Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2014 - Anul XIX, nr. 246 (5755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sentinţă judecători

Directoarea de bancă acuzată de fraude de sute de mii de euro a scăpat de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta directoare a sucursalei Volksbank din Vatra Dornei, Geta Gheorghina Iordache, trimisă în judecată anul trecut pentru fraude cu sute de mii de euro comise în perioada în care conducea unitatea bancară, a scăpat de închisoare.

Zilele trecute, Tribunalul Suceava a pronunţat sentinţa în dosarul în care fosta directoare a fost trimisă în judecată alături de alte 14 persoane, printre care şi Gavril Iordache, soţul inculpatei.

Anchetatorii acestui dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, susţineau în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că inculpata Iordache „a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate personală, având drept consecinţă producerea unui prejudiciu total de 357.223,46 euro”.

Ceilalţi inculpaţi din acest dosar au fost daţi pe mâna judecătorilor sub acuzaţia că au obţinut credite de la aceeaşi unitate bancară pe baza unor documente falsificate care atestau salarii foarte mari, tocmai pentru a primi împrumuturile de la bancă.

„Prin folosirea de adeverinţe false, au indus în eroare unitatea bancară pentru obţinerea de credite, producând un prejudiciu total de 864.500 de franci elveţieni”, explicau anchetatorii.

 

Ce sentinţe au dat judecătorii

Tribunalul Suceava a pronunţat sentinţele faţă de trei dintre inculpaţii din acest dosar, soţii Iordache, şi un anume Mihai Mirel Bulughiană.

Geta Gheorghina Iordache a primit trei ani de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de cinci ani, iar soţul acesteia, Gavril Iordache, a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. Cei doi soţi au rămas cu sechestru pe imobil şi pe durata termenelor de încercare trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere.

De asemenea, cei doi soţi au fost obligaţi de judecători la plata sumei de aproape 294.000 de euro către partea prejudiciată.

În privinţa lui Mihai Mirel Bulughiană, judecătorii l-au condamnat la un an şi jumătate de închisoare, tot cu suspendare, acesta primind un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni şi fiind obligat să plătească despăgubiri civile de aproape 75.000 de franci elveţieni.

Judecătorii au dispus de asemenea disjungerea laturii penale şi civile a cauzei faţă de ceilalţi inculpaţi (George Dorin Dănilă, Marian Ionel Borgovan, Maria Georgeta Borgovan, Constantin Antonio Anton, Victor Mezdrea, Marilena Străjer, Maria Tîcşa,  Vlad Dan George Buzilă Dinu, Carmen Buzilă Dinu, Gheorghe Buzilă, Lăcrămioara Cojoc, Dănuţa Mariana Nedelea, Dorina Şutea), care vor fi judecaţi în continuare într-un alt dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Soluţia Tribunalului Suceava faţă de cei trei inculpaţi condamnaţi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

Directoarea băncii nu a mai plătit ratele propriului împrumut

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei de judecată, în cursul lunii octombrie 2008, Geta Gheorghina Iordache şi soţul ei, Gavril Iordache, au luat împrumut de la Volksbank 245.000 de euro, pentru care au girat cu un teren de 2.181 de metri pătraţi şi un imobil de 924 de metri pătraţi, proprietatea lor.

În mai 2010, directoarea pe atunci a Volksbank Vatra Dornei a dispus, fără acordul băncii şi prin contrafacerea semnăturii administratorului de cont, radierea ipotecii constituită în favoarea Volksbank.

Practic, şi-a scos terenul şi casa de sub ipotecă, iar două zile mai târziu, împreună cu soțul ei, directoarea a încheiat cu o terţă persoană un contract de împrumut cu garanţie imobiliară, în cartea funciară fiind înscrisă ipotecă de rang I în favoarea respectivei persoane.

„În acest mod învinuita s-a pus la adăpost de eventualele consecinţe ale neplăţii creditului contractat de la SC Volksbank SA, fiind considerabil redusă posibilitatea băncii de a-şi recupera creditul”, explică procurorii.

La scurt timp, în iunie 2010, directoarea a renunțat la a mai plăti ratele de credit, rămânând un debit de 357.223,46 de euro (sumă reprezentând atât valoarea creditului, cât şi dobânzile şi taxele aferente).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directoarea de bancă acuzată de fraude de sute de mii de euro a scăpat de închisoare.
 Vizualizări articol: 3338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Directoarea de bancă acuzată de fraude de sute de mii de euro a scăpat de închisoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   JUDECATORI si PROCURORI NEMILOSI ! :))) trimis de
(27 oct 2014, 22:06:33
Fals,uz de fals,inselaciune,inselaciune in forma continuata,fals in inscrisuri materiale,constituirea unui grup infractional,obtinerea de foloase necuvenite...si alte cate infractiuni....nu mai vorbim de prejudicierea unei institutii,de ABUZ in SERVICIU ! Ma mir,ca ,,vajnicii aparatori ai legii",nu au adaugat la pedeapsa,si plata salariilor compensatorii,pt ,,AMARATA" aia,cat a durat procesul,ca in cazurile unor VAMESI CORUPTI ! FRATILOOOOR.. JAPCA PE FATZA ! RUSINEEEEEEEEE ! Hai sa punem noi,dobitocimea,mama de la mana,sa-i platim ratele la VILA !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei