Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2014 - Anul XIX, nr. 244 (5753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Procurorii au demarat urmărirea penală pentru „rele tratamente aplicate minorului” în cazul fetei subnutrite de la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de „rele tratamente aplicate minorului” în şocantul caz ieşit la iveală la finele anului trecut în comuna Moldoviţa, unde s-a descoperit că o fată în vârstă de 19 ani cântărea doar 16 kilograme, după ce fusese hrănită toată viaţa ei numai cu lapte şi apă cu zahăr. Cazul Adinei a şocat o ţară întreagă, toţi medicii care au evaluat-o apreciind că nu au văzut în viaţa lor un caz de subnutriţie atât de grav. Gravitatea acestui caz nu i-a făcut însă pe anchetatori să urgenteze derularea dosarului penal, nici până la această oră nefiind efectuată o expertiză medico-legală care să aducă lămuriri suplimentare în acest caz.

 

Plângeri penale împotriva a patru persoane, depuse încă din decembrie 2013

Tânăra era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de către soțul acesteia din urmă, Nicolae Părîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. În realitate fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie, astfel că Adina a ajuns într-o stare inimaginabilă.

După ce cazul a ieşit la iveală, în luna decembrie a anului trecut, în baza constatărilor unei comisii de specialitate, Prefectura Suceava a depus plângeri penale în acest caz, împotriva a patru persoane, considerate vinovate direct sau indirect de situaţia în care a ajuns tânăra. Este vorba de primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, asistentului personal Nicolae Părîjnec, inspectorul social din Primăria Moldoviţa, Cristinica Axenia Haucă, şi medicul de familie Sorina Rusu.

 

Ce s-a făcut, dar mai ales ce nu s-a făcut în acest dosar până acum

În momentul de faţă punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului se îndreaptă cu precădere către asistentul personal şi inspectorul social, consideraţi principalii vinovaţi de situaţia în care s-a ajuns.

Proaspătul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Constantin Steiciuc, a precizat că s-au demarat procedurile pentru ca tânăra să poată fi expertizată la Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru a se constata afecţiunile cu care a rămas pe viaţă din cauza relelor tratamente la care a fost supusă. În baza acestei constatări procurorii vor putea înainta dosarul către instanţa de judecată, pentru pedepsirea vinovaţilor.

Întrebarea firească este de ce nu s-a făcut această expertizare până acum, dosarul penal fiind înregistrat din luna decembrie a anului trecut. Până de curând Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a fost condus de procurorul Sorin Iaşinovschi.

 

O viaţă nouă: Adina şi-a dublat greutatea, mănâncă singură, recunoaşte cifrele şi face kinetoterapie

Adina are acum 19 ani şi 9 luni de zile şi din data de 13 ianuarie 2014 este instituţionalizată în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei.

Directorul adjunct al Direcţiei de Protecţie a Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a informat că în momentul de faţă fata are o greutate de 30 de kilograme, la o înălţime de 130 cm. La internarea în centrul de la Mitoc fata avea 20 de kilograme şi o înălţime de 118 cm, în timp ce în ziua în care a fost luată de la Moldoviţa cântărea doar 16 kilograme.

„S-a realizat o recuperare parţială a motricităţii mâinilor, aceasta facilitând achiziţionarea de noi deprinderi, în sensul că tânăra mănâncă singură, manipulează cu mai mare uşurinţă obiectele, poate să ţină corect creionul etc.”, a precizat Margareta Isăilă. 

De asemenea, fata se implică la activităţile desfăşurate în centru şi în comunitate, participă la activităţi gospodăreşti şi la cele de la atelierul de terapie ocupaţională unde a învăţat să-şi scrie numele, să coloreze, şi recunoaşte toate cifrele. În fiecare duminică participă la slujbele religioase la biserica din comună. Periodic, cam de două ori pe lună, este vizitată de ambii părinţi, sora geamănă şi ceilalţi fraţi şi surori, dar legătura cu aceştia se menţine şi telefonic.

Tânăra a beneficiat de consultaţii şi intervenţii stomatologice şi oftalmologice şi de la internare a urmat kinetoterapie, pentru refacerea forţei musculare, creşterea mobilităţii articulare, adaptarea la o capacitate de efort apropiată vârstei, control şi echilibru corporal.

„Putem concluziona că, din punct de vedere al recuperării somatice, ponderale şi chiar psihologice evoluţia sa este una favorabilă, tânăra integrându- se bine în colectivul din centru”, a mai spus directorul adjunct al instituţiei de protecţie a copilului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii au demarat urmărirea penală pentru „rele tratamente aplicate minorului” în cazul fetei subnutrite de la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 1892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Procurorii au demarat urmărirea penală pentru „rele tratamente aplicate minorului” în cazul fetei subnutrite de la Moldoviţa5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei