Sucevenii Ana Maria Carpea și Alexandru Țigănescu, studenți ai Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, vor să reprezinte România în cadrul concursului ”Seismic Design Competition”, organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor din Statele Unite ale Americii.
”Seismic Design Competition”, cea mai importantă competiție de inginerie seismică din lume, va avea loc în perioada 31 martie – 4 aprilie 2015, la Boston.
Cu toate că și-au făcut planuri, proiecte și schițe, participarea studenților la competiția de la Boston este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei finanțării.
Echipa de studenți din care fac parte cei doi suceveni numără, în total, doi viitori arhitecți și nouă ingineri în construcții.
Alexandru Țigănescu ne-a explicat că „sunt trei aspecte pe care trebuie să le avem în vedere – transportul, cazarea și materialele pentru machetă. Totodată, transportul machetei pe care o vom realiza implică un cost ridicat, pentru că este fragilă și trebuie transportată în condiții speciale. Avem nevoie de circa 1.200 de euro pentru fiecare membru al echipei, în total peste 10.000 de euro pentru a participa la acest concurs”.
Clădirea viitorului
Pentru concurs, echipajul din România va realiza o machetă de 1,5 metri înălțime, din lemn de balsa și lipici, structură care trebuie să-și dovedească rezistența în fața a trei cutremure de mare magnitudine, simulate în laborator.
„Sunt construcții foarte ușoare, dar rezistente, supuse unor încercări seismologice. Seismele induse sunt graduale, din ce în ce mai mari”, a precizat Alex Țigănescu.
Tânărul a mai menționat că cel mai mare cutremur la care va fi supusă macheta construită din lemn de balsa (un arbore tropical cu lemn cu densitate mică) și lipici va fi mai puternic decât orice cutremur înregistrat vreodată, de circa opt ori mai puternic decât cel înregistrat 1977 în România.
Mai mult de atât, potrivit regulamentului, pe lângă rezistența la cutremure devastatoare, construcția de birouri gândită și construită de tinerii români trebuie să fie ușoară (costul de construcție să fie mic), eficientă economic (pentru maximizarea profitului prin creșterea suprafeței și a numărului de etaje), iar arhitectura trebuie să se încadreze în specificul zonei. Pentru ediția din 2015, clădirea trebuie proiectată pentru centrul orașului Boston.
Deocamdată echipa lucrează la schițele clădirii, la structura și designul acesteia.
Singura echipă care va reprezenta România
„Scopul echipei este de a demonstra că prin muncă și dedicație se poate face performanță la nivel internațional. Structura în sine este foarte sensibilă și se poate realiza doar prin îndemânarea și grija unor studenți pasionalți, cu o minte ageră și cunoștințe avansate”, este mesajul echipei studențești.
Aceasta este formată din studenții Ana Maria Carpea, Alexandru Țigănescu, Andrei Chis, Iulia Fatan, Mircea Terec, Paul Musta, Norbert Sarkozi, Diana Coman și Alexandru Ivan Greceniuc, aceștia fiind coordonați de asist. dr. ing. Ovidiu Prodan și asist. drd. arh. Szende Szentesi.
În 2014, premiul I a ajuns la echipa României, din care a făcut parte și un sucevean
În 2014, echipa Universității Tehnice din Cluj a ocupat prima poziție a podiumului la ”Seismic Design Competition”. Din echipa câștigătoare a făcut parte și suceveanul Mugur Neagu, absolvent al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, secția Arhitectură, student al Facultății de Arhitectură.
În cursa pentru marele premiu au intrat 30 de echipaje, printre care și ale unor studenți din universități prestigioase din Statele Unite ale Americii, precum UCLA, Stanford sau University of California-Berkeley (favoriții competiției). În pofida concurenței acerbe, macheta studenților români s-a dovedit a fi cea mai rezistentă la cele trei simulări de cutremur la care a fost supusă.
Apel la sprijin
Cei care vor să-i ajute pe tinerii studenți pentru a participa la acest concurs pot lua legătura cu Alexandru Țigănescu la telefon 0751 990 082 sau alex.țigănescu@gmail.com.