernă (engleză), de la editurile: Asocierea Uniscan Grup Educational + Expres Publishing, Asocierea Aramis Print + Arobs Transilvania Software și Asocierea Grup Editorial Art + Infomedia Pro.
Pentru clasa I, pentru Matematică și explorarea mediului s-au comandat 8.804 manuale de la editurile: Asocierea Edu Soft Marketing + Cromatic Tipo, Asocierea Grup Editorial Art + Infomedia Pro, Asocierea Grup Media Litera + Grup Editorial Litera + Siveco România, Intuitext, CD Press și Asocierea Aramis Print + Arobs Transilvania Software.
Pentru Limbă modernă (engleză) s-au comandat manuale de la editurile: Asocierea Uniscan Grup Educational + Expres Publishing, Asocierea Aramis Print + Arobs Transilvania Software și Asocierea Edu Soft Marketing + Cromatic Tipo.
Cele două variante ale manualelor (print și digital) vor funcționa în paralel.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat, săptămâna trecută, că intenționează să introducă de anul viitor manuale digitale și la clasele a III-a și a IV-a. De asemenea, acesta a precizat că profesorii o să fie incluși în programe de perfecționare pentru a ști cum să utilizeze aceste manuale.



Recomandări

Prima tranșă de manuale pentru clasa a V-a ajunge în școli până pe 11 octombrie, însă fără Matematică și Limba română

Anul școlar a început pentru elevii clasei a V-a fără manuale la cele mai importante discipline școlare
Anul școlar a început pentru elevii clasei a V-a fără manuale la cele mai importante discipline școlare