Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de „rele tratamente aplicate minorului” în șocantul caz ieșit la iveală la finele anului trecut în comuna Moldovița, unde s-a descoperit că o fată în vârstă de 19 ani cântărea doar 16 kilograme, după ce fusese hrănită toată viața ei numai cu lapte și apă cu zahăr. Cazul Adinei a șocat o țară întreagă, toți medicii care au evaluat-o apreciind că nu au văzut în viața lor un caz de subnutriție atât de grav. Gravitatea acestui caz nu i-a făcut însă pe anchetatori să urgenteze derularea dosarului penal, nici până la această oră nefiind efectuată o expertiză medico-legală care să aducă lămuriri suplimentare în acest caz.
Plângeri penale împotriva a patru persoane, depuse încă din decembrie 2013
Tânăra era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de către soțul acesteia din urmă, Nicolae Părîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. În realitate fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, și alături de un tată bătrân, bolnav și cu o pensie de mizerie, astfel că Adina a ajuns într-o stare inimaginabilă.
După ce cazul a ieșit la iveală, în luna decembrie a anului trecut, în baza constatărilor unei comisii de specialitate, Prefectura Suceava a depus plângeri penale în acest caz, împotriva a patru persoane, considerate vinovate direct sau indirect de situația în care a ajuns tânăra. Este vorba de primarul comunei Moldovița, Traian Iliesi, asistentului personal Nicolae Părîjnec, inspectorul social din Primăria Moldovița, Cristinica Axenia Haucă, și medicul de familie Sorina Rusu.
Ce s-a făcut, dar mai ales ce nu s-a făcut în acest dosar până acum
În momentul de față punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului se îndreaptă cu precădere către asistentul personal și inspectorul social, considerați principalii vinovați de situația în care s-a ajuns.
Proaspătul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Constantin Steiciuc, a precizat că s-au demarat procedurile pentru ca tânăra să poată fi expertizată la Institutul de Medicină Legală Iași, pentru a se constata afecțiunile cu care a rămas pe viață din cauza relelor tratamente la care a fost supusă. În baza acestei constatări procurorii vor putea înainta dosarul către instanța de judecată, pentru pedepsirea vinovaților.
Întrebarea firească este de ce nu s-a făcut această expertizare până acum, dosarul penal fiind înregistrat din luna decembrie a anului trecut. Până de curând Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a fost condus de procurorul Sorin Iașinovschi.
O viață nouă: Adina și-a dublat greutatea, mănâncă singură, recunoaște cifrele și face kinetoterapie
Adina are acum 19 ani și 9 luni de zile și din data de 13 ianuarie 2014 este instituționalizată în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei.
Directorul adjunct al Direcției de Protecție a Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a informat că în momentul de față fata are o greutate de 30 de kilograme, la o înălțime de 130 cm. La internarea în centrul de la Mitoc fata avea 20 de kilograme și o înălțime de 118 cm, în timp ce în ziua în care a fost luată de la Moldovița cântărea doar 16 kilograme.
„S-a realizat o recuperare parțială a motricității mâinilor, aceasta facilitând achiziționarea de noi deprinderi, în sensul că tânăra mănâncă singură, manipulează cu mai mare ușurință obiectele, poate să țină corect creionul etc.”, a precizat Margareta Isăilă.
De asemenea, fata se implică la activitățile desfășurate în centru și în comunitate, participă la activități gospodărești și la cele de la atelierul de terapie ocupațională unde a învățat să-și scrie numele, să coloreze, și recunoaște toate cifrele. În fiecare duminică participă la slujbele religioase la biserica din comună. Periodic, cam de două ori pe lună, este vizitată de ambii părinți, sora geamănă și ceilalți frați și surori, dar legătura cu aceștia se menține și telefonic.
Tânăra a beneficiat de consultații și intervenții stomatologice și oftalmologice și de la internare a urmat kinetoterapie, pentru refacerea forței musculare, creșterea mobilității articulare, adaptarea la o capacitate de efort apropiată vârstei, control și echilibru corporal.
„Putem concluziona că, din punct de vedere al recuperării somatice, ponderale și chiar psihologice evoluția sa este una favorabilă, tânăra integrându- se bine în colectivul din centru”, a mai spus directorul adjunct al instituției de protecție a copilului.
Anchetă
Procurorii au demarat urmărirea penală pentru „rele tratamente aplicate minorului” în cazul fetei subnutrite de la Moldovița
