Un echipaj de studente din cadrul Facultății de Inginerie Alimentară a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a câștigat medalia de argint a concursului internațional eco-inovativ „Ecotrophelia”, care a avut loc la Paris, în perioada 19-20 octombrie.
„TopIce” sau înghețata cu topinambur, cătină și lapte din sâmburi de caisă este produsul cu care Ionela Nechifor, Simona Iețcu, Ionica Coțovanu și Anca Sidor au reprezentat România la faza internațională a „Ecotropheliei”, concurs cunoscut drept Champions League-ul produselor alimentare inovative. Efortul studentelor de la USV a fost răsplătit cu 4.000 de euro.
Echipa tinerelor a fost coordonată de conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija și conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu, de la Facultatea de Inginerie Alimentară.
Produs alimentar inovativ
Juriul concursului „Ecotrophelia” a fost convins de calitățile nutritive, sustenabilitatea și potențialul comercial al înghețatei create de studentele de la USV.
Despre ingredientele alese pentru „TopIce”, masterandele explicau, înainte de plecarea la Paris: „Topinamburul este o legumă bogată în inulină, considerată fibră sau prebiotic. Când aceasta ajunge în organism, își mărește volumul și crează senzația de sațietate. Cătina este este «Ginsengul românesc». Fiind un izvor de provitamine, ne-am gândit să o valorificăm. Totodată, sâmburele de caisă are vitamina B17 cu un real beneficiu pentru organism. Există clinici care folosesc B17 în tratarea sau prevenirea cancerului”.
Tinerele își doresc ca în scurt timp să găsim înghețata lor pe rafturile magazinelor. „Avem un plan de afaceri bine structurat și ne dorim să ne creăm o afacere din asta. Prețul estimat de noi este de 5 lei pentru 125 de grame, iar pentru o caserolă de un kilogram prețul este de 30 de lei”, a declarat o membră a echipei.
Câștigătoarele au mărturisit că rețeta lor de înghețată a trecut prin zeci de încercări până când a ajuns la această formă.
În competiția internațională de la Paris au fost echipe de studenți din 16 țări.
Echipa României a fost devansată de echipa țării gazdă, medalia de bronz revenind echipei din Grecia.
Concursul internațional „Ecotrophelia”
„Ecotrophelia” are drept scop încurajarea creativității studenților în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman și prietenoase cu mediul înconjurător.
În alegerea câștigătorilor, juriul competiției internaționale „Ecotrophelia” a ținut cont de mai multe criterii. Produsele trebuie să fie inovative sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piață, să fie apte de a fi reproduse la nivel industrial, să fie realizate în conformitate cu legislația în vigoare cu privire la procese, ingrediente, aditivi, ambalaj, etichetă și siguranță alimentară.
Alți laureați ai Universității din Suceava
În 2012, la faza națională a concursului „Ecotrophelia”, studenții Facultății de Inginerie Alimentară au obținut locul II cu produsul cașcaval cu gălbiori, migdale și semințe.
Anul trecut, tot la etapa națională a competiției, studenții suceveni au obținut marele trofeu cu ruladă de cașcaval cu păpădie și semințe de chia, iar marii câștigători au reprezentat România la Köln (Germania).
Și în 2014, la nivel național, echipa Universității din Suceava a păstrat trofeul.