La 134 de ani de la nașterea patronului spiritual al instituției, ziua Casei Corpului Didactic (CCD) „George Tofan” Suceava a fost marcată ieri de cadre didactice, profesori metodiști, reprezentanți ai autorităților județene, ai Universității din Suceava și alți invitați.
Lansări de cărți, dezbateri și întâlniri amicale s-au circumscris evenimentului organizat de conducerea CCD Suceava.
„Pe lângă faptul că sărbătorim ziua Casei Corpului Didactic, astăzi marcăm alte trei evenimente importante – apariția volumului «Publicistică. Viața culturală în Bucovina» de George Tofan, ediție îngrijită de prof. Traian Duminică, prof. Gavril Irimescu și prof. Gheorghe Giurcă, apariția volumului de poezie ilustrată «De la Copăcel la Bârca și înapoi», sub semnătura lui Mihai Pânzariu PIM și a «Ghidului bibliotecarului» de Daniela Argatu”, a punctat Constantin Mărgineanu, directorul CCD, la debutul manifestării.
Mărgineanu a mai amintit câteva aspecte din istoricul instituției, a prezentat misiunea și viziunea acesteia, obiectivele, precum și evenimentele importante organizate în decursul acestui an de colectivul instituției. Nu a fost uitată nici oferta Casei, care include 12 cursuri acreditate de Ministerul Educației și peste 100 de programe avizate, menționând că aproximativ 6.900 de cadre didactice au urmat cursurile propuse de instituție. Totodată, acesta a mai amintit și de activitatea bibliotecii CCD Suceava, care cuprinde peste 50.000 de volume, de editura instituției și de parteneriatele externe și interne desfășurate.
Cuvântări despre activitatea instituției, dar și despre personalitatea marcantă a lui George Tofan au mai rostit Alexandru Rădulescu – vicepreședinte al Consiliului Județean, universitarul Dan Milici, Gabriel Cărăbuș – directorul Bibliotecii Bucovina „I.G.Sbiera”, prof. Gavril Irimescu și prof. Gheorghe Giurcă.
„Publicistică” și „Ghidul bibliotecarului”
Dacă anul trecut, la data de 5 noiembrie, a fost lansat volumul „Învățământul în Bucovina”, o monografie ce poartă semnătura lui George Tofan, în acest an, la editura CCD a fost lansat volumul «Publicistică. Viața Culturală în Bucovina», „un volum consacrat vieții culturale din Bucovina dinainte de Primul Război Mondial”, după cum a declarat Gh. Giurcă, director al instituției sărbătorite în perioada 1975-1986.
Acesta a mai precizat că va urma și publicarea celui doilea volum de publicistică.
„Orice cititor va găsi informații surprinzător de interesante în legătură cu viața culturală din Bucovina – turneele de teatru de la București, Craiova, întâlnirile cu scriitorii români, printre care Sadoveanu, lucruri cu totul și cu totul ieșite din comun pentru folosul vieții culturale din Bucovina”, a mai afirmat Giurcă.
De partea cealaltă, Daniela Argatu, bibliotecar al CCD, a prezentat volumul „Ghidul bibliotecarului, un instrument util ce înmagazinează ani întregi de muncă, după spusele acesteia.
Volum ilustrat în memoria lui Adrian Păunescu
În memoria poetului Adrian Păunescu, cel care s-a stins din viață în data de 5 noiembrie 2010, artistul Mihai Pânzariu PIM a editat, sub egida CCD, o carte în care a ilustrat poezia acestuia.
„De la Copăcel la Bârca și înapoi” adună 38 de poezii.
„Sunt poezii pe care eu le-am ales. Pun mâna în foc că puțini dintre dumneavoastră le cunosc, o să vedeți dimensiunea filozofică a poetului Păunescu, un om căruia eu îi datorez o prietenie dincolo de moarte”, a punctat PIM, acesta adăugând că volumul ilustrat reprezintă un mic omagiu, o petală din floarea recunoștinței la patru ani de la trecerea în neființă a lui Păunescu.
Mihai Pânzariu are alte două volume de poezie ilustrată, editate în colaborare cu CCD, închinate poeziei lui Mihai Eminescu și Nechita Stănescu. Pentru luna ianuarie, acesta pregătește un volum cu poeme ilustrate aparțințând lui Grigore Vieru.
Despre CCD Suceava și patronul spiritual al acesteia
Casa Corpului Didactic Suceava a fost înființată în data de 15 ianuarie 1970, fiind o instituție a cărei activitate era îndrumată și controlată de IȘJ. După ce a fost desființată în anul 1986, își reia activitatea în 1990, iar în noiembrie 2005 primește denumirea de “George Tofan”. George Tofan a pus bazele învățământului în limba română și a militat pentru introducerea alfabetului latin în școlile din Basarabia. A înființat, între anii 1910-1914, 14 școli primare românești și apoi Școala normală particulară de fete din Cernăuți, cu predare în limba română.
Eveniment
Lansări de carte, dezbateri și întâlniri amicale, la Ziua Casei Corpului Didactic Suceava
