Lefurile mizere cu care este plătit personalul nedidactic din învățământ lasă școlile fără îngrijitori, fochiști, femei de serviciu și paznici.
În prezent, unitățile școlare sucevene se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește această categorie de personal, iar angajări nu se pot face pentru că legislația în vigoare nu permite.
Ca urmare, activitatea din numeroase unități școlare se desfășoară cu dificultate, oamenii școlii fiind nevoiți să își depășească atribuțiile și să preia o parte din sarcinile celor care au plecat.
„Nu de puține ori femeia de serviciu crapă lemne iarna, face focul în sălile de curs, doar pentru că nu există altcineva care să facă asta”, afirmă prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS).
Acesta a punctat că deficitul de personal nedidactic este o problemă cu care se confruntă aproape toate școlile dn județ, fiind resimțită mai ales în unitățile care au în administrare mai multe corpuri de clădire, cămine sau cantină.
„Se întâmplă ca o singură femeie de serviciu să asigure curățenia într-un întreg corp de clădire, în condițiile în care, prin 2010, erau câte două la fiecare etaj. Fiecare școală lucrează cu un efectiv insuficient de cadre nedidactice -personal la bucătărie, șoferi, paznici, fochiști, infirmiere, personal de întreținere. Mereu școlile trebuie să găsească soluții pentru a funcționa”, a mai adăugat Leonte.
În condițiile în care, după 25 de ani de muncă, îngrijitorii, de exemplu, sunt plătiți cu 500-600 de lei, aceștia preferă să părăsească sistemul, să se angajeze în alte domenii sau să plece în afara țării. Demisii se înregistrează în special în grădinițe din cauza condițiilor de muncă și de salarizare.
În județ, circa 1.800 de persoane lucrează ca personal nedidactic.
Situație dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă și cel al salarizării
Sindicatele din învățământul preuniversitar sucevean au atras atenția, în mai multe rânduri, asupra faptului că această categorie socio-profesională se află într-o situație dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă și cel al salarizării.
Giani Leonte a mai precizat că, la finele lunii octombrie, a apărut o Ordonanță de Guvern potrivit căreia se permite transferul personalului auxiliar și nedidactic între școli de pe raza aceleiași unități adminstrativ teritoriale.
Astfel, școlile care au surplus de personal nedidactic pot transfera către școli care înregistrează deficit, cu condiția încadrării pe același post.
„Este o ordonanță aberantă. Nu există școli cu surplus de personal nedidactic. În nenumărate ședințe ale Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Suceava se pune problema crizei de personal din această categorie. Este fără aplicabilitate ordonanța”, a mai completat Giani Leonte.
Acesta a mai opinat că o salarizare decentă a acestei categorii de personal este un act de voință politică, dat fiind faptul că efortul financiar al Guvernului nu ar fi unul deosebit în cazul în care s-ar lua măsuri în acest sens.