Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 nov 2014 - Anul XIX, nr. 259 (5768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deficit

Criză acută de muncitori necalificaţi, îngrijitori, fochişti, femei de serviciu şi paznici, în şcolile din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lefurile mizere cu care este plătit personalul nedidactic din învăţământ lasă şcolile fără îngrijitori, fochişti, femei de serviciu şi paznici.

În prezent, unităţile şcolare sucevene se confruntă cu o criză acută în ceea ce priveşte această categorie de personal, iar angajări nu se pot face pentru că legislaţia în vigoare nu permite.

Ca urmare, activitatea din numeroase unităţi şcolare se desfăşoară cu dificultate, oamenii şcolii fiind nevoiţi să îşi depăşească atribuţiile şi să preia o parte din sarcinile celor care au plecat. 

„Nu de puţine ori femeia de serviciu crapă lemne iarna, face focul în sălile de curs, doar pentru că nu există altcineva care să facă asta”, afirmă prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS).

Acesta a punctat că deficitul de personal nedidactic este o problemă cu care se confruntă aproape toate şcolile dn judeţ, fiind resimţită mai ales în unităţile care au în administrare mai multe corpuri de clădire, cămine sau cantină.

„Se întâmplă ca o singură femeie de serviciu să asigure curăţenia într-un întreg corp de clădire, în condiţiile în care, prin 2010, erau câte două la fiecare etaj. Fiecare şcoală lucrează cu un efectiv insuficient de cadre nedidactice -personal la bucătărie, şoferi, paznici, fochişti, infirmiere, personal de întreţinere. Mereu şcolile trebuie să găsească soluţii pentru a funcţiona”, a mai adăugat Leonte.

În condiţiile în care, după 25 de ani de muncă, îngrijitorii, de exemplu, sunt plătiţi cu 500-600 de lei, aceştia preferă să părăsească sistemul, să se angajeze în alte domenii sau să plece în afara ţării. Demisii se înregistrează în special în grădiniţe din cauza condiţiilor de muncă şi de salarizare.

În judeţ, circa 1.800 de persoane lucrează ca personal nedidactic.

 

Situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi cel al salarizării

Sindicatele din învățământul preuniversitar sucevean au atras atenţia, în mai multe rânduri, asupra faptului că această categorie socio-profesională se află într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi cel al salarizării.

Giani Leonte a mai precizat că, la finele lunii octombrie, a apărut o Ordonanţă de Guvern potrivit căreia se permite transferul personalului auxiliar şi nedidactic între  şcoli de pe raza aceleiaşi unităţi adminstrativ teritoriale.

Astfel, şcolile care au surplus de personal nedidactic pot transfera către şcoli care înregistrează deficit, cu condiţia încadrării pe acelaşi post.

„Este o ordonanţă aberantă. Nu există şcoli cu surplus de personal nedidactic. În nenumărate şedinţe ale Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Suceava se pune problema crizei de personal din această categorie. Este fără aplicabilitate ordonanţa”, a mai completat Giani Leonte.

Acesta a mai opinat că o salarizare decentă a acestei categorii de personal este un act de voinţă politică, dat fiind faptul că efortul financiar al Guvernului nu ar fi unul deosebit în cazul în care s-ar lua măsuri în acest sens. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză acută de muncitori necalificaţi, îngrijitori, fochişti, femei de serviciu şi paznici, în şcolile din judeţ.
 Vizualizări articol: 2697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Criză acută de muncitori necalificaţi, îngrijitori, fochişti, femei de serviciu şi paznici, în şcolile din judeţ3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei